Νέες ευκαιρίες εργασίας σε πολύ περισσότερους τομείς δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την συνέντευξη του Νίκου Μανιάτη, Partner, Head of Technology and Innovation, KPMG στην Ελλάδα (πρώην CEO της IBM), στο newmoney.
Η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον κ. Μανιάτη ενόψει ενός κορυφαίου συνεδρίου, όπως το TechFuse 2025, δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της «ψηφιακής εποχής», που θα ήθελαν πολλοί να θέσουν σε έναν τόσο έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Έναν, πραγματικά, ειδικό. Για τον ρόλο της ΑΙ στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως αυτή έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται, για την πορεία της ψηφιοποίησης κράτους και επιχειρήσεων και για άλλα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.
Το TechFuse είναι, υπενθυμίζεται, μια πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Κόμβου Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας. Θεωρείται το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα που συνδυάζει την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό και πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στον πολιτιστικό πολυχώρο “Δημήτρη Χατζή” στα Γιάννενα από 13-15 Μαρτίου.

-Ποια είναι η εικόνα σας για την εξέλιξη των μοντέλων εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης, σήμερα, κύριε Μανιάτη. Σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει οι δυνατότητες της ΑΙ;
Η εξέλιξη των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έχει φτάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα, με σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς, όπως την κατανόηση και παραγωγή κειμένου ή εικόνας, την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, την υποστήριξη λήψης αποφάσεων και την ανάπτυξη ψηφιακών βοηθών.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η αγορά ναι μεν πειραματίζεται έντονα με πληθώρα εφαρμογών (εξυπηρέτηση πελατών, αυτοματοποίηση διαδικασιών, ανάλυση ρίσκου, προβλεπτικά μοντέλα) αλλά παράλληλα επιδιώκει πραγματική δημιουργία αξίας και μετατροπή της επένδυσης σε μετρήσιμα αποτελέσματα.
-Τι επιφυλάσσει το μέλλον σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς θα το περιγράφατε;
Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) επιφυλάσσει πολλές καινοτομίες και εξελίξεις που θα επηρεάσουν διάφορους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Πολλές κάθετες αγορές, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η βιομηχανία θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την εφαρμογή της ΤΝ.
Η τεχνολογία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, προσφέροντας νέες δυνατότητες και λύσεις που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα σε πολλούς τομείς.
Η ποιότητα ζωής θα βελτιωθεί με καινοτόμες λύσεις που κάνουν τη διαβίωση πιο εύκολη, αποτελεσματική και πιο ασφαλή. Ο άνθρωπος θα σταματήσει να ασχολείται με επίπονες, επαναλαμβανόμενες εργασίες και θα επικεντρωθεί στις δεξιότητες που θα αναβαθμίσουν τις μοναδικές του ικανότητες, όπως ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα, καινοτομία, ηγεσία.
-Η ΑΙ αντικαθιστά σταδιακά την παρουσία του ανθρώπου σε ορισμένους τομείς, όπως ισχυρίζονται κάποιοι; Στερεί θέσεις εργασίας από την αγορά; Δημιουργεί άλλες;
Η ΤΝ ενισχύει τις διεργασίες που ο άνθρωπος είτε δυσκολεύεται να εκτελέσει, είτε αδυνατεί να τις εκτελέσει με ταχύτητα, είτε απλά δεν θέλει να εκτελέσει. Πιθανώς σε κάποιους τομείς να φαίνεται ότι θα στερήσει θέσεις εργασίας, αλλά στους περισσότερους τομείς υπάρχει τεράστιο κενό προσωπικού για τη σωστή κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα να υστερούν σε σχέση με την πραγματική ανάγκη και η ποιότητα τον υπηρεσιών να μην είναι ικανοποιητική. Κατά τη γνώμη μου, η επίδραση της ΤΝ στην αγορά εργασίας θα είναι η συνεργασία μεταξύ του ανθρώπου και της τεχνολογίας και όχι η αντικατάσταση του ανθρώπου.
Θα υπάρξει δηλαδή τροποποίηση του τρόπου εργασίας με την ΤΝ να αποτελεί τον βοηθό και αρωγό του επαγγελματία.
Αποτελεί, λοιπόν, ύψιστη προτεραιότητα να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες στη χρήση της τεχνολογίας και να την ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους.
-Θα υπάρξουν επαγγέλματα τα οποία θα κινδυνέψουν από τη χρήση της ΑΙ; Και αν ναι, ποια;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί όντως να επηρεάσει ορισμένα επαγγέλματα, ιδιαίτερα εκείνα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες / εργασίες ρουτίνας.
Επαγγέλματα όπως οι ταμίες, οι τηλεφωνητές, και οι οδηγοί μπορεί να κινδυνέψουν από την αυτοματοποίηση και τη χρήση της τεχνολογίας. Ωστόσο, η ΤΝ δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες εργασίας σε πολύ περισσότερους τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, η εκπαίδευση και η διαχείριση ΤΝ συστημάτων.
Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνεργάζονται με την ΤΝ και να αξιοποιούν τις δυνατότητές της.
-Το ελληνικό κράτος έχει μετασχηματιστεί ψηφιακά στον βαθμό που θα έπρεπε αυτό να έχει συμβεί μέχρι τώρα; Τι άλλο λείπει;
Το ελληνικό κράτος έχει σημειώσει εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμα τομείς που χρειάζονται βελτίωση.
Η ψηφιακή ωριμότητα των δημόσιων υπηρεσιών έχει αυξηθεί, η εμπειρία του πολίτη έχει αναβαθμιστεί με την εισαγωγή ψηφιακών πλατφορμών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των πολιτών με το κράτος.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανανέωση legacy κεντρικών εφαρμογών, η εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών και η ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων.
-Πώς κρίνετε το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των ελληνικών εταιρειών; Τι άλλο οφείλουν να πράξουν;
Το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των ελληνικών εταιρειών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κάνοντας άλματα σε σχέση με το παρελθόν και πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρόλα αυτά, ακόμα υπολείπονται της ψηφιακής ωριμότητας των αντίστοιχων εταιρειών στην Ευρώπη και υπάρχουν τομείς που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη.
Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ψηφιακή τους υποδομή, να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναπτύξουν στρατηγικές που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.
Ένα σημαντικό πρόβλημα για την περαιτέρω βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας είναι το μέγεθος των ελληνικών εταιρειών και η κουλτούρα μας.
Η τεχνολογία προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν έχεις μέγεθος ή όταν μοιράζεσαι και συνεργάζεσαι. Και στα δύο αυτά χαρακτηριστικά, η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων υστερεί.
Διαβάστε ακόμη
Παράταση στην αναδρομική αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα – Τι αλλάζει για τις αγοραπωλησίες
«Harmony V»: Από τις κρουαζιέρες στη… ρότα για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)
Σκληρό διπλωματικό πόκερ στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ για το ηλεκτρικό καλώδιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα