Επιχειρήσεις

Σε «ανοικτή γραμμή» Chipita – Montelez International

  • newsroom


Πληροφορίες εκ νέου για μια πιθανή συμφωνία εξαγοράς – Τι είχε αναφέρει το newmoney

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξαγορά της Chipita από τον πολυεθνικό κολοσσό Montelez International φαίνεται πως οδηγούν οι συζητήσεις που εδώ και αρκετό διάστημα πραγματοποιούνται μεταξύ των δύο πλευρών Και μένει να διαπιστωθεί εάν θα έχουν θετική κατάληξη.

Όπως είχε αναφέρει το newmoney προ μηνός, οι συνθήκες για ένα πιθανό deal το τελευταίο διάστημα έδειχναν να έχουν ωριμάσει.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι μέτοχοι της Chipita γίνονται αποδέκτες πρότασης εξαγοράς από τη Montelez και το 2018 το deal βρέθηκα πολύ κοντά στην υλοποίηση. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως εδώ και καιρό ο όμιλος Olayan (ελέγχει ποσοστό της τάξης του 80%) επιθυμούσε να αποχωρήσει από τη Chipita, ωστόσο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής της Chipita και μέτοχος με ποσοστό 14%, εμφανίζονταν να επιθυμεί να συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία της.

Στο ίδιο διάστημα είχε πραγματοποιηθεί και προσπάθεια εισαγωγής της Chipita στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με στόχο άντληση κεφαλαίων της τάξης των 650 εκατ.ευρώ και την μερική αποεπένδυση της οικογένειας Olayan, Ωστόσο ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε καθώς την περίοδο εκείνη υπήρξε αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια.

Πλέον, οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, κάνουν λόγο για νέα σαφώς βελτιωμένη πρόταση για την εξαγορά της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό Montelez ( όπως μετονομάστηκε ο κλάδος των σνακ της Kraft Foods το 2012). Να σημειωθεί πως η Montelez έχει συμπράξει με το Olayan Group στη Σαουδική Αραβία για την Mondelez Arabia.

Σε ότι αγορά τη Chipita, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία, το 2019 εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 567,4 εκατ. ευρώ, έναντι 510,2 εκατ. ευρώ το 2018 (+11,2%), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 83,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 72,4 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων συναλλαγών, διαμορφώθηκαν στα 42,8 εκατ. ευρώ (έναντι των 27,4 εκατ. ευρώ το 2018).

Διαβάστε ακόμη:

Η Αθήνα στέλνει στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Λάμπρος Μπίσαλας: Οι μεγάλες ευκαιρίες και οι στόχοι της Sunlight στις ΗΠΑ

Μετακινήσεις εκτός νομού: Πώς βγαίνει η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας Ε1