Αντοχή εν μέσω πανδημίας επιδεικνύει ο ΟΤΕ, με τον όμιλο να «πιάνει» τον στόχο που είχε θέσει εξαρχής για ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ φέτος, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα τρίμηνα, λόγω Covid -19, οι επενδύσεις κινήθηκαν χαμηλότερα.

«H χώρα βρίσκεται σε νέο κύκλο περιορισμών. Δεν περιμένουμε μεγάλο αντίκτυπο π.χ. στο μέτωπο των εσόδων από το roaming όπως συνέβη το προηγούμενο τρίμηνο λόγω και της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό συνολικά το θέμα για το πώς θα επηρεαστεί γενικότερα η ελληνική οικονομία», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του Οργανισμού.

Η διοίκηση υποστήριξε ότι και την επόμενη χρονιά θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση της περικοπής εξόδων, ενώ οι επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Πρόσθετα οφέλη για τον όμιλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ θα προκύψουν από την απόσχιση των τριών κλάδων (εξυπηρέτησης πελατών, καταστημάτων και τεχνικών υπηρεσιών πεδίου) που θα λειτουργούν από το νέο έτος, κάτω από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, με στόχο να εξασφαλιστεί «ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστική μας θέση στην αγορά».

Επιπλέον, από το πρόγραμμα εθελουσίας που έχει ανακοινωθεί υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν συνολικά 1.100 εργαζόμενοι για το 2020 με αντίστοιχη εξοικονόμηση, σε ετήσια βάση, 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά η δημοπρασία για τη χορήγηση φάσματος για το 5G στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και τα προγράμματα εθελούσιας φέτος θα έχουν ως αποτέλεσμα εκροές περίπου 260 εκατ. ευρώ εντός του 2020. Ο κ. Τσαμάζ επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση (όπως είχε διατυπωθεί νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος) για αμοιβή των μετόχων το 2020 που αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα υψηλά επίπεδα των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Η Telekom Romania

H διοίκηση αναφέρθηκε και στην πώληση της Telekom Romania που ανακοινώθηκε μόλις προ ημερών και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το β’ εξάμηνο του 2021: Ο όμιλος προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του ποσοστού (54%) που κατέχει στην Telekom Romania Communications S.A. στη Ρουμανία (σταθερή τηλεφωνία) στην Orange Ρουμανίας, με το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό να αφορά 268 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 497 εκατ. ευρώ για το 100%). Το καθαρό ποσό της πώλησης, περί τα 226 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των εξόδων συναλλαγής και των απαιτούμενων προβλέψεων) θα μοιρασθούν ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους του ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος διατηρεί τον έλεγχο της Τelekom Romania Mobile στην κινητή, η οποία, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου κ. Μπάμπη Μαζαράκη κινείται ικανοποιητικά εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού. Ερωτηθείς σχετικά, με δεδομένες και τις εκτιμήσεις αναλυτών περί πώλησης και του βραχίονα της κινητής, ο κ. Μαζαράκης ανέφερε ότι είναι στο τραπέζι «όλες οι πιθανές λύσεις».