Από τις αρχές Απριλίου θα μπορέσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πάρουν πινακίδες και να κινήσουν με τα οχήματα που είχαν θέσει σε ακινησία, πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, χωρίς προσαύξηση και μόνον για όσους μήνες επιλέξουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν διάταξη που θα έρθει για ψήφιση, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ πριν τα μέσα Απριλίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε άρση ακινησίας και πληρωμή τελών κυκλοφορίας «με τον μήνα».

Η διαδικασία

Οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Στη συνέχεια, θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι, θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Μέχρι πρόπερσι η άρση ακινησίας των οχημάτων μπορούσε να γίνει μόνο μία φορά εντός του έτους. Άρα, αν επιλέξουν να πληρώσουν π.χ. για 7 μήνες ή λιγότερους, δεν θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν νόμιμα το αυτοκίνητό τους τα Χριστούγεννα, εκτός αν πληρώσουν τότε ξανά ολόκληρο το ετήσιο τέλος -και για μόλις 1 μήνα χρήσης του οχήματος.

Τι θα πληρώσουν

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Ο ιδιοκτήτης του επιθυμεί να άρει την ακινησία του μόνο για τρεις μήνες. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν τη θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ x 3/12 =30 ευρώ.

Ο μήνας της αίτησης (Απρίλιος) θα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας. Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος οφείλει να επιστρέψει τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού στην Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου, δηλαδή Παρασκευή 28.6.2024.

Εάν η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας συντελεστεί μετά την προθεσμία αυτή, π.χ. την 1η Ιουλίου 2024, επιβάλλεται κατά πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή στην ανωτέρω περίπτωση 120 ευρώ x 2 = 240 ευρώ.

Τι συμφέρει

Τα τελευταία χρόνια, το σύστημα «τέλη με τον μήνα» έδωσε διέξοδο σε πολλούς ιδιοκτήτες που είχαν καταθέσει πινακίδες για να ανακτήσουν και να θέσουν σε κυκλοφορία για 1 ή 3 ή περισσότερους μήνες τα αυτοκίνητά τους. Γλίτωναν έτσι αναλογικά από τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και ένα μέρος από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Από πρόπερσι όμως η χρέωση γίνεται πλέον πλήρως αναλογικά για κάθε μήνα.

Για παράδειγμα, για αυτοκίνητο 2.000 κυβικών του 2009 με ετήσια τέλη 690 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

– 58 ευρώ αντί 115 ευρώ που πλήρωνε για 1 μήνα κυκλοφορίας (-50%)

– 172,5 ευρώ αντί 230 ευρώ για 3 μήνες κυκλοφορίας (-25%)

– 345 ευρώ αντί 460 ευρώ από Ιούλιο έως και Δεκέμβριο.

Πώς υπολογίζονται τα τέλη ΙΧ με το μήνα

*Χρέωση ολόκληρου μήνα, ανεξαρτήτως αν η άρση ακινησίας γίνει στην αρχή ή στο τέλος του.

*Για κάθε μήνα θα καταβάλλεται 1/12 του συνολικού ετήσιου ποσού.

Παράδειγμα:

– Για ετήσια τέλη 120€ πληρώνονται 10 ευρώ αντί 20 ευρώ

– 30 ευρώ για ετήσια τέλη 120€

– Για άρση ακινησίας από Ιούλιο έως Δεκέμβριο: 60€

* Ποινές: Πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των τελών αν δεν επιστραφούν οι πινακίδες στην εφορία την ημέρα λήξης προθεσμίας

Παράδειγμα:

-Για ετήσια τέλη 120€ = 10€ για 1 μήνα + 240€ πρόστιμο = 250 ευρώ

Προσοχή! Αν πουληθεί το όχημα, πληρώνετε και το υπόλοιπο ποσό των τελών συν τις τυχόν οφειλές άλλων ετών, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο όλων των ετήσιων τελών που χρωστά ο ιδιοκτήτης.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ