Επιχειρήσεις

Prodea: Πρεμιέρα για το «πράσινο» ομόλογο των €300 εκατ.

  • newsroom


Στόχος της μεγαλύτερης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας η χρηματοδότηση  «πράσινων» επενδύσεων από τα κεφάλαια που θα αντληθούν  - Μεταξύ 2,2% και 2,6% το εύρος απόδοσης

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία έκδοσης «πράσινου» ομολόγου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ και 7ετούς διάρκειας, από την Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, Prodea Investments. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής.

Συνολικά θα εκδοθούν 300.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ έκαστη.

Το εύρος απόδοσης που καθορίστηκε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που είναι οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι, κυμαίνεται μεταξύ 2,2% και 2,6%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόδοση θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%, που είναι εντός του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση της Prodea, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τις προσφορές των επενδυτών.

Ως κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι Optima Bank – Euroxx.

Tα στελέχη της εισηγμένης εκφράζουν αισιοδοξία για το τελικό ύψος της απόδοσης, αίσθηση που πηγάζει από τη μεγάλη ζήτηση που έχουν διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, τα επενδυτικά προϊόντα που σχετίζονται με επενδύσεις βιώσιμου και «πράσινου» χαρακτήρα.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η έκδοση αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ευκαιρία για το ελληνικό επενδυτικό κοινό να επενδύσει στη μεγαλύτερη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας της χώρας.

Το ποσό της έκδοσης θα κατευθυνθεί κυρίως στη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ακίνητα ή και εταιρείες ακινήτων, ύψους περίπου 416 εκατ. ευρώ και στην αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων της, ύψους 56 εκατ. ευρώ προς τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Από τα 416,2 εκατ. ευρώ που ανέρχεται το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τα 348,8 εκατ. αφορούν «πράσινες» επενδύσεις όπως βιοκλιματικά κτήρια και κτήρια με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.  Περίπου 108,1 εκατ. ευρώ αφορούν συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί από την επενδυτική επιτροπή αλλά βρίσκονται στο στάδιο των δεσμευτικών συμβάσεων, 111,1 εκατ. ευρώ επενδύσεις με βάση συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, 52,8 εκατ. επενδύσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και 76,8 εκατ. επενδύσεις σε ακίνητα που ήδη κατέχει η Prodea κατά τουλάχιστον 35%. Από το σύνολο των «πράσινων» επενδύσεων περί τα 141 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο.

Περίπου το 52% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των 416,2 εκατ. αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα  κεφάλαια του ομολόγου ενώ 11% έχει ήδη καλυφθεί από την εταιρεία ως προκαταβολή ή συμμετοχή. Για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, τόσο τραπεζικό δανεισμό όσο και ίδια κεφάλαια.

Σχετικά με τους γραφειακούς χώρους, ο Όμιλος στοχεύει στην απόκτηση ή ανάπτυξη σύγχρονων κτηρίων που υιοθετούν τις αρχές της αειφορίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρακτικές για τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων και τα οποία αναμένεται να πιστοποιηθούν κατά LEED.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού, πενταώροφου κτηρίου γραφειακής χρήσης το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αιγιαλείας, Φραγκοκκλησιάς και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι Αττικής, υλοποιείται μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας «Ανάπτυξη Φραγκοκκλησιά Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η ριζική ανακατασκευή και ενεργειακή μετατροπή του κτηρίου γραφείων επί της Λεωφ. Συγγρού 44, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Παράλληλα, η Εταιρεία μέσω της κοινοπραξίας «PANTERRA Α.Ε» (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% «STIVALEOUS HOLDINGS LIMITED» του ομίλου Dimand) συμμετέχει στην ανάπτυξη κτηρίου γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 24 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Στον κλάδο των logistics, τα έσοδα από την έκδοση θα χρηματοδοτήσουν, μεταξύ άλλων, την ανέγερση και απόκτηση συγκροτήματος δυο υπό κατασκευή αποθηκών στον Ασπρόπυργο, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης έχει υπογραφεί προσύμφωνο για τη απόκτηση του 100% των μετοχών εταιρείας που είναι ιδιοκτήτρια οικοπέδου όπου θα ανεγερθούν αποθήκες.

Στην αγορά πολυτελούς κατοικίας, η Ρrodea πρόκειται να επενδύσει πάνω από 11,5 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανάπτυξη έκτασης στο Ελληνικό. Η εταρεία σχεδιάζει να πουλήσει τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση και νέων οικοπέδων προς ανάπτυξη.

Επίσης, το ομόλογο θα χρηματοδοτήσει και το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Prodea σε συνεργασία με τον όμιλο Dimand, στο οποίο περιλαμβάνεται η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας περίπου 34.518 τ.μ., η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy και η ολοκλήρωση ενός συγκροτήματος γραφείων στη λεωφόρο Συγγρού.

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: Mε …υπερόπλα στη μάχη για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η επιχειρηματική «αυτοκρατορία» και το portfolio των $275 εκατ.

Επίδομα θέρμανσης: Aνοίγει ξανά για αιτήσεις το myΘέρμανση