Συναντηθήκαμε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στη Ναντέρ, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο που έγινε το τραγικό περιστατικό με τον αστυνομικό που σκότωσε τον ανυπάκουο νέο, τον 17χρονο βορειοαφρικανικής καταγωγής Ναέλ, και οδήγησε στο πολυήμερο χάος ολόκληρη τη Γαλλία, φυσικά και το Παρίσι.

Στην περιοχή ακόμη ήταν κυρίαρχη η οσμή των δακρυγόνων. Τα ταξί δεν ανταποκρίνονταν στις κλήσεις, μόνο γενναίοι οδηγοί της Uber δέχονταν διαδρομές σ’ αυτό το κομμάτι της πόλης. Η κίνηση στους δρόμους αραιή, πάνοπλοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και άφθονους γεμιστήρες στις εξαρτύσεις τους ήταν παντού, αλλά δεν προσέφεραν το αίσθημα ασφάλειας που είναι η βασική αποστολή τους.

Στα «έξυπνα» γραφεία του Ομίλου Groupama, με τις πολλές -άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένες- αίθουσες συνεδριάσεων, επικρατούσε μια έντονη βουβή κινητικότητα.

Πολλοί εργαζόμενοι, πολλές συναντήσεις, απόλυτη ησυχία…

Αναπόφευκτα η συζήτηση με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του κορυφαίου ασφαλιστικού ομίλου στη Γαλλία ξεκίνησε από τα δραματικά επεισόδια στη χώρα, τις μεγάλες καταστροφές περιουσιών, το κλίμα ανομίας που μουντζούρωσε την όμορφη εικόνα που προσπαθεί να χτίσει το Παρίσι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Ο Olivier Péqueux δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Οι καταστροφές περιουσίας είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, αλλά προβλέπονται από την Ενωση Επιχειρήσεων της Γαλλίας πάνω από 1 δισ. ευρώ και η οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλιστές θα πρέπει να είναι περίπου 280 εκατ. ευρώ».

– Ετσι όμως ξεκίνησαν και οι φήμες περί αποχώρησης του Ομίλου Groupama από την Ελλάδα. Ο Ασφαλιστικός Ομιλος Groupama «έγραψε» μεγάλες ζημίες -ύψους 2 δισ. ευρώ- από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο της μνημονιακής κρίσης και του PSI. Μετά από μια τέτοια ζημιά όλοι προέβλεπαν ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα όπως έκαναν και άλλοι γαλλικοί όμιλοι.

«Οι ζημίες στις οποίες αναφέρεστε αφορούν τις επενδύσεις του ομίλου μας στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και όχι τις ασφαλιστικές μας δραστηριότητες. Προφανώς, όπως πολλοί Γάλλοι επενδυτές, η Groupama δεν προέβλεψε τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους και κατέληξε να χάσει πολλά. Αντιθέτως, οι ασφαλιστικές μας δραστηριότητες σε όλους τους κλάδους συνέχισαν να αναπτύσσονται. Τα τελευταία 10 χρόνια η ασφαλιστική μας εταιρεία στην Ελλάδα παράγει κέρδη περίπου 10 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διακόψουμε αυτή την πορεία».

– Είδαμε όμως την Groupama να κλείνει συμφωνία με τον μεγάλο της ανταγωνιστή, την ΑΧΑ, και να πουλά όλες τις δραστηριότητές της στην Τουρκία. Εύλογα δημιουργήθηκαν υποψίες ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να κάνει και στην Ελλάδα.

«Αντιθέτως. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή μας στρατηγική για την Ελλάδα. Κοιτάξτε, κ. Κώνστα, η Groupama εισήλθε στην τουρκική ασφαλιστική αγορά το 2006. Εκείνη την εποχή όλα έδειχναν ότι η Τουρκία ήταν προσανατολισμένη προς τη Δύση, οι πολιτικές της έδειχναν ότι ήθελε να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, ο υπερπληθωρισμός και η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη περιόρισαν τις επιλογές μας. Καταφέραμε να πετύχουμε μια επωφελή για όλους συμφωνία με την AXA».

– Πάντως στην Ελλάδα οι φήμες εξακολουθούν να είναι πυκνές. Πολλοί πίστευαν ότι η συμφωνία της Groupama με την Generali ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη. Και δεν ήταν η μοναδική Ασφαλιστική με την οποία οι πληροφορίες έλεγαν ότι συζητούσατε την αποχώρησή σας.

«Σας διαβεβαιώ ότι εγώ προσωπικά αλλά και τα στελέχη μας, στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ουδέποτε συζητήσαμε με την Generali το ενδεχόμενο πώλησης των δραστηριοτήτων μας. Είμαι κατηγορηματικός. Ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιες συζητήσεις. Αντίθετα, πολλές μικρότερες εταιρείες στην Ελλάδα μάς έχουν προσεγγίσει για να μας πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και το πελατολόγιό τους…».

– Υπάρχει δηλαδή ενδεχόμενο η Groupama Ασφαλιστική να προχωρήσει σε εξαγορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά υπάρχουν πολύ περισσότεροι αγοραστές από ό,τι πωλητές. Εμείς οι ίδιοι, παρά τον τρέχοντα κύκλο της αγοράς -ο οποίος είναι δύσκολος σε αυτή τη φάση μετά τον COVID και τον πληθωρισμό- επιμένουμε στη στρατηγική της συνεχούς οργανικής ανάπτυξης και έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για πιθανές εξαγορές. Οταν η AXA αποφάσισε να πουλήσει στην Ελλάδα, μας ενδιέφερε πραγματικά η ελληνική αγορά. Αλλά δεν υπήρχαν ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Υπήρχαν διαπραγματεύσεις μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Κάποιες άλλες προτάσεις που ήρθαν στο γραφείο μου δεν ήταν τόσο ελκυστικές όσο μας τις είχαν περιγράψει…».

– Γιατί όμως ενδιαφέρει η μικρή ελληνική ασφαλιστική αγορά έναν μεγάλο γαλλικό όμιλο όπως η Groupama;

«Η Ελλάδα έχει αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “positive outlook”, θετικές προοπτικές. Επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα. Ασκεί μια φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Επιπλέον είναι αυτό που είπατε: μια μικρή ασφαλιστική αγορά με δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης. Εδώ στη Γαλλία, το 95% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών και ζημιών. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών είναι λιγότερο από 15%. Θα τολμούσα να πω -με διάθεση χιούμορ φυσικά- ότι η πολιτική των ανταγωνιστών μας είναι “πουλάμε Ελλάδα, αγοράζουμε Τουρκία”, ενώ η δική μας στρατηγική είναι ακριβώς η αντίθετη».

– Είστε υπεύθυνος των διεθνών δραστηριοτήτων. Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε; Μόλις πριν από λίγο καιρό εκλέξατε νέο πρόεδρο του ομίλου. Μήπως αυτός έχει χαράξει μια διαφορετική προσέγγιση;

«Εχετε δίκιο, ο François Schmitt ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Groupama πριν από 20 ημέρες, αλλά η εκλογή του ήταν γνωστή εδώ και έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ο νέος πρόεδρος συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών του ομίλου έτσι ώστε να ασκεί πλέον πλήρως και αποτελεσματικά τα καθήκοντά του. Η αναδιατύπωση της διεθνούς στρατηγικής του Ομίλου Groupama εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Groupama».

– Ποια είναι λοιπόν αυτή η νέα στρατηγική στις διεθνείς σας δραστηριότητες;

«Είναι κατ’ αρχήν ευρω-κεντρική. Προσανατολιζόμαστε στις αναπτυσσόμενες ασφαλιστικά ευρωπαϊκές οικονομίες και δεν μας ενδιαφέρουν οι “ώριμες” (π.χ. Βρετανία, Γερμανία). Στην Ιταλία, η οποία είναι μια μεγάλη αγορά, εργαζόμαστε τώρα πάνω σε διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες. Σε διάφορες, μεσαίου μεγέθους, αγορές στοχεύουμε να οικοδομήσουμε ισχυρές θέσεις ως κορυφαίος παίκτης και η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα. Στόχος μας είναι να τοποθετηθούμε στην πρώτη πεντάδα των ασφαλιστικών ομίλων στη χώρα σας. Σήμερα είμαστε μακριά, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 4%. Είμαστε πρώτοι στη Ρουμανία, είμαστε τρίτοι ή τέταρτοι στην Ουγγαρία, στοχεύουμε ψηλά στην Κροατία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία. Ακούστε, η διεθνής δραστηριότητα είναι ένας πολύ κερδοφόρος τομέας για την Groupama. Το 2022 συνεισέφερε περίπου 100 εκατ. ευρώ καθαρού κέρδους στα αποτελέσματά μας».

– Η Ελλάδα που εντάσσεται σε αυτό τον σχεδιασμό;

«Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα ενδιαφερόμαστε ακόμη περισσότερο γι’ αυτήν. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και έχουμε μεγάλη εμπειρία να συνεισφέρουμε… Βλέπω ότι η κυβέρνησή σας ξεκίνησε τη νέα θητεία με κίνητρα για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας (σ.σ.: εννοεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσες κατοικίες ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών). Σας επαναλαμβάνω: στόχος μας είναι να μπούμε στην πρώτη πεντάδα των Ασφαλιστικών Ομίλων της χώρας σας… Επιπλέον, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα απαιτεί λιγότερα κεφάλαια από την ανάπτυξη της ίδιας δραστηριότητας στη Γαλλία χάρη στους κανόνες διαφοροποίησης».

– Τι εννοείτε λέγοντας διαφοροποίηση κινδύνων; Πού μπορεί να συνεισφέρει η Groupama με την εμπειρία της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

«Η διαφοροποίηση δεν είναι μόνο χρηματοοικονομική. Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζεται ειδική διαχείριση και προετοιμασία. Απαιτεί προσεκτική διαχείριση των κινδύνων, τόσο των χρηματοοικονομικών όσο και των τεχνικών. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ισχυρά διεθνή ερείσματα για να διαφοροποιήσουμε αυτό τον κλιματικό κίνδυνο. Εδώ στη Γαλλία, το 2022 ήταν αναμφίβολα μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία μας όσον αφορά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από κλιματικά φαινόμενα. Η διεθνής περίμετρος δεν επηρεάστηκε από αυτά τα κλιματικά φαινόμενα και βοηθά τον όμιλο να επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα. Δεν είναι μυστικό ότι η Groupama στη Γαλλία κατέχει ηγετική θέση στην ασφάλιση του Αγροτικού Τομέα, ο οποίος στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Εχουμε πολλά να προσφέρουμε στις Ασφαλίσεις Ζωής και Περιουσίας, ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να προσφέρει κίνητρα».

– Εχετε λοιπόν στόχο να ανεβείτε, λέτε, στην πρώτη πεντάδα των ασφαλιστικών ομίλων στην Ελλάδα. Θα κάνετε εξαγορές εταιρειών; Θα συμμετάσχετε σε μετοχικά κεφάλαια άλλων ασφαλιστικών που λειτουργούν στην Ελλάδα;

«Η οργανική ανάπτυξη είναι ο πρώτος στόχος. Εξετάζουμε επίσης διάφορες ευκαιρίες σε διάφορες χώρες. Γιατί όχι στην Ελλάδα; Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφική συμμετοχή σε άλλες εταιρείες είναι μια πρακτική που δεν μας ενθουσιάζει διότι έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο μοντέλο ανάπτυξής μας. Είναι όμως κάτι που έχουμε εφαρμόσει σε χώρες όπως η Τυνησία ή η Κίνα επειδή εκεί κρίθηκε απαραίτητο. Για εμάς η Ελλάδα θεωρείται ιδανική χώρα για μια δυναμική ανοδική πορεία διότι η οικονομική της πορεία και το μέγεθός της είναι ελκυστικά. Είμαστε ένας όμιλος που η Fitch έχει βαθμολογήσει με Α+, επομένως έχουμε σίγουρα τις δυνατότητες και το περιθώριο να υπερδιπλασιάσουμε το μέγεθος και την εμβέλειά μας στην Ελλάδα».

– Με προβληματίζει το γεγονός ότι η Groupama Ασφαλιστική δεν έχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που να την κάνει ξεχωριστή και ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα. Επίσης, το δικό σας δίκτυο είναι σχετικά μικρό. Δουλεύετε κυρίως με διαμεσολαβητές ασφαλίσεων…

«Βασικό χαρακτηριστικό της Groupama Ασφαλιστική είναι η ποιότητα των υπηρεσιών μας και των εργαζομένων μας. Αυτό μας ξεχωρίζει σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Βασική στρατηγική στόχευση της Groupama Ασφαλιστική είναι να γίνει η Νο 1 εταιρεία προτίμησης στη χώρα τόσο από τους συνεργάτες όσο και από τους τελικούς πελάτες, ακολουθώντας μια πολυκαναλική και πολυπροϊοντική προσέγγιση, διατηρώντας και ενισχύοντας την εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών μας.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που αναφέρατε έχουν την επιλογή να προσφέρουν μία γκάμα από τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η τεχνολογία είναι ένα πολύ κρίσιμο συγκριτικό στοιχείο στη δουλειά μας και γι’ αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε πολύ περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στην Ελλάδα. Θα δημιουργήσουμε χρήσιμα και φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία για να κάνουμε την ασφάλιση πιο ελκυστική και απλή. Θα αναπτυχθούμε τεχνολογικά όχι για να αντικαταστήσουμε το δίκτυο πωλήσεων, αλλά για να τους προσφέρουμε περισσότερα εργαλεία για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους…».

– Να έρθετε στην Ελλάδα να τους το πείτε αυτοπροσώπως…

«Σκοπεύω να το κάνω στις 20 Ιουλίου. Μου αρέσει η Ελλάδα και είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσω με όλους τους συνεργάτες του ομίλου στη χώρα αυτό το καλοκαίρι…».

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν από τα νομικά πρόσωπα οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Οι ακτοπλόοι, το Μαξίμου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Intrakat και οι ΑΠΕ, ο κροίσος της Ενέργειας και η χαρά των δικηγόρων 

14 περιφερειακά αεροδρόμια: Άγγιξε τα 12 εκατ. η επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο – Η διαφορά με το 2019 και 2022 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ