Αλλάζει τον «χάρτη» της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα, ειδικότερα στον κλάδο του business software, το μεγάλο deal της Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού με την υποστήριξη διεθνούς επενδυτή, της Imker Capital- όπως αποκάλυψε το newmoney– για την απόκτηση ποσοστού 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Entersoft.

Μετά και την ανακοίνωση της Olympia Group, θυγατρική της οποίας αποτελεί η μη εισηγμένη SoftOne, ουσιαστικά δύο από τους τρεις βασικούς «παίκτες» στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη κοινή παρουσία σε μια αναπτυσσόμενη ξένη αγορά όπως αυτή της Ρουμανίας, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν προσεχώς έναν μεγάλο όμιλο πληροφορικής, καθώς για κάποιο διάστημα, υπολογίζεται τουλάχιστον για έναν χρόνο, θα παραμείνουν ανεξάρτητες.

Οι αυξανόμενες ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στο «μέτωπο» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τους διευρύνουν το μέγεθος της «πίτας» του business software από χρήση σε χρήση και με αυτόν τον τρόπο αναδύονται περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους ομίλους πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο «κομμάτι» της αγοράς πληροφορικής.

SoftOne και Entersoft, πέρα από τα σημερινά έσοδά και κέρδη τους, αυτονόητα θα διεκδικήσουν με ενδεχόμενη σύμπραξή τους ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της «πίτας», η αξία της οποίας προσδιορίζεται με εμπειρικά κριτήρια μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ, με προοπτική να εκτιναχθεί σε τριπλάσιο μέγεθος, από 900 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος μιας 5ετίας (εκτίμηση που είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου της SoftOne, Αντώνης Κυριαζής).

Το σύντομο story: Πριν από 8 περίπου χρόνια, ο όμιλος Olympia απέκτησε μερίδιο στη SoftOne και (33,34%), με μετοχική παρουσία του Αντώνη Κυριαζή, ενώ το 2021 εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιό της (με 45%) ο Μάρκος Βερέμης μαζί με επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν, με συμμετοχή και της Imker Capital.

Στα χέρια του Πάνου Γερμανού περνά τώρα και ένας ισχυρός όμιλος πληροφορικής, η Entersoft, η οποία ξεκίνησε την πορεία της το 2002 ως startup, με βασικούς μετόχους της τους μετόχους και ιδρυτές της Computer Logic.

Η δημιουργία «πρωταθλητών»

Η μεν SoftOne, υπενθυμίζεται, είχε προχωρήσει σε πρόβλεψη εσόδων για το 2023 στα 49 εκατ. ευρώ (από 36,2 εκατ. ευρώ το 2022) και EBITDA 12,8 εκατ. ευρώ (από 8,3 εκατ. ευρώ το 2022), θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη και το 2024, η δε Entersoft ανακοίνωσε για την ίδια χρήση κύκλο εργασιών 37,8 εκατ. ευρώ (+28%) και EBITDA 12,7 εκατ. ευρώ (+33%).

O Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου SoftOne, Πάνος Μαρτίνης, είχε επισημάνει ότι η συνολική εκτιμώμενη παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος της -ως κορυφαίου παρόχου cloud-based λύσεων business software στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη- αναμένεται να υπερβεί το «φράγμα των 200 εκατ. ευρώ έως το 2026, από τα 120+ εκατ. ευρώ της σχετικής πρόβλεψης για το 2023 και τα 89+ εκατ. ευρώ του 2022.

Οι προβλέψεις αλλάζουν «προς τα πάνω» μετά το deal με τους μετόχους της Entersoft. Η αγορά εκτιμά ότι μια πιθανή συμπόρευση θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συνεργειών, π.χ. σε δίκτυα και σταυροειδείς πωλήσεις (cross selling) σε «κάθετες αγορές» και οικονομιών κλίμακας, με αύξηση πωλήσεων και πολλαπλάσια, ίσως, ενίσχυση των κερδών.

Πάνος Μαρτίνης – Softone

Η ήδη αλματώδης ανάπτυξη των ομίλων με core αντικείμενο το business software και το cloud computing επιταχύνεται λόγω της ζήτησης για προϊόντα όπως τα ERP, τα CRM, τα προγράμματα διαχείρισης προσωπικού και μισθοδοσίας, πληρωμών κ.ά., ή με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την υποχρεωτική χρήση POS, το σύστημα myData και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία επεκτείνεται και στους δημόσιους οργανισμούς.

Πριν από μερικές ημέρες, ο CEO της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης, δήλωσε ότι μόνο το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει σήμερα ηλεκτρονική τιμολόγηση, κάτι που δείχνει τα περιθώρια ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων κοινοτικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, ενισχύουν το αισιόδοξο κλίμα για την επόμενη μέρα των ομίλων πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο business software.

Πλέον, SoftOne – Entersoft θα συνυπάρχουν ουσιαστικά σε ένα πανίσχυρο οικοσύστημα και θα μπορούν να συμπορευτούν μελλοντικά σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η φιλοσοφία του ομίλου Olympia παραπέμπει στη δημιουργία «πρωταθλητών» σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς (Public, Sunlight) και από αυτή δεν εξαιρείται η πληροφορική…

Το οικοσύστημα, η Ρουμανία, οι εξαγορές

Πριν από την ανακοίνωση του μεγάλου deal για το 53% της Entersoft από την Olympia Group, η θυγατρική της δεύτερης SoftOne είχε κάνει δυναμική είσοδο στο 2024, πραγματοποιώντας την πρώτη εξαγορά της χρονιάς στον κλάδο. Πρόσθεσε στο portfolio της, από τις 10 Ιανουαρίου, την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η νέα επένδυση του ομίλου δημιουργεί σε συνδυασμό και με την εξαγορά της Sunsoft μία κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης, και με αυτόν τον τρόπο εδραιώνει την ηγετική θέση του σε έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Προηγουμένως, η SoftOne είχε προχωρήσει το 2023 σε άλλες δυο εξαγορές: Tης AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία δραστηριοποιείται στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων business software, και της QBS Retail & Logistics στη Ρουμανία, με φόντο το… νέο «El Dorado» για την πληροφορική και την περαιτέρω επέκταση του ομίλου στα Βαλκάνια (με παρουσία και σε Βουλγαρία, Κύπρο).

Μεσολάβησαν η ίδρυση και η έναρξη της λειτουργίας νέου υποκαταστήματος στην Κρήτη τον Οκτώβριο (σε μία εξαιρετικά κρίσιμη αγορά -όπως χαρακτηρίστηκε- που παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού και των σημαντικών έργων που υλοποιούνται ή/και αναμένεται να υλοποιηθούν) και τον Σεπτέμβριο η στρατηγική επένδυση στην Global Sustain, αναγνωρισμένη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων στον χώρο του ESG (Environmental, Social, Governance).

Ο όμιλος SoftOne προερχόταν από ένα μεγαλύτερο σερί εξαγορών κατά την τελευταία εξαετία (αν συνυπολογισθούν αυτές των Impact, cosmoONE, Regate, Unisoft, Prosvasis), εκ των οποίων οι περισσότερες την περίοδο 2022-’23. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ο CEO κ. Μαρτίνης είχε προαναγγείλει τα νέα deal («Κοιτάζουμε διαρκώς για εξαγορές, θα ακούσετε νέα ίσως και μέσα στο 2023. Έχουμε πάντα ανοικτά τα ραντάρ»), και ο χρόνος τον επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο.

Από την πλευρά της, και η Entersoft εμφάνισε ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως μετά τη μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ στην Κύρια Αγορά, το 2020. Μόνο πέρσι ολοκλήρωσε άλλες 4 εξαγορές άλλων εταιρειών (GGSoft, SmartCV κατά 62%, SW RetailSoft, Infopower HR Solutions και παλαιότερα των LogOn, Wedia, Optimum κ.ά.), ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Ταυτόχρονα, η Entersoft εστιάζει, όπως και η SoftOne, στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά πληροφορικής της Ρουμανίας, όπου «χτίζει» ένα pipeline έργων με όχημα την εξαγορασθείσα κατά 75% το 2022 BIT Software και υπολόγιζε ότι θα εντόπιζε και άλλες εταιρείες του κλάδου με το προφίλ που την ενδιαφέρει στη χώρα.

«Ψήφος» εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η Olympia Group με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή πέτυχαν δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους της Entersoft S.A. που αντιπροσωπεύουν το 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για την απόκτηση των μετοχών τους, είτε σε διμερή βάση, είτε στο πλαίσιο εθελοντικής δημοπρασίας, που θα δρομολογήσουν οι επενδυτές για την απόκτηση όλων των μετοχών της Entersoft, με το συμφωνηθέν αντάλλαγμα να είναι στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Το τίμημα αυτό αποτιμά το 100% της Entersoft στα 240 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο Χ.Α. να έχει ήδη πιάσει αυτά τα επίπεδα.

Πέραν της συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου 53,73% των μετοχών της Entersoft, οι επενδυτές κατέχουν επιπλέον 4,69% των μετοχών της από προηγούμενες εξαγορές. Οι επενδυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δίνουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στην ικανότητα της διοικητικής ομάδας, των εργαζόμενων και των συνεργατών της Entersoft ώστε να συνεχίσουν και να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξή της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ