Επιχειρήσεις

Στα χέρια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το αίτημα της Reggeborgh για έκτακτη γενική συνέλευση – διαχειριστικό έλεγχο

  • newsroom


Επιβεβαίωση του newmoney - Τι περιλαμβάνει η «πρωτοβουλία επανεκκίνησης για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ» - Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επιδιώξουν οι Ολλανδοί

Στα χέρια της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και επισήμως το αίτημα της Reggeborgh Invest για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του newmoney.

Σύμφωνα με κύκλους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον ολλανδικό όμιλο, η Reggeborgh Invest B.V., από κοινού με άλλους μετόχους, υπέβαλε σήμερα αίτηση προς το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ ΑΕ για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας με θέμα την εκλογή νέου Δ.Σ. και νέας Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, καθώς επίσης τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η γενική συνέλευση θα πρέπει να λάβει χώρα σε διάστημα έως 45 ημερών από σήμερα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία, η Reggeborgh πιστεύει ότι η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά. Προς τον σκοπό αυτό, πληροφορίες αναφέρουν, πως η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας.

«Η Reggeborgh διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, την εμπειρία στους κλάδους των υποδομών και της ενέργειας μέσω της εταιρείας VolkerWessels N.V. και την εταιρική διαφάνεια ώστε να δεσμευθεί στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Ελλάκτωρ, έχοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές τόσο της εταιρείας όσο και της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Ελλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί, καταλήγουν κύκλοι της Reggeborgh.

Νωρίτερα, το newmoney έγραφε ότι «κατατέθηκε από τη Reggeborgh Invest και άλλους μετόχους αίτημα για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με δύο θέματα: Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και διαχειριστικό έλεγχο στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για τις δύο τελευταίες χρήσεις. Σημειώνεται ότι τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μπορεί να ζητήσει μέτοχος με ποσοστό άνω του 5%. 

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, έρχεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των βασικών μετόχων.

Το τελευταίο διάστημα ήταν σε εξέλιξη διάφορες συμβιβαστικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συναινετική λύση για τις διοικητικές αλλαγές στην Ελλάκτωρ. Η κατάσταση περιεπλάκη μετά την ανάμειξη των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, οι οποίοι κατά τη φημολογία της αγοράς φέρονταν να έχουν αποκτήσει στο σύνολό τους ή κατά άλλες πηγές να έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα στις απαιτήσεις που είχε η Farallon στην Ελλάκτωρ και τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, είχαν υπάρξει πληροφορίες πως σύμπραξη επιχειρηματικών κεφαλαίων, με επικεφαλής τους εφοπλιστές Μπάκο – Καυμενάκη, έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν τα ποσοστά των αδελφών Καλλιτσάντση, περίπου 25,58%, ποσοστό που ήταν ενεχυριασμένο στη Farallon. Υπενθυμίζεται ότι οι αδερφοί Καλλιτσάντση είχαν εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των από 50 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund Farallon για να πάρουν τον έλεγχο της Eλλάκτωρ το 2018, θέτοντας ενέχυρο το σύνολο του 25,58% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχουν.

Η απόφαση της Reggeborgh Invest που υποστηρίζεται και από άλλους μετόχους να ζητήσουν έκτακτη γενική συνέλευση ερμηνεύεται από την αγορά ως μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο μετοχικών στρατοπέδων, με άγνωστες πλέον επιπτώσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι εκτός από τον διορισμό νέας διοίκησης, η πλευρά Reggeborgh ζητά και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία διετία, περίοδο κατά την οποία τη διοίκηση ασκούσε ο Σάκης Καλλιτσάντσης ως επικεφαλής της κίνησης CHANGE4ELLAKTOR».