Επιχειρήσεις

Ουρά για μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ συνολικού ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ

  • Μαριάννα Τζάννε


ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εγνατία SA, Kαμαρίδης περνούν σήμερα από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων

Μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ συνολικού ύψους άνω τoυ 1,6 δισ. ευρώ παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης και αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, λίγα 24ωρα μετά το φρένο που έβαλε στους φακέλους του fast track η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Στα έργα που παίρνουν προτεραιότητα για να προχωρήσουν με τις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων, περιλαμβάνεται η επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την ανάπτυξη 18 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον Δήμο Καρύστου δυναμικότητας 360 ΜW και εκτιμώμενης επένδυσης ύψους 350 εκ. ευρώ.

Στην ίδια λίστα εντάσσεται και ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW (γιγαβάτ) και εκτιμώμενης επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ από την Εγνατία SA, καθώς επίσης και πέντε αιολικά έργα δυναμικότητας 120,3 MW του ομίλου Καμαρίδη GLOBAL WIRE ABEE, στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης προϋπολογισμού 122  εκατ. ευρώ.

H Eγνατία SA είναι εταιρεία από την Βόρεια Ελλάδα, και ένας ισχυρός όμιλος με δραστηριότητες στον τομέα των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών υποδομών και της βιομηχανίας.

Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 31 χρόνια έχει επεκταθεί σε οκτώ χώρες αναπτύσσοντας μεγάλη τεχνογνωσία και σε έργα ΑΠΕ κυρίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Αντίστοιχα, ο όμιλος Καμαρίδη ιδρύθηκε 1976 και είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες διαμορφωμένων χαλυβδόφυλλων που επεκτείνεται στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προθάλαμο των στρατηγικών επενδύσεων που επίσης δεν αποκλείεται να εγκριθούν σήμερα από τη ΔΕΣΕ καθώς πρόσφατα πήραν το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του Enterprise Greece, βρίσκονται επιπλέον σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Ο σχεδιασμός αφορά τη Βρετανική Solarcentury, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον Νορβηγικό κολοσσό της Statcraft με πολύ ισχυρή παρουσία στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η Solarcentury, εδρεύει στο Λονδίνο με τις δραστηριότητές της να επεκτείνονται σε 12 χώρες. Από το 2013 που διαφοροποίησε τη στρατηγική της, έχει αναπτύξει 40 μεγάλης κλίμακας έργα δυναμικότητας 1.200 MW σε 7 χώρες.

Ο σχεδιασμός των Βρετανών περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας από 260 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας ενώ από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων δεν αποκλείεται να περάσει ένα ακόμη έργο που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην εταιρεία Καράτζης.

Οι στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο των διαρθρωτικών μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ορθολογικότερη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού κύματος που κινδυνεύει να δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι στο εξής στην κατηγορία των fast track επενδύσεων θα εντάσσονται έργα άνω των 100 εκ. ευρώ με καινοτόμα χαρακτηριστικά (αποθήκευση ενέργειας, υπεράκτια αιολικά, παραγωγής πράσινου υδρογόνου κ.α) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα μόνο κοινό σημείο σύνδεσης στο σύστημα ενώ  θα εξαιρούνται και από την προτεραιότητα που λαμβάνουν στην δέσμευση ηλεκτρικού χώρου.

Για τις συμβατικές επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις αποφάσεις τις ΔΕΣΕ, ισχύουν όλα τα προνόμια των αντίστοιχων έργων όπως ορίζει ο νόμος, παύει όμως να δίνεται και για αυτές η δυνατότητα της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου στο σύστημα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: 

Folli Follie: «Eξαϋλώνονται» τα ποσοστά των Κουτσολιούτσων – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

Στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό ο Ιερώνυμος

Ένα στα 2 «Airbnb» στην Ελλάδα είναι σε Αττική, Κρήτη και Κυκλάδες