Επιχειρήσεις

Nissan: Μειώνει την πρόβλεψη για τα κέρδη μετά τη «βουτιά» 70% στο τρίμηνο

  • newsroom


Υποβάθμιση κατά 35% της ετήσιας πρόβλεψης για τα λειτουργικά κέρδη - Αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008

Κατακόρυφη πτώση κατά 70% στα κέρδη β’ τριμήνου ανακοίνωσε σήμερα η Nissan Motor Co, μειώνοντας τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη σε χαμηλό 11 ετών ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την αναστάτωση που προκλήθηκε στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μετά την απομάκρυνση του Κάρλος Γκοσν.

Τα τελευταία αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Nissan, που περιέκοψε το ενδιάμεσο μέρισμα κατά 65% μετά τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών, καταδεικνύουν τη δουλειά που έχει μπροστά της η νέα διοίκηση που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Δεκεμβρίου.

Μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Κάρλος Γκοσν σχεδόν έναν χρόνο πριν, η Nissan έχει δεχθεί πλήγμα στα κέρδη, ενώ η αβεβαιότητα για την επόμενη ηγεσία και οι εντάσεις με τον κορυφαίο μέτοχό της, την Renault SA, επιδείνωσαν την κατάσταση.

Η μετοχή της Nissan έχει χάσει 19% φέτος, ωστόσο σήμερα έκλεισε με άνοδο 1% πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τα λειτουργικά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις
ανήλθαν σε 30 δισ. γεν ή 275 εκατ. δολ. για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου από 101,2 δισ. γεν έναν χρόνο πριν.

Η πρόβλεψη εννέα αναλυτών στο Refinitiv έκανε λόγο για 47,48 δισ. γεν. Η Nissan ανακοίνωσε ενδιάμεσο μέρισμα ύψους 10 γεν ανά μετοχή, από 28,5 γεν έναν χρόνο πριν.

Οι διεθνείς πωλήσεις αυτοκινήτων της εταιρείας υποχώρησαν κατά 7,5% σε 1,27 εκατ. στο τρίμηνο. Οι πωλήσεις στην Κίνα που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της, μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4,5%.

Συνεπεία των αποτελεσμάτων, η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε την ετήσια πρόβλεψη για τα λειτουργικά κέρδη κατά 35% στα 150 δισ. γεν, που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.