Μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η συναλλαγή για την πώληση στην Orange Romania του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telekom Romania, αφού προηγηθεί – όπως προβλέπεται από τον σχετικό όρο που επέβαλε η DG Comp – η απόκτηση του 30% της Telekom Romania Mobile από τον ελληνικό Όμιλο.

Αυτό ανέφερε πριν λίγο η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2021. Όπως σημειώθηκε, το κόστος για την απόκτηση του 30% της Telekom Romania Mobile από τον OTE εκτιμάται στα επίπεδα των 59 – 60 εκατ.ευρώ.

Σημειώνεται πως στις 28 Ιουλίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, μεταξύ του Ομίλου ΟΤΕ και της Orange Romania για την πώληση του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telekom Romania.

Η έγκριση θέτει ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile. Ο ΟΤΕ κατέχει το υπόλοιπο 70%.

Στις οικονομικές καταστάσεις 6μηνου 2021 αναφέρεται πως με βάση τη συμφωνημένη αξία για το 100% της TELEKOM ROMANIA MOBILE, η οποία ανέρχεται σε ευρώ 109 εκατ. ευρώ, η αξία του 30% που κατέχει η TELEKOM ROMANIA έχει καθοριστεί σε Ευρώ 32,8 εκατ. Η τελική τιμή αγοράς θα καθοριστεί μετά τις τελικές προσαρμογές στον καθαρό δανεισμό και στο κεφάλαιο κίνησης της TELEKOM ROMANIAMOBILE. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις η εκτιμώμενη τιμή αγοράς ανέρχεται περίπου σε 59,5 εκατ.ευρώ και θα οριστικοποιηθεί όταν θα είναι διαθέσιμα τα τελικά ποσά του καθαρού δανεισμού και του κεφαλαίου κίνησης.

Αναφερόμενος σχετικά στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ολοκληρώθηκε προ ολίγου, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, εκτίμησε πως η συναλλαγή για το 30% της Telekom Romania Mobile δύναται να πραγματοποιηθεί νωρίς τον προσεχή Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση της στην Orange Romania του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telekom Romania να ακολουθεί.

Bonus απο Ρουμανία

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, το επιπλέον έσοδο από την πώληση της ρουμανικης θυγατρικής θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται χρονιά προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ τον περασμένο Ιούνιο ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 312,9 εκατ.ευρώ ή 0,68 ευρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται από τη η διοίκηση του ΟΤΕ, την περίοδο 2018-2020 λόγω των καλύτερων επιδόσεων που καταγράφηκαν σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού το 2022, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

Να σημειωθεί πως για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η διοίκηση του Ομίλου ανέφερε επίσης πως κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Κατά συνέπεια, αναμένεται ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του COVID-19.

«Είμαστε καλά τοποθετημένοι στο pay tv»

Σε συνέχεια ερωτήσεων για το αθλητικό περιεχόμενο και τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων, η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε πως η COSMOTE TV είναι καλά τοποθετημένοι στο pay tv, έχοντας ανανεώσει τα δικαιώματα για το Champions και UEFA League και έχοντας για ένα ακόμη χρόνο (2021-2022) τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Premier League.

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, υπάρχουν συμφωνίες με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον OΦΗ για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων τους για την προσεχή αγωνιστική περίοδο της Super League. Η κίνηση αυτή, όπως είχε γράψει το newmoney, σηματοδοτεί την είσοδο της COSMOTE TV στην τηλεοπτική «αρένα» του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Επιπλέον, ο κ. Τσαμάζ τοποθετήθηκε για το μείζον ζήτημα της πειρατείας στην τηλεοπτική συνδρομητική αγορά (σ.σ.σ όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τις 400.000 πειρατικές συνδέσεις) αναφέροντας πως η πρόσφατη τροποποίηση στη νομοθεσία που μόλις ψηφίστηκε είναι πολύ σημαντική και μένει να φανεί πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Διαβάστε ακόμα:

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων στα 622 εκατ. ευρώ

CVC: Eπενδύει 2,7 δισ. ευρώ στο ισπανικό πρωτάθλημα και τον Μέσι