Το σύνθημα «ανάπτυξη παντού» φαίνεται ότι ακολουθούν πλέον οι μεγάλοι όμιλοι παροχής ελεγκτικών, συμβουλευτικών αλλά και τεχνολογικών υπηρεσιών, έχοντας ξεκινήσει να επενδύουν πλέον σε δομές και ανθρώπινο δυναμικό σε πόλεις της επαρχίας.

Μόλις το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Deloitte ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μία νέα δομή στα Ιωάννινα, εκεί που προ διμήνου δημιούργησε το δικό της κέντρο ψηφιακής καινοτομίας η PwC. Την ίδια ώρα η Grant Thornton εγκαινίασε τον δικό της χώρο στη Ρόδο, όπου το επόμενο διάστημα μεθοδεύει να δημιουργήσει μία δομή η PwC, ενώ και η ΕΥ ετοιμάζεται για μία νέα επένδυση, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί όπου και η Deloitte το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα επενδύσει περαιτέρω. Και όλα αυτά λίγους μήνες μετά το μπαράζ των εγκαινίων δομών στην Πάτρα από PwC και Deloitte, αλλά και τη διαρκή επέκταση των υποδομών του συνόλου των εταιρειών στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, με φόντο κυρίως τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από εταιρείες του εξωτερικού που θέλουν τη βοήθειά τους για να δημιουργήσουν δομές επί ελληνικού εδάφους και την εξεύρεση προσωπικού.

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος γι’ αυτή τη μεγάλη τάση αποκέντρωσης που εξελίσσεται δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια. Ενας καίριος παράγοντας σε αυτό είναι η εξεύρεση ταλέντου πολύ κοντά σε σημαντικές αλλά αποκεντρωμένες πανεπιστημιακές σχολές, σε μια εποχή που επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα για την εξεύρεση ταλέντου μετά και την ψηφιακή άνοιξη» που βιώνει η χώρα μας με πλήθος αξιοσημείωτων ξένων επενδύσεων και τη μεγέθυνση των εταιρειών τεχνολογίας.

Δημήτρης Κουτσόπουλος (Deloitte): Δυναμική επέκταση

Η Deloitte είναι από τις πλέον ενεργές εταιρείες στην επένδυση και δημιουργία νέων δομών σε πόλεις της επαρχίας. Μόλις πρόσφατα συμπεριέλαβε την πόλη των Ιωαννίνων στους πέντε βασικούς σταθμούς που διαθέτει, κάνοντας τα εγκαίνια των γραφείων της στο Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Στόχος μάλιστα είναι το επόμενο διάστημα να έχει δημιουργήσει 70 νέες θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα σε αντικείμενα που σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τομείς της τεχνολογίας. Η νέα δομή έγινε μόλις λίγους μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνια της αντίστοιχης στην Πάτρα, εκεί όπου πέραν των γραφείων έχει αναπτυχθεί και ένα hub καινοτομίας υπό τον τίτλο «Brainzone», το οποίο στην πλήρη του ανάπτυξη θα διαθέτει 200 στελέχη.

Σημειωτέον ότι η Deloitte είναι από τις πρώτες εταιρείες που αναγνώρισαν τις δυνατότητες της περιφέρειας και των μεγάλων πόλεων, καθώς από το 2017 δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το κέντρο τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας, το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), στο οποίο πλέον απασχολούνται πάνω από 1.000 άτομα. Επίσης διαθέτει μία βάση στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο φαίνεται ότι θα μεγαλώσει, και φυσικά στην Αθήνα.

O διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Δημήτρης Κουτσόπουλος

«Η επέκταση της παρουσίας της Deloitte εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη απορρέει από την αναγνώριση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιφέρειας και των μεγάλων πόλεων, καθώς και του πολύ καλού και καταρτισμένου επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού των περιοχών αυτών», λέει στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσόπουλος. «Στην Deloitte είχαμε από νωρίς διακρίνει ότι οι πόλεις που φιλοξενούν ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, σε συνδυασμό με τα νέα ταλέντα που αυτά καλλιεργούν, μπορούν να γίνουν φάροι καινοτομίας για όλη την Ελλάδα. Οι πρόσφατες επενδύσεις μας στην Πάτρα και στα Γιάννενα αποτελούν μια σημαντική διέξοδο και επιλογή για τα νέα μυαλά που κατάγονται από τις περιοχές ή έρχονται στις πόλεις αυτές για σπουδές. Δίνουν ένα κίνητρο σε αυτά τα παιδιά να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Η επένδυση στις πόλεις της περιφέρειας είναι λοιπόν μια στρατηγική επένδυση, η οποία έχει ως αφετηρία την αναγνώριση των δυνατοτήτων πόλεων που διαθέτουν πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού επιπέδου, επιχειρήσεις με αναπτυξιακή προοπτική και νέα στελέχη με ταλέντο. Η Deloitte μέσω της παρουσίας της στις πόλεις αυτές προσδοκά να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας, να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των πόλεων και του επιχειρείν με όρους σύγχρονους, ανταγωνιστικούς και βιώσιμους, δημιουργώντας μια νέα εργασιακή, οικονομική και κοινωνική προοπτική γι’ αυτές τις πόλεις». Συνολικά η Deloitte απασχολεί περισσότερα από 2.700 στελέχη, με το 42,4% να αποτελείται από γυναίκες, ενώ επενδύει έμπρακτα στη νέα γενιά καθώς το 58,2% του ανθρώπινου δυναμικού της είναι κάτω των 30 ετών.

Γιώργος Παπαδημητρίου (ΕΥ): Στο Ηράκλειο το επόμενο hub

Ενα νέο γραφείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και περαιτέρω επέκταση των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνονται στα σχέδια της ΕΥ, η οποία πλέον έχει φτάσει να απασχολεί 2.200 ανθρώπους, από περίπου 500 δέκα χρόνια πριν, προσφέροντας ένα εύρος συμβουλευτικών, ελεγκτικών, νομικών, φορολογικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εταιρικής στρατηγικής και συναλλαγών όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και πέρα από τα σύνορα.

O διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Γιώργος Παπαδημητρίου

Το γραφείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί επί 20 συναπτά έτη, είχε ήδη λάβει μία σοβαρή επέκταση και εκσυγχρονισμό προ τετραετίας προκειμένου να υποστηρίζεται η παροχή όλου του εύρους των υπηρεσιών της ΕΥ (Ελεγκτικές Υπηρεσίες & Υπηρεσίες Διασφάλισης, Φορολογικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικών Συμβουλών & Υποστήριξης Συναλλαγών, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες) και να ενισχυθεί με έναν σημαντικό αριθμό νέων στελεχών. Οι ανάγκες όμως σήμερα είναι τέτοιες που πρέπει να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Επίσης η εταιρεία ήταν η πρώτη που επένδυσε, το 2021, και λειτουργεί hub στην Πάτρα, προσβλέποντας στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της πόλης το οποίο κατά κύριο λόγο αποφοιτά από το πανεπιστήμιο της πόλης.

«Η λογική μας πίσω από την επέκταση στην περιφέρεια -είτε μέσω φυσικής παρουσίας με γραφεία, είτε με τη λογική του virtual office, καθώς έχουμε ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως σε όλη τη χώρα- είναι ότι πέρα από τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές των εκάστοτε τοπικών οικονομιών η ελληνική περιφέρεια αποτελεί πηγή ταλέντου, το οποίο δεν αρκεί μόνο να αξιοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί και σωστά, με ποιοτικές θέσεις εργασίας», λέει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος Γιώργος Παπαδημητρίου. «Στόχος μας, λοιπόν, είναι η EY να συνεχίσει να αποτελεί έναν εργοδότη επιλογής για τους νέους σε όλη τη χώρα και μέσα από αυτό να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες σε κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και πέρα από αυτή, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την EY ως την ηγέτιδα του κλάδου μας στη χώρα μας», προσθέτει.

Μάριος Ψάλτης (PwC): Στη Ρόδο το επόμενο hub-δορυφόρος

Μέσα σε έναν χρόνο η PwC προχώρησε στη λειτουργία δύο νέων δομών σε πόλεις της επαρχίας, σε Ιωάννινα και Πάτρα, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει σήμερα και μία τρίτη, στη Ρόδο. Ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια, αφού η δημιουργία γραφείων-δορυφόρων για την εταιρεία είναι μέρος της στρατηγικής της.

Η τρίτη δομή, στη Ρόδο, θα είναι ένα Sustainability Hub. Ουσιαστικά θα αποτελεί δομή που θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην ευρύτερη αναβάθμιση του προφίλ βιωσιμότητας της περιοχής και στην επέκταση των δράσεων ESG σε όλο το φάσμα του επιχειρείν και κυρίως στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

O διευθύνων σύμβουλος της PwC, Μάριος Ψάλτης

Σημειωτέον ότι η εταιρεία πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία της δομής της στα Ιωάννινα δίνοντάς της ρόλο Ψηφιακού Κέντρου, ενώ από πέρυσι λειτουργεί στην Πάτρα το Hub Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Παράλληλα διατηρεί πολυετή παρουσία και στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από μία ομάδα που επεκτείνεται.

Κάθε ένα από τα γραφεία δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη δυναμική του κάθε τοπικού οικοσυστήματος, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της εκάστοτε περιοχής, την ακαδημαϊκή κοινότητα που ανθεί σε Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή. Μέσω της επένδυσής της η PwC εστιάζει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των συνεργατών της όσο και των τοπικών κοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του ESG και της βιωσιμότητας της τουριστικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα γραφεία-δορυφόρους συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά από projects εθνικής εμβέλειας, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας της PwC, ενώ λειτουργούν ως case studies εντός αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας.

Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture): Νέο κεφάλαιο με την επέκταση στη Θεσσαλονίκη

Πεδίον δόξης λαμπρό έχει βρει στη Θεσσαλονίκη η Accenture, η οποία έχει δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας το οποίο υποστηρίζει πελάτες της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – κυρίως στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του αλλά και μετά από μία σημαντική επέκταση, το στελεχιακό δυναμικό του πλέον ξεπερνά τα 200 άτομα, εκ των οποίων άνω του 50% είναι γυναίκες, με την προοπτική να αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας ακόμα και τα 1.000 άτομα. Εξάλλου, η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μεγάλη δεξαμενή ποιοτικού ταλέντου η οποία υποστηρίζεται από τα πανεπιστήμια της περιοχής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture, Κυριάκος Σαμπατακάκης

«Με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα για περισσότερο από 30 χρόνια, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες των πελατών μας, ενισχύοντας την ικανότητα παραγωγής αποτελέσματος και διευκολύνοντας την πλοήγησή τους σε μια εποχή διαρκών ευκαιριών αλλά και προκλήσεων», σημειώνει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture Κυριάκος Σαμπατακάκης, και προσθέτει: «Για να το κάνουμε αυτό, ενεργούμε ως πρεσβευτές καινοτομίας και επιχειρηματικού αποτελέσματος. Στόχος μας είναι να αναβαθμίζουμε διαρκώς τις επιδόσεις των μεγαλύτερων οργανισμών αξιοποιώντας το ταλέντο των ανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό, η επέκτασή μας στη Θεσσαλονίκη και η διαρκής ενίσχυση της παρουσίας μας εκεί αποτελεί για εμάς σαφή στρατηγική προτεραιότητα. Αφενός γιατί διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό ακαδημαϊκό και τεχνικό υπόβαθρο και αφετέρου διότι η Θεσσαλονίκη ως περιοχή αναπτύσσει ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας. Με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το αποτύπωμά μας στην Ελλάδα διευρύνοντας την παρουσία και το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών μας. Εχοντας υποστήριξη από τον παγκόσμιο οργανισμό μας και την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό ταλέντο, υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στη χώρα και τις προοπτικές της και φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην αναδυόμενη ελληνική οικονομία».

Βασίλης Καζάς (Grant Thornton): Διευρύνει το δίκτυο με την επένδυση στη Ρόδο

Σε φάση επέκτασης των δομών της στην επαρχία βρίσκεται και η Grant Thornton, η οποία την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασε τα γραφεία της στη Ρόδο. Αυτή είναι η πέμπτη βάση της εταιρείας στη χώρα καθώς, πέραν της Αθήνας, ήδη λειτουργούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης και τα Ιωάννινα.

Μία επέκταση που γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Grant Thornton, που προσβλέπει στην καθημερινή και αδιάλειπτη βελτίωσή της σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σήμερα τα περιφερειακά γραφεία της εταιρείας προσφέρουν όλο το φάσμα των ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η εταιρεία μας προχωράει διαρκώς μπροστά και εξελίσσεται, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Η μεθοδική επέκταση των δραστηριοτήτων μας, με το άνοιγμα των νέων γραφείων στη Ρόδο, υπογραμμίζει τη δυναμική πορεία που διαγράφει η Grant Thornton όλα αυτά τα χρόνια, εισάγοντας σύγχρονες και καινοτόμες προσεγγίσεις ως εξειδικευμένος στρατηγικός σύμβουλος και εμπνέοντας εμπιστοσύνη σε όλο το δίκτυο των συνεργατών της», σημείωσε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Καζάς με αφορμή το άνοιγμα των νέων γραφείων.

Προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μία «πηγή ταλέντου» προς αξιοποίηση, η εταιρεία παράλληλα συνάπτει συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα στις πόλεις όπου δραστηριοποιείται. Τελευταία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων της εταιρείας, αλλά και της απόκτησης πολύτιμης επαγγελματικής εμπειρίας από πλευράς των φοιτητών.

Νίκος Βουνισέας (KPMG): Αναπτύσσει το γραφείο της Θεσσαλονίκης

Η KPMG μπορεί να μην έχει ακολουθήσει ακόμα τον ρυθμό επέκτασης των υπόλοιπων μεγάλων συμβουλευτικών εταιρειών σε άλλες πόλεις, εντούτοις διατηρεί και αναπτύσσει το γραφείο της στο Philippos Business Center στη Θεσσαλονίκη. Εχοντας ήδη 50 χρόνια δράσης στην Ελλάδα, η συμβουλευτική απασχολεί σήμερα στα γραφεία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περισσότερα από 750 άτομα, υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, με σημαντική και εξειδικευμένη εμπειρία κυρίως στον χώρο των ελεγκτικών, φορολογικών, λογιστικών, νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KPMG, Νίκος Βουνισέας

«Η KPMG στην Ελλάδα δεσμεύεται για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη αποτελούν κέντρο καινοτομίας και ευκαιριών, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας», λέει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Βουνισέας.

«Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των τοπικών ταλέντων. Επίσης τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη αποτελούν θεμέλιο για την ανάπτυξή μας σε αυτή τη σημαντική περιοχή, αναγνωρίζουμε την αξία των τοπικών επιχειρήσεων και επενδύουμε στην υποστήριξή τους, προωθώντας την καινοτομία, το παγκόσμιο και εγχώριο know-how μας και προσφέροντας τις πλέον υψηλού επιπέδου λύσεις. Μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και την κοινότητα συμβάλλουμε στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και στην ανάπτυξη του επιχειρείν».

Διαβάστε ακόμη 

Κόντρα στο… ρεύμα η Goldman Sachs: Γιατί η ύφεση δεν θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ

Οι 4+1 ισχυροί «παίκτες» στον τομέα των πληρωμών

Real Estate: Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ