Αρκετοί είναι εκείνοι που όταν πηγαίνουν σε μια συνέντευξη για δουλειά κυριεύονται από το άγχος. Ξεχνούν ότι η συνέντευξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που αν μάλιστα διεξαχθεί σωστά, μετατρέπεται σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ υποψηφίου και εργοδότη.

Υπάρχουν ορισμένα μυστικά που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σας δώσουν επιπλέον πόντους και ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων.

Η Λίζα Κίρκατρικ είναι διευθύντρια των προγραμμάτων MBA πλήρους απασχόλησης στο κέντρο διαχείρισης καριέρας  της Σχολής Διοίκησης Κέλογκ. Προηγουμένως, είχε διατελέσει για σχεδόν μία δεκαετία υπεύθυνη προσλήψεων σε διάφορες εταιρείες. Η ίδια αναφέρει στο CNBC, πως αυτό που διαπίστωσε όλα αυτά τα χρόνια είναι κυρίως το γεγονός ότι ακόμη και οι πιο καταρτισμένοι υποψήφιοι διστάζουν να ρωτήσουν τον πιθανό εργοδότη τους όλα όσα πραγματικά τους ενδιαφέρουν και προτιμούν να μείνουν στις πιο ασφαλείς ερωτήσεις.

Αυτές είναι οι 5 πιο sos ερωτήσεις που θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να έχουν τα κότσια να κάνουν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Πολλοί από εσάς μπορεί να διστάζετε να ρωτήσετε τις παρακάτω ερωτήσεις αλλά κάτι τέτοιο όχι μόνο θα εντυπωσιάσει τον πιθανό εργοδότη σας, αλλά θα βοηθήσει και εσάς τους ίδιους να αισθάνεστε πιο σίγουροι και πλήρως ενημερωμένοι για τη θέση μετά το τέλος της συνέντευξης.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσω τις πρώτες 90 ημέρες και πώς θα αξιολογηθεί η επιτυχία μου;

Αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μελλοντική σας θέση. Ενενήντα ημέρες είναι η τυπική δοκιμαστική περίοδος για μια εταιρεία στη διάρκεια της οποίας κρίνεται εάν η πρόσληψή σας ήταν σωστή απόφαση. Εάν θέλετε πραγματικά τη δουλειά, πρέπει να είστε πρόθυμοι να μάθετε και να κάνετε ό, τι χρειάζεται για να φτάσετε στην επιτυχία και να ανταμειφθείτε για αυτό.

Υπάρχει κάτι σχετικά με την προϋπηρεσία μου που σας κάνει να διστάζετε για το εάν πρέπει να προχωρήσω στην επόμενη φάση της διαδικασίας;

Οι περισσότεροι διευθυντές θα λατρέψουν τη συγκεκριμένη ερώτηση κυρίως διότι δείχνει αυτογνωσία. Πρέπει όμως να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Η απάντηση που θα λάβετε μπορεί και να μην σας αρέσει. Αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζετε τις αδυναμίες σας, κατά τα πρώτα στάδια της συνέντευξης. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε τη γνώμη του πιθανού εργοδότη σας και τελικά να τον εντυπωσιάσετε.

Έστω για παράδειγμα ότι σας ρωτήσουν: «Ανησυχώ ότι μπορεί να μην είστε ευχαριστημένοι σε αυτή τη δουλειά, επειδή δεν έχει άμεση επαφή με τους πελάτες που από ότι βλέπω ήταν και το κύριο αντικείμενό σας σε προηγούμενες δουλειές» Σε μια τέτοια περίπτωση μπορείτε να απαντήσετε: «Κατανοώ την ανησυχία σας, αλλά γι’ αυτό ακριβώς με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση που προσφέρετε. Έχω βρεθεί σε παρόμοιες θέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου και τώρα επιθυμώ να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό.» 

Πώς συγκρίνεται η προϋπηρεσία – το βιογραφικό μου με το αντίστοιχο των άλλων υποψηφίων;

Εάν ο συνεντευξιαστής αναφέρει κάποια σημεία στα οποία υστερείτε, μπορείτε από την πλευρά σας να του εξηγήσετε και να περιγράψετε πώς η εμπειρία σας, έχει μετατρέψει αυτά τα μειονεκτήματα σε προτερήματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε μια αντίθετη τακτική και να αναφερθείτε στις μοναδικές σας δεξιότητες που πιθανότατα οι άλλοι υποψήφιοι δεν διαθέτουν.

Γνωρίζω ότι η πανδημία προκάλεσε πρωτοφανείς επιπτώσεις σε πολλές εταιρείες. Εσείς πως τη διαχειριστήκατε ως διευθυντής; Τι μέτρα λάβατε;

Αυτή η ερώτηση φέρνει στο τραπέζι έναν νέο παράγοντα, το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο είναι σπάνιο σε τέτοιου είδους συνεντεύξεις. Ζητάτε από τον ερευνητή σε αυτό το σημείο να φύγει για λίγο από τα γενικά και να παραθέσει τη δική του προσωπική εμπειρία. Από την απάντηση θα καταλάβετε πολλά. Η απάντηση ενός καλού διευθυντή θα είναι ειλικρινής και αυθεντική. Θα καταλάβετε ακόμη εάν η εταιρεία ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργαζομένους της.

Εδώ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δυνητικής απάντησης: «Παρατήρησα ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε μια ομάδα από απόσταση. Συνειδητοποίησα, πόσο δύσκολο είναι να ισορροπήσω την εργασία και την οικογένεια στο ίδιο περιβάλλον. Και έχω κάνει [X, Y, Z] για να κάνω τη ροή εργασίας πιο αποτελεσματική και λιγότερο αγχωτική για την ομάδα μου.»

Με βάση τη δική σας εμπειρία, τι έχει κάνει η εταιρεία προκειμένου να προάγει την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ομαλή ένταξη ενός νέου εργαζομένου;

Στόχος της συγκεκριμένης ερώτησης είναι να διαμορφώσετε μια προσωπική άποψη σχετικά με την πολιτική της εταιρείας όσον αφορά στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ομαλή ένταξη. Έχει η εταιρεία προχωρήσει σε αλλαγές μέσα στο προηγούμενο έτος; Έχουν δημιουργήσει ομάδες πόρων; Υπάρχει μια ομάδα αφιερωμένη στην προώθηση της ισότητας; Τα αποτελέσματα ήταν θετικά; Οι απαντήσεις θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε μια πιο σφαιρική άποψη όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για το εάν και εσείς ταιριάζετε σε μια τέτοια θέση.

Διαβάστε ακόμη:

Δύσκολη η εφαρμογή των πιστοποιητικών εμβολιασμού της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι

Γιάννης Αγγελικούσης: Νοσηλεύεται σε καταστολή σε ιδιωτικό νοσοκομείο

Το πιο ακριβό ακίνητο στην Silicon Valley μόλις έβαλε πωλητήριο για $135 εκατ. – Ξεναγηθείτε στην εντυπωσιακή έπαυλη