Με ένα «πράσινο» επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία με βάση τα προγραμματισμένα σήμερα έργα, η Noval Property AEEAΠ ολοκληρώνει τρία μεγάλα projects εντός του 2024, άλλα δύο εντός του 2025, και τη μεγάλη αστική ανάπλαση στην οδό Πειραιώς το 2028.

Στα μεγάλα έργα της εταιρείας που συνδέεται με τον όμιλο Viohalco και πραγματοποιεί τώρα τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο αναφέρθηκε χθές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Καπετανάκος στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης.

Αύριο Τετάρτη 29 Μαΐου ξεκινά η δημόσια προσφορά μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ στις 5 Ιουνίου θα τεθούν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές στο ταμπλό. Στις 31/05 θα ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης (ανώτατη έως 2,82 ευρώ). Νωρίτερα ανακοινώθηκε και το εύρος τιμής διάθεσης με κατώτατη τα 2,60 και ανώτατη τα 2,82 ευρώ.  Όπως ανέφερε χθες ο κ. Καπετανάκος, «τα κεφάλαια που πάμε να αντλήσουμε, συνολικά πάνω από 50 εκατ. ευρώ, είναι επαρκή, μαζί με τα διαθέσιμα των 75 εκατ. ευρώ- άρα ένα σύνολο 125 εκατ. ευρώ- να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις της περιόδου 2024/ 2025.

»Θελήσαμε να έχουμε μία βέλτιστη δομή συναλλαγής και αυτό ακριβώς αξιολογήσαμε με τους αναδόχους, με τους οποίους συνεκτιμήσαμε τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς σε αυτή τη συγκυρία, καταλήγοντας σε αυτή την τιμή διάθεσης. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ευχαριστημένους μετόχους μετά την εισαγωγή.

»Πιστεύουμε στην αξία της εταιρείας, έχουμε ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης με ένα μεγάλο μέρος να βασίζεται σε δικά μας ακίνητα- άρα μπορεί να γίνει και ο σχετικός, έγκαιρος προγραμματισμός- κι έχουμε επίσης ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εισοδήματος που παράγει πολύ καλό εισόδημα. Επομένως τα 125 εκατ. ευρώ είναι υπερ-αρκετά για τις επενδύσεις της διετίας 2024/ 2025 και το Χρηματιστήριο είναι η αρχή μιας νέας πορείας», ανέφερε ο κ. Καπετανάκος.

Σημειωτέον ότι η ελεύθερη διασπορά θα είναι στο 15,6% συμπεριλαμβανομένων των νέων μετόχων, η Viohalco μετά την εισαγωγή θα έχει κοντά στο 69%, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς μετά από μετατροπή ομολογιακού δανείου, θα βρεθεί να κατέχει κοντά στο 1,25%.

Από τα 340 εκατ. ευρώ του επενδυτικού προγράμματος ποσοστό 82% αφορά ακίνητα που είναι ήδη στην ιδιοκτησία, της Noval, «ενώ το υπόλοιπο 18% αφορά ακίνητα που έχουν προκύψει από κινήσεις εξαγοράς από την κτηματαγορά όπου είμαστε δραστήριοι. Επειδή είναι δικά μας ακίνητα μπορούμε να προγραμματίσουμε την ανάπτυξη και να θέσουμε πιο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο.

Σε σχέση με τα έξι μεγάλα νέα έργα, το πρώτο από αυτά, το κέντρο logistics στη Μάνδρα ύψους 7,9 εκατ. ευρώ έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ προς παράδοση εντός του τρέχοντος έτους είναι επίσης το κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας 16 ύψους 32 εκατ. ευρώ αλλά και η μικτή ανάπτυξη στην Αρδηττού, σε ένα παλιό κτίριο στο Μέτς που θα περιλαμβάνει γραφεία και κατοικίες ύψους 10,2 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο project, «με δεδομένη την υψηλή ζήτηση για κατοικίες- πρόσφατη μελέτη της Πειραιώς έκανε λόγο για ανάγκη 212.000 σπιτιών προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση- σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ιδιοκτησία, έχοντας προχωρήσει ήδη σε μισθωση του τελευταίου ορόφου», σχολίασε ο κ. Καπετανάκος.

Εντός του 2025, στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να παραδοθεί το καινούριο γραφειακό συγκρότημα στο πρώην ακίνητο ‘’Kodak’’ στην οδό Χειμάρρας 10- 12 με συνολική επιφάνεια 61.520 τ.μ. που υλοποιείται από κοινού 50%- 50% με την Brook Lane Capital σε μία επένδυση συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και η αναμόρφωση και μετατροπή σε «πράσινο» κτίριο των γραφείων που αγόρασε η εταιρεία στη Λ. Κηφισίας 199 επίσης στο Μαρούσι (επένδυση ύψους 13,2 εκατ. ευρώ).

Για το νέο γραφειακό συγκρότημα της Χειμάρρας, ο κ. Καπετανάκος ανέφερε ότι πρόκειται «για το μεγαλύτερο πράσινο γραφειακό campus σε σχέδια των Foster & Partners. Εχουμε ήδη μισθώσει τα 2 από τα 4 κτίρια γραφείων σε μία πολυθενική, με τις ανακοινώσεις να γίνονται τον Ιούνιο. Μισθώνοντας νωρίς, πρίν την ολοκλήρωση της κατασκευής, περιορίζουμε το ρίσκο της ανάπτυξης χωρίς να κάνουμε …εκπτώσεις στο μίσθωμα, δεδομένου ότι πρόκειται για κτίρια πολύ υψηλών προδιαγραφών με κορυφαία περιβαλλοντικά κριτήρια».

Σε ένα ακόμη μεγάλο έργο, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2028 και προϋπολογισμό 169 εκατ. ευρώ, τη μεγάλη ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών κτιρίων του ομίλου στην οδό Πειραιώς που θα περιλαμβάνει επαγγελματικές χρήσεις, κατοικία, χώρους πολιτισμού και αναψυχής, φιλοξενίας κ.τ.λ., ο διευθύνων σύμβουλος της Noval ανέφερε ότι ολοκληρώνεται φέτος η αδειοδότηση και από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του έργου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο της Επενδυτικής Ακινήτων, αυτό αντιστοιχεί σε μία αξία 571 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% είναι ακίνητα εισοδήματος «και μάλιστα σύγχρονα με την πλειονότητα από το 2015 και μετά», όπως αναφέρθηκε χθές και το υπόλοιπο 25% ακίνητα υπό/ προς ανάπτυξη: «Είμαστε ένα ελληνικό στορι, το 99% των ακινήτων μας είναι στην Ελλάδα, ένα 88% είναι στην Αθήνα και ένα μεγάλο μέρος, 22%, είναι πιστοποιημένο ως «πράσινο». Εχουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με ένα ποσοστό 60% να λήγουν από το 2029 και μετά, ενώ έχουμε και διαφοροποιημένο μίγμα μισθωτών, με μεγαλύτερο μισθωτής το ΙΚΕΑ στο εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό, ενώ ο βασικός μέτοχος, η Viohalco είναι μισθωτής μόνο κατά 12%, ποσοστό που εξασφαλίζει, κατά τη γνώμη μας, μία υγιή σχέση».

Η εγχώρια αγορά ακινήτων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Noval αναφέρθηκε και στην πορεία της εγχώριας αγοράς ακινήτων: «Η ελληνική αγορά παρουσιάζει αυτή την στιγμή τρία βασικά χαρακτηριστικά: Καταρχάς, είναι ρηχή σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιοτικό προϊόν και γι’ αυτό πρέπει να εμπλακεί ο ίδιος ο επενδυτής. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό που εμείς ως εταιρεία έχουμε μία πρώτη «μαγιά» με δικά μας ακίνητα προς ανάπτυξη. Επιπλέον παρουσιάζει δομική ανισορροπία, με χαμηλή προσφορά ποιοτικού προϊόντος (ως αποτέλεσμα των μακροοικονομικών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης) αλλά υψηλή ζήτηση και γι’ αυτό κινείται αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον παρατηρείται συμπίεση των αποδόσεων στα ποιοτικά ακίνητα και βλέπουμε ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να κινείται αντίστοιχα με άλλες ομοειδείς ευρωπαϊκές πόλεις από πλευράς αποδόσεων, όπως π.χ. η Λισαβώνα».

Διαβάστε ακόμη

Τα Gucci του προέδρου Σ., ο τουρισμός πετάει στην Αθήνα, ο Φέσσας πήρε Μπενρουμπή και μιλάει για ACS, τα καταπατημένα και… ένας ανήσυχος ύπνος

Προϋπολογισμός: Από αύξηση κατανάλωσης και εισοδημάτων τα 3 στα 4 ευρώ της υπέρβασης εσόδων

Τέλος στο Taxis της εφορίας που ξέραμε εδώ και 30 χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ