Ανεβάζουν τις ταχύτητες των επενδύσεών τους οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής για τις εξαγορές άλλων εταιρειών του κλάδου.

Πριν ακόμα όλοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα σχετικά deals φαίνεται να οδεύουν σε διψήφιο αριθμό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συγκέντρωση της τεχνολογικής αγοράς στα χέρια των πιο ισχυρών «παικτών» της δεν σταματά. Φαινόμενο το οποίο ενισχύθηκε από την περίοδο ουσιαστικά που ξεκίνησε η μακρά διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή μέσα στην πανδημία.

Πλειοψηφικά ποσοστά ή και ολόκληρες επιχειρήσεις αλλάζουν ιδιοκτήτες έναντι εκατομμυρίων ευρώ, αλλά προφανώς θεωρείται πολύ νωρίς για τον απολογισμό του έτους, με δεδομένο πώς τα υψηλόβαθμα στελέχη αρκετών ομίλων έχουν δηλώσει και δημόσια ότι η αναζήτηση ευκαιριών είναι πλέον διαρκής. Συνεπώς, ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κάποια νέα εξαγορά. Είτε από τον ελληνικό χώρο είτε και στο εξωτερικό.

Το προτελευταίο deal ήταν αυτό του ομίλου Quest για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής Μονοπρόσωπη Α.Ε., έναντι τιμήματος ύψους 2.470.000 ευρώ στις 22 Μαΐου. Εταιρεία η οποία ειδικεύεται στον τομέα της εκπαίδευσης και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα παροχής λύσεων και υπηρεσιών Τεχνολογίας και Πληροφορικής. Ενδέχεται μάλιστα η συνολική επένδυση να ανέλθει έως τα 4.940.000 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Έπαφος. Στις Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi), υπενθυμίζεται, ο όμιλος Quest «έγραψε» πέρσι έσοδα 176 εκατ. ευρώ και προσδοκά να ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ το 2023.

Νωρίτερα, δυο άλλοι εισηγμένοι όμιλοι με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ισχυρή κερδοφορία, της Entersoft και της Epsilon Net προχώρησαν φέτος σε δυο εξαγορές έκαστος αλλά η δεύτερη πρόσθεσε και τρίτο deal στο ενεργητικό της (31/5/23).

Έκανε την πιο πρόσφατη επένδυση στον κλάδο, με την εξαγορά του 60% της εταιρίας DIGINET Ε.E. (www.diginet.gr ) που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, διανομή και τεχνική υποστήριξη σύγχρονων φορολογικών & ταμειακών συστημάτων και εξειδικευμένων προϊόντων & λύσεων τεχνολογίας (Technology Distributor). Το συνολικό τίμημα της ανέρχεται στο ποσό των 1.600.000 ευρώ και προβλέπεται earn out bonus για τους παλαιούς μετόχους, σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιδόσεις της το 2023.

Στις 9/5/23 η Entersoft εξαγόρασε το 62% της ελληνικής startup SmartCV έναντι 528.000 ευρώ και επιπλέον υφίσταται από τώρα συμφωνία για το υπολειπόμενο ποσοστό μετά την πάροδο τετραετίας. Στις 31/1/23 είχε «σπάσει το ρόδι» με την εξαγορά του 100% της CGSoft, με ποσό 3,5 εκατ. ευρώ (και καταβολή earnout bonus ανάλογα με την επίτευξη στόχων εσόδων και κερδοφορίας για τα επόμενα δύο έτη), deal με το οποίο εισήλθε στην αγορά του λογισμικού Property & Real Estate Management.

Από την πλευρά της, η Epsilon Net εξαγόρασε στις 14/3/23 το 80% της Ορόσημο Πληροφορική με τίμημα 1.360.000 ευρώ (σ.σ. προβλέπεται earn out bonus ύψους 240.000 ευρώ που θα καταβληθεί στους παλαιούς μετόχους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας το 2024 και το 2025) και στις 2/5/23 το 60% της ΝΕΤΕΡΑ έναντι 700.000 ευρώ (πάλι με καταβολή earn out bonus).

Η πρώτη εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και εγκατάστασης ERP, CRM, Supply Chain Management σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με έμφαση σε δραστηριότητες στον τομέα της βιομηχανίας, των Logistics, των μεταφορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η δεύτερη υποστηρίζει με τις λύσεις της, περισσότερα από 800 ξενοδοχεία & τουριστικά καταλύματα.

Επίσης, στις 4/5/23 ανακοινώθηκε η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 7,5% στην Epsilon Net Α.Ε. σε τιμή 7,4 ευρώ/μετοχή και τη δυνατότητα για περαιτέρω ποσοστό 7.5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής.  (Epsilon Net και ΕΤΕ συμφώνησαν και για μακροχρόνια αποκλειστική στρατηγική συνεργασία με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα).

Την πληροφορική αφορούν, ωστόσο, και άλλα 3 φετινά deals, με την μια εξέλιξη να προέρχεται από το εξωτερικό για πώληση εταιρείας:

Τα Αυστριακά Ταχυδρομεία απέκτησαν το 80% της νεοφυούς Agile Actors, ελληνικού παρόχου υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας δεδομένων, ενώ ο μη εισηγμένος όμιλος Qualco εξαγόρασε διαδοχικά το 30% της Indice, εταιρείας παροχής λύσεων λογισμικού και το 51% των μετοχών της Synthetica, με αντικείμενα Data Science και IoT και ειδίκευση στον ναυτιλιακό τομέα.

Οκτώ συν μια σημαντικές συναλλαγές σε πέντε μήνες από εισηγμένες και μη εταιρείες του κλάδου, χωρίς πιθανότατα να έχουν αποκαλυφθεί στο φως της δημοσιότητας και ορισμένα μικρότερα deals, τα οποία έχουν περάσει «κάτω από τα ραντάρ» της αγοράς.

Τα ζητούμενα και οι startups

Βασικά ζητούμενα των εξαγορών για όσους ομίλους επενδύουν (και) σε αυτές θεωρούνται η συμπληρωματικότητα, η είσοδος σε νέες αγορές λογισμικού, η πρόσβαση σε πελατολόγια, ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού και προϊόντα, ενίοτε η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων και ο διεθνής προσανατολισμός, η επίτευξη μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους, με βασική προϋπόθεση και τις λογικές αποτιμήσεις.

Για νέες εξαγορές (χωρίς να προσδιορίζουν αριθμό και χρονοδιαγράμματα, με ότι σημαίνει αυτό) έχουν μιλήσει π.χ. σε Γενικές Συνελεύσεις ή ενημερώσεις αναλυτών και οι Epsilon Net, Entersoft, παρότι προέρχονται νέες, φετινές συμφωνίες η καθεμία, η Uni Systems (θυγατρική του ομίλου Quest) και η Profile Software.

Αντίστοιχες κινήσεις εξετάζουν η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings (έχει αναφέρει από τον Μάρτιο μήνα ότι εξετάζει 3 περιπτώσεις από τον κλάδο του ΙΤ, με την προοπτική τουλάχιστον μιας νέας συμφωνίας σε αυτόν μετά την μεγάλη επένδυση του 2022 στην Byte), οι Space Hellas, Performance Technologies, Real Consulting, όπως και η μη εισηγμένη SoftOne που είναι πολύ δραστήρια στο κομμάτι των εξαγορών.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ισχυροί όμιλοι πληροφορικής έχουν αρχίσει την τελευταία διετία να στρέφουν την προσοχή τους και σε startup εταιρείες.

Φέτος η Entersoft στην SmartCV και λίγο παλαιότερα προηγήθηκαν οι επενδύσεις της Uni Systems, με μειοψηφικές συμμετοχές σε 3 νεοφυείς εταιρείες με διαφορετικά αντικείμενα (PROBOTEK, Optechain, Museotek).

Διαβάστε ακόμη 

Η Κέρκυρα αναδυόμενη δύναμη στην κρουαζιέρα (pics)

«Χρυσοφόρα» έως το 2027 η Αττική Οδός για Ακτωρ – Αvax

Η μέθοδος που κάνει μια γαστρονομική εμπειρία στη Σαντορίνη αξέχαστη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ