Επιχειρήσεις

Ο Πόλεμος των αιθέρων – Πώς η ευρωπαϊκή Airbus συνέτριψε την αμερικανική Boeing

  • newsroom


H Boeing έχασε την πρωτοκαθεδρία της ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, καθώς πλέον υπολείπεται της Airbus μετά την κρίση γύρω από το μοντέλο 737Max

Νωρίτερα αυτό το μήνα, έγινε γνωστό μέσα από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης, πώς η Airbus έφτασε σε παραδόσεις- ρεκόρ αεροσκαφών το Δεκέμβριο, ώστε να υπερβεί τους ετήσιους στόχους παραδόσεων, ενώ παράλληλα κάνει πιο έντονο τον προβληματισμό της Boeing για την προσπάθειά της να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής αεροπλάνων στον κόσμο.

Η έκθεση, ωστόσο, δεν περιελάμβανε επίσημους αριθμούς και έπρεπε να ελεγχθεί πριν δημοσιευθεί επίσημα.

Τώρα, όμως, έχουμε επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Boeing έχασε την πρωτοκαθεδρία της ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, καθώς πλέον υπολείπεται της Airbus μετά την κρίση γύρω από το μοντέλο 737Max, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι Financial Times.

Η Boeing έλαβε 246 νέες παραγγελίες αεροσκαφών μέσα στο 2019, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών, κι ο οποίος έπεσε στο αρνητικό ρεκόρ των 87 μετά τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις.

Οι εντολές της Boeing μειώθηκαν πέρυσι περίπου στο μισό σε σχέση με εκείνες του 2018 (παραγγελίες για 806 αεροσκάφη), καταγράφοντας μόλις 380 το 2019, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος μετά από το 2008.

Πριν από την κρίση γύρω από το μοντέλο 737Max, η Boeing θεωρούσε ότι οι εντολές για παραδόσεις εμπορικών αεριωθούμενων αεροσκαφών θα ήταν περίπου 895 έως 905 για το 2019.

Απόρρητο Απόρρητο