Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι η παράταση, έως το τέλος Αυγούστου, της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει αντίστοιχη και για τα φυσικά πρόσωπα!

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων που, εν μέσω θέρους, υποβάλλονται με αργό ρυθμό, ίσως λόγω και της πολυπλοκότητας των νέων εντύπων. Το ίδιο ενδέχεται να γίνει και για φυσικά πρόσωπα.

Τα νούμερα άλλωστε μιλούν από μόνα τους: απομένουν 16 μέρες για να λήξει προθεσμία της 31 Ιουλίου και ακόμα δεν έχουν υποβληθεί 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις!

Έτσι, αρχίζει να διαφαίνεται το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος παράταση για όλους έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις στην πληρωμή του φόρου που πρέπει να γίνει (εφάπαξ με έκπτωση 3% η πρώτη δόση) έως τις 31 Ιουλίου.

Εδώ υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος: Η ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι καθοριστική για τους δικαιούχους του νέου Μarket Pass καθώς η καταβολή του θα γίνει όταν το υπουργείο οικονομικών έχει σαφή εικόνα των εισοδημάτων του 2022 που υποβάλλονται με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Μόλις έχει αυτή την εικόνα το υπουργείο, τότε θα ανοίξει (προς το τέλος Αυγούστου) τις αιτήσεις για το επίδομα.

Δηλαδή, μέσα στην ίδια περίοδο που θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εάν και εφόσον δοθεί τελικά η παράταση για τα φυσικά πρόσωπα.

Όσον αφορά το Μarket Pass 2, ή αλλαγή είναι ότι θα εξοφληθεί σε μία ή το πολύ σε δύο δόσεις, αρχές φθινοπώρου με πιθανότατο μήνα τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

– Το 49,65% η 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή

– Το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκατ. ευρώ

– Το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δισ. ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή ρου φόρου θα γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως τις 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση πέραν του εντύπου Ε1, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3.

Για όσους επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική.

Ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης δεν προβλέπεται πρόστιμο εφόσον ο πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: «Σφικτή» πολιτική, «τέλος» στα έκτακτα μέτρα στήριξης και «όχι» στα μόνιμα

Οι ακτοπλόοι, το Μαξίμου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Intrakat και οι ΑΠΕ, ο κροίσος της Ενέργειας και η χαρά των δικηγόρων 

14 περιφερειακά αεροδρόμια: Άγγιξε τα 12 εκατ. η επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο – Η διαφορά με το 2019 και 2022 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ