Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, με αφορμή την επερχόμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια (στις 13 Μαρτίου) του Κανονισμού για την Ασφάλεια των Παιχνιδιών (TSR), απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το πρόβλημα έγκειται στο κενό που υπάρχει στη νομοθεσία της Ε.Ε., που επιτρέπει σε πωλητές εκτός Ε.Ε. να πωλούν επικίνδυνα παιχνίδια σε καταναλωτές της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Toy Industries of Europe (TIE) δημοσίευσε δελτίο Τύπου, στο οποίο περιγράφονται τα αποτελέσματα μιας μελέτης για την ασφάλεια των παιχνιδιών που αγοράζονται από
διαδικτυακές αγορές.

Η TIE αγόρασε 19 παιχνίδια από την ηλεκτρονική πλατφόρμα TEMU, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές της Ε.Ε. να αγοράζουν από πωλητές εκτός Ε.Ε., συγκεκριμένα από την Κίνα.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά:

• Κανένα από τα παιχνίδια δεν συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

• Τα 18 από τα 19 παιχνίδια (95%), δεν πληρούν τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας παιχνιδιών (σειρά EN. 71) και επομένως αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών.

• 18 από τα 19 παιχνίδια δεν είχαν διεύθυνση Ε.Ε., κάτι που απαιτείται σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. για την εποπτεία της αγοράς.

Με αφορμή τα παραπάνω αποτελέσματα ο Σύνδεσμός μας ζητά από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν στην Ολομέλεια την τροπολογία της Οδηγίας για την Ασφάλεια των Παιχνιδιών, η οποία αναθεωρείται και υπόκειται σε αυστηρότερους κανονισμούς, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το υπάρχον κενό στη νομοθεσία ώστε οι πωλητές εκτός Ε.Ε. να μην μπορούν να πουλήσουν μη ασφαλή παιχνίδια σε διαδικτυακές πλατφόρμες και να θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά. Αυτό θα καταστήσει τις ηλεκτρονικές αγορές πιο υπεύθυνες για τα παιχνίδια που πωλούνται στην πλατφόρμα τους.

Η Ε.Ε. πρέπει να σχεδιάσει – και να επιβάλει – καλύτερους κανόνες κατά της πώλησης πλαστών και μη ασφαλών παιχνιδιών από πωλητές εκτός Ε.Ε. Παρότι η Ε.Ε. έχει τους πιο αυστηρούς κανόνες ασφάλειας παιχνιδιών στον κόσμο, οι πωλητές εκτός Ε.Ε. μπορούν ακόμα να πουλήσουν μη ασφαλή παιχνίδια σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι αυτό που προσφέρεται προς πώληση στην Ε.Ε. συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε.

Η ασφάλεια των παιδιών αποτελεί κοινό μέλημα και κοινή ευθύνη όλων μας.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Επιφυλακτική για το ράλι στα χρηματιστήρια – Οι πέντε λόγοι (πίνακες)

Olympia Group – Entersoft: Η επόμενη μέρα του μεγάλου deal – Τι σημαίνει για την αγορά του business software (pic)

ΙΧ: «Πάσχα στο χωριό» (και εκλογές) με πινακίδες και τέλη με τον μήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ