«Ο μέσος πολίτης στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει στην άκρη 91% του ΑΕΠ, περίπου, δηλαδή, μισθούς ενός έτους όταν βγαίνει στη σύνταξη. Οι Έλληνες 0,8% του ΑΕΠ. Αυτό είναι μόλις τρεις ημέρες μισθούς για το μέλλον μας. Και δεν μιλάω για ιδιωτική ασφάλιση, αλλά για το σύνολο.

Τόσο επικίνδυνα ανασφάλιστοι είμαστε στις συντάξεις και τόσο υποχρεωτικό είναι να δοθούν κίνητρα επιτέλους και σε αυτή την χώρα, για να βάζει συμπληρωματικά προς την κρατική σύνταξη που θα λάβει κάποια χρήματα στην άκρη στον δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, επισημαίνοντας πως αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο κομμάτι της υγείας, αλλά και τις φυσικές καταστροφές.

Πιο αναλυτικά:

Στην υγεία: Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2018 σαν λαός (κράτος, ιδιώτες, ασφαλιστικές εταιρίες) ξοδέψαμε 14,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το κράτος πλήρωσε 8,5 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές μόλις 600 εκατ. ευρώ γιατί απλά λίγος κόσμος είναι ιδιωτικά ασφαλισμένος για την υγεία. Όμως, 5,5 δισ. ευρώ πληρώσαμε οι Έλληνες από την τσέπη μας. Αυτό σαν ποσοστό είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Ο φτωχός’ Έλληνας πλήρωσε από την τσέπη του, έχοντας το δημόσιο σύστημα υγείας και μη όντας ευχαριστημένος, διπλάσιο ποσοστό από τον Ευρωπαίο. Δεν πρέπει, λοιπόν και εδώ να δοθεί κάποιο κίνητρο, ώστε συμπληρωματικά να αγοραστεί και ένα συμβόλαιο υγείας που είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με το ευρωπαϊκό», διερωτήθηκε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Στις φυσικές καταστροφές: Ασφαλισμένο είναι μόλις το 16% των σπιτιών. «Σε όποιον δείκτη και εάν κοιτάξουμε είμαστε στο ¼ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται το θέμα και πιστεύουμε ότι θα κάνει κινήσεις και στην υγεία και στις συντάξεις έχει ανακοινώσει ότι εφέτος θα δώσει ένα κίνητρο, ώστε να εκπίπτει το ασφάλιστρο για να ασφαλίσεις το σπίτι σου από τους φόρους.

Αυτό, μάλιστα, μοιάζει να μην έχει και πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Εάν ήμουν κυβέρνηση θα επιζητούσα από τον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο να σηκώσει μέρος αυτών των κινδύνων, των καταστροφικών, της υγείας, του να βγει ο Έλληνας στην σύνταξη και να μην έχει χρήματα.

Επιζητώντας, απαιτώντας, δίνοντας κίνητρα για να γίνει αυτό εμείς οι ασφαλιστές θα φέρναμε κεφάλαια στην Ελλάδα, θα ανοίγαμε θέσεις εργασίας. Άρα, εάν το δει κάποιος και ωφελιμιστικά σαν κράτος είναι αξιοσημείωτο το πώς δεν έχει γίνει ακόμη. Δεν μπορεί η Ελλάδα αιωνίως, διαχρονικά και με κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων να εμμένει σε αυτή την απόλυτα κρατικίστικη συνταγή, όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει επιλέξει ένα μεικτό μοντέλο. Ή όλοι αυτοί κάνουν λάθος ή εμείς πρέπει να το δούμε λίγο διαφορετικά.

Καντώρος: «Δεν μπορεί ένα σύστημα που σχεδιάστηκε το ’80 να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 2030».

Την ανάγκη ανασχεδιασμού του συστήματος υγείας, καθώς δεν μπορεί κάτι που έχει σχεδιαστεί το ’80 να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 2030, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, κ Γιάννης Καντώρος.

«Περίπου στο 15% – 16% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν μία ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατομμύριο. Στην επόμενη 10ετία θα υπάρχει μία διπλή πίεση στο σύστημα που θα προέρχεται από τον συνδυασμό αυξημένων συνταξιοδοτικών – γιατί η ομάδα 65+ θα αυξηθεί – και αναγκών υγείας.

Οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε έξι μήνες. Για να μιλήσω και με όρους πολιτικής, υπερβαίνουν μία απλή κυβερνητική θητεία. Άρα, είναι θέματα, για τα οποία θα έπρεπε να καταλήγουμε σε μία minimum συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του «ράβε – ξήλωνε».

Αυτός είναι και ένας λόγος που πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι διστακτικοί στον χώρο της υγείας», ανέφερε και συνέχισε: «Επίσης, στον χώρο της υγείας το σύστημά μας είναι αναποτελεσματικό, γιατί ξοδεύουμε αρκετά και παίρνουμε λίγα. Το κρατικό και το ιδιωτικό δουλεύουν παράλληλα και δεν έχουν τη λογική της συνέχειας, δεν υπάρχει συμπληρωματικότητα. Θα πρέπει να πάμε σε έναν ανασχεδιασμό του συστήματος».

Κωνσταντάς: «Τι ζητά η ασφαλιστική αγορά»

Στα αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς εστίασε με την σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς.

«Έχουμε το χάρισμα να ζούμε σε μία χώρα, στην οποία η μακροβιότητα είναι γεγονός. Στον τρίτο πυλώνα που περιλαμβάνει τις προληπτικές ιδιωτικές επενδύσεις, ζητάμε φορολογικά κίνητρα, τα οποία πολύ προσωρινά θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, αλλά την ίδια στιγμή, με τον κόσμο να στρέφεται και στην υγεία και στην συμπλήρωση του εισοδήματος, η αύξηση της πίτας της παραγωγής θα μπορούσε να «γυρίσει» ανταποδοτικά στο κράτος με τη μορφή φορολογίας, φόρου εισοδήματος, από τα κέρδη», εξήγησε και συνέχισε: «Ομοίως ζητάμε την συμπληρωματικότητα στον δεύτερο πυλώνα.

Υπήρξε μία προσπάθεια με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο χαρακτήρας των οποίων, όμως, ήταν προαιρετικός. Έχουν δημιουργηθεί λίγα και αυτά είναι υγείας. Θα θέλαμε να μην αποκλειστούν οι εταιρίες από το σύνολο των θεσμικών οργάνων που θα συμμετάσχουν στη σχετική συζήτηση και να έχουν οι ομαδικές ασφαλίσεις την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τα επαγγελματικά ταμεία.

Προκειμένου δε, να παύσουν οι φωνές για δήθεν κίνδυνο κατάρρευσης εταιριών, θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον αυστηρά κριτήρια (μεγαλύτερα ποσοστά φερεγγυότητας για τις εταιρίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση), τα οποία θα δώσουν την αίσθηση σε πολιτεία, νομοθέτες και καταναλωτές ότι δεν θα επιτρέψουμε το λάθος».

Διαβάστε περισσότερα:

Στα χέρια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το αίτημα της Reggeborgh για έκτακτη γενική συνέλευση – διαχειριστικό έλεγχο

Άρση lockdown: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου – Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Ο Αη Βασίλης του Βακάκη δεν φαίνεται ότι προλαβαίνει να έρθει!