Οι δασμοί λειτουργούν ως χαμένες πολιτικές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας είναι η άποψη που εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος συμμετείχε στο Global Metals, Mining and Steel Conference 2025.

Πρόκειται για μία εκδήλωση διεθνούς κύρους που διοργανώθηκε από τη BofA Securities, σε πάνελ με θέμα «Metals post tariffs: Business implications of a new regionalism», μαζί με τον Bold Baatar, Chief Commercial Officer της Rio Tinto.

Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό συνέδριο στον κλάδο των μετάλλων, με μακρά ιστορία άνω των 40 ετών. Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου σε επίπεδο CEO και φέτος συμμετείχαν περίπου 70 εταιρείες.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε τη δυσμενή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων και αλουμινίου, όπου πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο παραμένει τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η στρατηγική επανεξοπλισμού της ΕΕ δεν συνοδεύεται από πολιτικές που στηρίζουν τη βιωσιμότητα της μεταλλουργίας, καθώς η όποια χρηματοδότηση υπάρχει κατευθύνεται πλέον αλλού.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας για βαριές βιομηχανίες όπως η Metlen, δηλώνοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας (energy & metals) περιλαμβάνει ένα «shop-in-shop» μοντέλο, με παραγωγή και διαχείριση ενέργειας in-house. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η δραστηριότητα σε συνθήκες έντονης αστάθειας.

Το συνέδριο άνοιξες τις πύλες του με τις παρουσιάσεις των Glencore, Anglo America, Rio Tinto, BHP και αμέσως μετά ακολούθησε το πρώτο πάνελ με τη Metlen και τη Rio Tinto το οποίο συντόνισε ο ίδιος ο αναλυτής της BofA που καλύπτει τη METLEN, ο Jason Fairclough.

Το συνέδριο έλαβε χώρα τρεις μήνες μετά τη μεγάλη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία  βρίσκεται μεταξύ growth drivers της Metlen στο δρόμο προς τα 2 δις κερδοφορίας τα επόμενα έτη, ενώ ανοίγει και το δρόμο ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από την Κίνα, σε ότι αφορά το Γάλλιο.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στο circular metallurgy, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάκτησης μετάλλων από βιομηχανικά απόβλητα, που πλέον λειτουργούν πιλοτικά με επιτυχία.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για στρατηγικά μέταλλα όπως το γάλλιο, τόνισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και στον καθορισμό των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η METLEN ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει τη παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Rio Tinto, λέγοντας πως η πρόσφατη απόφαση για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο αποτέλεσε φυσική συνέχεια μιας μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών.

«Όσο λιγότερο παγκοσμιοποιούμαστε, τόσο περισσότερο περιφερειοποιούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το νέο τοπίο στις αγορές ενέργειας και μετάλλων δημιουργεί νέα, σύνθετα δεδομένα που απαιτούν ευελιξία, ανθεκτικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη:

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» φέτος για τον ελληνικό τουρισμό – Οι τρεις προκλήσεις (pic)

ΝΟΚ: Ποιοι χτίζουν με τα μπόνους χωρίς να πληρώσουν και ποιοι με πληρωμή – Οι 5 κατηγορίες κατόχων οικοδομικών αδειών

Ταμείο Aνάκαμψης: Aποκαλυπτήρια για το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα