Η Neuropublic συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας έχοντας γράψει σε αυτό το διάστημα το δικό της success story στο κομμάτι της ψηφιοποίησης του πρωτογενούς τομέα, ένα κεφάλαιο εθνικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Με άλλα λόγια, είναι η εταιρεία που ανοίγει τους δρόμους του μέλλοντος για την ελληνική γεωργία, με πλούσιο έργο, όπως την πρώτη και μοναδική υποδομή μεγάλης κλίμακας Διαδικτύου των Πραγμάτων στην Ελλάδα, με χιλιάδες ασύρματους αισθητήρες δικής της σχεδίασης και κατασκευής εγκατεστημένους στην αγροτική γη. Μόλις χθες έγινε, δε, γνωστό πως στο μετοχικό της κεφάλαιο απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή το LATSCO Family Office της κας Μαριάννας Λάτση.

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Neuropublic, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή και τα επιτεύγματα της εταιρείας, αναδεικνύοντας τις λύσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας.

NEUROPUBLIC – KTIRIO – Τα γραφεία της Neuropublic

Ο κ. Αντωνιάδης δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η τεχνολογία αποτελεί τον κύριο σύμμαχο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μιλάει για το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας που θα θέσει τις βάσεις «για μια σαρωτική αλλαγή κλίμακας στις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της ελληνικής γεωργίας» και αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα είναι το πανευρωπαϊκό case study στην υλοποίηση μιας εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας.

– Περιγράψτε μας τους ιστορικούς σταθμούς της εταιρείας από την ίδρυσή της προ 20ετίας μέχρι σήμερα. 

Από τον Φεβρουάριο του 2003, την ίδρυση, δηλαδή, της Neuropublic, μέχρι σήμερα οι σημαντικοί σταθμοί στη διαδρομή της είναι αρκετοί. Ιδιαίτερη σημασία θα έλεγα ότι είχαν η ανάπτυξη και εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης της Ενιαίας Ενίσχυσης για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, το 2006, καθώς και η δημιουργία του υποκαταστήματός μας στη Βόρεια Ελλάδα το 2009.

Το 2010 σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης των Οικονομικών Ενισχύσεων για τη χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών, ενώ το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου ιδιόκτητου κτιρίου μας στον Πειραιά, στο οποίο εγκατασταθήκαμε το 2016.
Το 2014 συμμετείχαμε στο μετοχικό σχήμα της Gaia Επιχειρείν Α.Ε. ως τεχνολογικός εταίρος, ενώ έναν χρόνο αργότερα κατασκευάσαμε ένα πρωτότυπο συσκευής, συλλογής και επεξεργασίας περιβαλλοντικών δεδομένων (gaiatron) με στόχο την ανάπτυξη συστήματος σταθμών σε πανελλήνιο δίκτυο.

Το 2018 έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του ελληνικού συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, ενώ το 2021 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Neuropublic και Τράπεζας Πειραιώς, με τη συμμετοχή της τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Παράλληλα, βγήκε στην αγορά η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα gaiasense app, που φέρνει την ευφυή γεωργία στο χέρι του κάθε αγρότη.
Τέλος, φέτος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του gaiasense Hub, του δεύτερου ιδιόκτητου κτιρίου της Neuropublic στον Πειραιά.

Αγρομετεωρολογικός σταθμός του συστήματος gaiasense )

– Ποιο κενό ήρθε να καλύψει στην αγορά η Neuropublic;

Φιλοδοξία μας ανέκαθεν ήταν να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, των παραγωγών, της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού -και όχι μόνο- τομέα. Να χαράξουμε τον οδικό χάρτη και να παράσχουμε τα καινοτόμα εργαλεία για την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση, να κάνουμε πιο ανθρώπινη και εύκολη την καθημερινότητα, πιο διαφανείς και παραγωγικές τις σχέσεις μεταξύ πολίτη και κράτους, πιο ισχυρή την εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς.

Ημαστε οι πρώτοι που ασχοληθήκαμε σοβαρά και ολιστικά με την ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και σήμερα η Neuropublic είναι η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στο κομμάτι αυτό, εστιάζοντας στην ανασύσταση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και δημιουργώντας αξιόπιστες λύσεις που καλύπτουν όλες τις πλευρές του ευρύτερου αγροδιατροφικού κλάδου.

Οι πυλώνες δραστηριότητας

– Ποιοι είναι σήμερα οι πυλώνες της δραστηριότητάς της;

Η Neuropublic διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και την ανάπτυξη των Οργανισμών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των φορέων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, θέτουμε τις τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία του αγρότη ώστε να διασφαλίσει τη βελτίωση της καθημερινότητάς του, να συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος και να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα με ανταγωνιστικό και κοινωνικό πρόσημο.

Παράλληλα, δραστηριοποιούμαστε στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας και της παρατήρησης γης. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 800.000 τελικοί χρήστες χρησιμοποιούν με επιτυχία τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

– Οι σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που έχει εισαγάγει η Neuropublic;

Η καινοτομία αποτελεί βασικό στοιχείο του DNA της εταιρείας. Επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα και την ανάπτυξη και υλοποιούμε υπηρεσίες και προϊόντα που συμβάλλουν αποφασιστικά στον οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας.

Προσωπικά, θεωρώ ότι κορυφαία καινοτομία μας, την οποία μάλιστα έχει αναγνωρίσει και η Ε.Ε., αποτελεί το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, μια ολιστική λύση ψηφιοποίησης του αγροδιατροφικού κλάδου που στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων που δαπανώνται κατά την αγροτική παραγωγή και στην προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας.

Σταθμός του συστήματος gaiasense

Ο διαγωνισμός της ΚτΠ

– Η εταιρεία σας σε κοινοπραξία με άλλες (σ.σ.: ΟΤΕ και Σκαρμούτσος Γ.) αναδείχθηκε πρόσφατα ανάδοχος στο έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Ποιοι είναι οι στόχοι του και τι θα φέρει στην ελληνική γεωργία;

Το έργο είναι αρκετά φιλόδοξο και έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια σημαντική υποδομή για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της αγροδιατροφής με την αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας στο κομμάτι της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Απώτερος σκοπός, να διευκολυνθεί η επαφή ανάμεσα στους παραγωγούς, στις οργανώσεις τους, στα ερευνητικά ιδρύματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους εμπλεκόμενους με τη γη και την παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να δημιουργηθούν σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους, να εκσυγχρονιστούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να αυξηθεί η παραγωγή και να περιοριστεί το αποτύπωμα της γεωργίας στο περιβάλλον.
Το έργο αυτό, το οποίο θα πρέπει να τονίσω ότι αποτελεί μοναδική περίπτωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την εμβέλειά του, θέτει τις βάσεις για μια σαρωτική αλλαγή κλίμακας στις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της ελληνικής γεωργίας και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της σε βάθος χρόνου.

– Σε πρακτικό επίπεδο;

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια τεχνολογική υποδομή η οποία διατίθεται προς αξιοποίηση από το σύνολο του οικοσυστήματος: παραγωγούς, γεωργικούς συμβούλους, ερευνητές, πανεπιστήμια, εταιρείες παροχής ψηφιακών λύσεων, startups, αλλά και το ίδιο κράτος.

Είναι ένα οραματικό έργο χάρη στο οποίο ο μεν δημόσιος τομέας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα συλλεγόμενα δεδομένα ώστε να χαράσσει τεκμηριωμένες πολιτικές και να παρακολουθεί αποτελεσματικά την εφαρμογή τους, ο δε ιδιωτικός τομέας να αναπτύσσει έρευνα, προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους παραγωγούς ώστε να μειώνουν τα κόστη, να ενισχύουν την παραγωγικότητα, να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τις ασθένειες και τα παράσιτα, να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, καθώς και να παράγουν ακόμα πιο ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για τον καταναλωτή.

– Πώς θα βοηθήσει στις περιπτώσεις καταστροφών από ακραία φαινόμενα, όπως στη Θεσσαλία;

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, μετά την καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες, η εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας θα μπορεί να μας δίνει live δεδομένα τόσο ατμοσφαιρικά όσο και εδαφολογικά, ώστε να είναι σε θέση οι παραγωγοί, σε συνεργασία με τους γεωργικούς συμβούλους και τα πανεπιστήμια, να λάβουν τις απαραίτητες συμβουλές για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν στα αγροτεμάχιά τους προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η καλλιεργητική τους απόδοση και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του εδάφους.

Είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι η τεχνολογία αποτελεί τον κύριο σύμμαχο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι είναι το μέσο aαπό το οποίο οι παραγωγοί θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα ώστε να είναι σε θέση να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της παραγωγής τους.

Θα πρέπει επίσης να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι το πανευρωπαϊκό case study όσον αφορά την υλοποίηση μιας εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας και η επιτυχής υλοποίηση του έργου αυτού θα γίνει ο κύριος φάρος μετάδοσης τεχνογνωσίας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης – ένα γεγονός που οι εταίροι μας περιμένουν με ανυπομονησία.
Ταυτόχρονα, η ελληνική πολιτεία δείχνει έμπρακτα με την υλοποίηση αυτού του έργου, την αμέριστη στήριξή της στον πρωτογενή τομέα της χώρας και την εμπιστοσύνη της στο ελληνικό οικοσύστημα αγροτεχνολογίας ώστε να καταστούν οι Ελληνες παραγωγοί πρωτοπόροι σε όλη την Ευρώπη.

Το μέλλον του αγροτικού τομέα

– Υπό αυτό το πρίσμα, πώς βλέπετε το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα εν μέσω των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού;

Ο αγροτικός τομέας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τον κόσμο βρίσκεται πράγματι αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις: η καταπολέμηση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων, οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί, όπως ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος από την εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία, η πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας για έναν ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι, επίσης, μια πραγματικότητα, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συνάπτει η Ε.Ε. με τους παγκόσμιους εταίρους της.
Πραγματικότητα, ωστόσο, είναι και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τα επιθετικά εμπορικά μας συμφέροντα σε μια αγορά που διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Σε αυτό το απαιτητικό και αβέβαιο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό σκηνικό το μήνυμα είναι ένα: βιώσιμοι -οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά- θα είναι εκείνοι οι γεωργικοί τομείς οι οποίοι πορεύονται με οδηγό τη γνώση και την καινοτομία. Ειδικά η τεχνολογική καινοτομία είναι καταλυτική αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και ταχύτητα τις παραπάνω προκλήσεις σε επίπεδο χώρας και μεμονωμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και για μια τέτοια πορεία χρειάζονται γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις τόσο από πλευράς δημόσιων πολιτικών όσο και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και αγαστή συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας εξαρτώνται πλήρως από αυτή τη συνθήκη.

– Πώς κινείται η φετινή χρονιά και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Φέτος ήταν μια δυναμική χρονιά για τη Neuropublic. Αναλαμβάνουμε συνεχώς μεγάλα έργα, επιτυγχάνουμε νέους στόχους, προχωράμε μπροστά. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε μια σημαντική επένδυση της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία του gaiasense Hub, του νέου υπερσύγχρονου ιδιόκτητου κτιρίου μας στον Πειραιά, το οποίο στεγάζει, μεταξύ άλλων, μια πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες και φροντίζουμε να βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας.
Καινοτομούμε με προϊόντα και υπηρεσίες που συνεχώς αναβαθμίζονται και εξελίσσονται, ενώ είμαστε πρωτοπόροι στην ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, στηρίζοντας ουσιαστικά τους αγρότες και επεκτείνοντας σταθερά το δίκτυο του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense.

Μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε και να βελτιώνουμε την εφαρμογή για κινητά gaiasense app με τακτικές εκδόσεις, ενώ ετοιμαζόμαστε να λανσάρουμε και άλλα προϊόντα για τον Ελληνα αγρότη, συμβατά με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Η διοικητική ομάδα

Η Neuropublic διοικείται από οκταμελές Δ.Σ. στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Αντωνιάδης, διευθύνουσα σύμβουλος η κυρία Ρόζα Γαργαλάκου, αντιπρόεδρος η κυρία Χαρίκλεια Σταματάκη, εντεταλμένος σύμβουλος ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής και μέλη οι κύριοι Γιώργος Μαμάης, Δημήτρης Καπνιάς, Ιωάννης Χανιωτάκης και Δημήτρης Κυριαζής.

O κ. Αντωνιάδης είναι εμπειρότατο τραπεζικό στέλεχος με θητεία 49 ετών στον κλάδο, εκ των οποίων τα 30 στην Τράπεζα Πειραιώς. Ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Neuropublic από τον Αύγουστο του 2021, ενώ προηγουμένως και για χρονικό διάστημα έξι ετών ήταν σύμβουλος διοίκησης της Πειραιώς και στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έχοντας υπηρετήσει σε πολλούς νευραλγικούς της τομείς. Εχει θητεύσει ως μέλος του Δ.Σ. διαφόρων εταιρειών, ενώ υπήρξε για μια πενταετία πρόεδρος του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Σήμερα είναι επίσης πρόεδρος του Δ.Σ. της Gaia Επιχειρείν Α.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αλλαγές στο φορολογικό (Χάρη… έχεις μνμ), η Έφη μετράει την έξοδό της, το ντέρμπι για το Champions League και η οργή του δημάρχου Λουτρακίου

ΥΠΕΝ: Αυτό είναι το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος και οι συντελεστές που θα το διαμορφώνουν

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ