Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να τρέξει ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα και το 2024. Με δεδομένο ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι εταιρείες και οι όμιλοι που διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν, δεν «κατεβάζουν ταχύτητα» ούτε αυτήν τη χρονιά.

Αντιθέτως, προσδοκούν, για άλλη μια χρήση, διψήφια ποσοστά για τη μέση αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας τους.

Το γεγονός ότι υπήρξε μια νέα «φουρνιά» διαγωνισμών συνολικού προϋπολογισμού έως και 120 εκατ. ευρώ (με δικαιώματα προαίρεσης και Φ.Π.Α.), οι οποίοι προκηρύχθηκαν με την είσοδο του 2024 από την Κοινωνία της Πληροφορίας για διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα, φέρνει περισσότερη «δουλειά» για τις επιχειρήσεις του τομέα.

Διαγωνισμοί που διεκδικούν είτε αυτόνομα, είτε με συμμετοχή σε κοινοπραξίες οι όμιλοι πληροφορικής, με την παρουσία και των «παικτών» του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Προστέθηκε μάλιστα σε αυτό το σερί των πρώτων εβδομάδων του έτους και άλλος ένας μεγάλος διαγωνισμός από την ΑΑΔΕ, για την ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού αρχείου των υπηρεσιών της (προβλέπεται η σάρωση 182 εκατ. σελίδων) και την υλοποίηση ενός συστήματος ψηφιακού αποθετηρίου, ύψους 39,3 εκατ. ευρώ, και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν άλλοι.

Παράλληλα, σε άλλα έργα οδεύουν προς υπογραφή οι σχετικές συμβάσεις, σε ορισμένα υπογράφονται αυτήν την περίοδο και άλλα έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, με την αισιοδοξία ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί τους εντός του 2024, άρα και αυτοί της απορρόφησης των αντίστοιχων κονδυλίων σε μεγάλα project αθροιστικής αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημοσίου, χρηματοδοτούμενων από το RRF, τα οποία παρουσίασαν καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα (π.χ. ψηφιοποίηση αρχείων των νοσοκομείων και των δικαστηρίων, αλλά και το ακριβότερο όλων, αυτό για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με budget 309,8 εκατ. ευρώ), με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τα έσοδα των εταιρειών και των ομίλων πληροφορικής.

Υψηλούς ρυθμούς παρουσιάζει και η οργανική ανάπτυξη των εσόδων για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής που ειδικεύονται στο business software, οι οποίοι ρίχνουν το βάρος των δραστηριοτήτων τους στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς αυξάνονται και οι δικές τους υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου σε νέα πεδία, όπως είναι η εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.ά.

Στελέχη του κλάδου έχουν προχωρήσει σε εκτιμήσεις, άλλωστε, ότι η «πίτα» του business software θα εμφανίζει συνεχή αύξηση τα προσεχή έτη, με προοπτική να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ. Ένα τρίτο «μέτωπο» για την αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα, ως προς τα έσοδα των εταιρειών του τομέα, που δείχνει ισχυρή ανάπτυξη και το 2024, αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες ορισμένων ομίλων, με τους CEO και άλλα στελέχη (εισηγμένων και μη) να πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, με σκοπό να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων πληροφορικής, ή για να συνάψουν συμφωνίες για έργα και συνεργασίες, να διευρύνουν πολλές από τις ήδη υπάρχουσες κτλ.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αλλά όχι οι μόνες, αυτές της Uni Systems, ο κύκλος της οποίας προέρχεται κατά 50% από το εξωτερικό και για το 2023 υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 190 εκατ. ευρώ (συν – πλην), με στόχο να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ έως το 2026, και της Profile, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, με παρουσία σε 48 χώρες.

Το νέο «ράλι» εξαγορών

Η διαρκής αναζήτηση ευκαιριών για νέες επενδύσεις στο αντικείμενο τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τους βασικούς «παίκτες» του κλάδου του πληροφορικής απέφερε τα πρώτα deal του 2024 και κατά τα φαινόμενα θα οδηγήσει σε έναν διψήφιο και πάλι αριθμό εξαγορών άλλων εταιρειών.

Κριτήριά τους αποτελούν η είσοδος σε νέες κάθετες αγορές λογισμικού, η συμπληρωματικότητα, η πρόσβαση σε νέα προϊόντα, σε ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού υψηλής κατάρτισης, σε πελατολόγια, ενίοτε η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους και βέβαια από το κομμάτι των εξαγορών δεν μπορεί να εξαιρεθεί η άθροιση των μεγεθών, με την προσθήκη κάθε νέας θυγατρικής στο «άρμα» της μητρικής.

Στις πρώτες εξαγορές του έτους, η SoftOne πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα, και η Epsilon Net απέκτησε μέσω της Epsilon CSA το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E. Η Uni Systems (όμιλος Quest) εξετάζει, όπως ανέφερε πρόσφατα το newmoney, μια νέα επένδυση σε καινοτόμα startup με έδρα στο εξωτερικό, με την εξαγορά ποσοστού αυτής.

Από το «ράλι» δεν μένουν έξω ούτε οι θυγατρικές των ισχυρών ελληνικών ομίλων της πληροφορικής. Ανοικτό θεωρείται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά, εφόσον εντοπισθεί ο κατάλληλος στόχος, και η SingularLogic, θυγατρική της Space Hellas, με προϋπόθεση να διαθέτει προστιθέμενη αξία για εκείνη και να είναι συμπληρωματική στην υφιστάμενη δραστηριότητά της.

Στη SingularLogic, αξίζει να σημειωθεί, ανατέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από το υπουργείο Εσωτερικών το έργο με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, ύψους 1.612.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Με «ανοικτά ραντάρ» για νέες εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής πορεύονται και οι Ideal Holdings, Profile, SoftOne, Epsilon Net, Entersoft, Real Consulting, Performance Technologies.

Ενισχύουν τον ρόλο τους

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα είναι ότι ενισχύουν τον ρόλο τους στην αγορά και αναλαμβάνουν περισσότερα έργα και μεγαλύτερης αξίας, εταιρείες μικρότερου -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- μεγέθους. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι οποίες κερδίζουν διαγωνισμούς με υψηλότερους προϋπολογισμούς από τα… έσοδα που είχαν τα προηγούμενα έτη και μοιραία «αλλάζουν επίπεδο», όπως έχει συμβεί με την Q&R.

Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, η Ίλυδα σε κοινοπραξία με την Vodafone υπέγραψε σύμβαση αξίας 13.392.000 ευρώ με το υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση του έργου «Ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο: Ψηφιακές Υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων», για τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φοιτητολογίου) στα 25 ΑΕΙ της χώρας και θα καρπωθεί το ποσοστό της από τη συμμετοχή της στην υλοποίησή του.

Από την πλευρά της, η Q&R παίρνει μέρος, μεταξύ άλλων, σε έργο ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με budget 20 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Cosmote. Στην Q&R, με βάση επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, προέκυψαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μετοχική της σύνθεση, με τη Σοφία Σωτηράκου – Τριάντη (μέλος εφοπλιστικής οικογένειας) να αποκτά το 31,999% της εισηγμένης.

ΧΑ και νέοι επενδυτές

Η επικείμενη μετάταξη της Performance Technologies από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβάνεται στις εξελίξεις της χρονιάς για τον κλάδο της πληροφορικής, ενώ αναμένεται να υπάρξει ένα ανάλογο βήμα και από την Real Consulting, ίσως και μέσα στο 2024. Η Performance Technologies, σύμφωνα με τον CEO της, Διονύση Χιντζίδη, προσδοκά την πρόσβασή της σε περισσότερα και μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια με αυτή την κίνησή της, με στόχο να στηρίξει τα επενδυτικά πλάνα και την ανάπτυξή της, με την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και funds.

Την ίδια ώρα, ένας… διψήφιος αριθμός μη εισηγμένων εταιρειών του κλάδου εκτιμάται ότι μελετά σοβαρά την πιθανότητα εισαγωγής τους στο ΧΑ, όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2023 με την Dotsoft στην EN.A PLUS και δύο χρόνια νωρίτερα (2021), με την Real Consulting.

Κυβερνοασφάλεια και ΑΙ

Η επέκταση του αποτυπώματός τους στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπως και η είσοδος ή η ενίσχυση της παρουσίας κάποιων εξ αυτών στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, υπόσχεται επίσης υψηλότερες επιδόσεις στους «παίκτες» της πληροφορικής.

Πρωταγωνιστές του κλάδου, με τη συμμετοχή των θυγατρικών τους, όπως η Ideal Holdings, η Performance Technologies, η Spβace Hellas κ.ά., εξακολουθούν να επενδύουν αδιάλειπτα στον τομέα του Cyber Security, μη εξαιρουμένου του ενδεχόμενου νέων εξαγορών σε αυτόν.

Ελλείψεις και καθυστερήσεις

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε αριθμό εργαζομένων για τις εταιρείες και τους ομίλους πληροφορικής στην Ελλάδα, απέναντι σε έναν τεράστιο όγκο έργων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, κυρίως στον δημόσιο τομέα, όπου έχουν υπάρξει καθυστερήσεις.

Μια απάντηση σε αυτό είναι η δημιουργία νέων τεχνολογικών hub σε ελληνικές πόλεις ή και στο εξωτερικό (όπως αυτό που δρομολογεί η Uni Systems), εντός ή εκτός Ευρώπης, ανάλογα με τα αποτελέσματα μελέτης, με στόχο την άντληση εξειδικευμένου προσωπικού εκατοντάδων ατόμων ανά έτος).

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Άνοιξη μέσα στον χειμώνα για την Αθήνα – Η καλύτερη ιστορικά περίοδος

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ