Η KoBold Metals, μια νεοφυής εταιρεία μεταλλευμάτων η οποία έχει τη στήριξη δισεκατομμυριούχων επενδυτών όπως οι Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος, αισιοδοξεί για τις δυνατότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων ορισμένων εκ των πιο περιζήτητων μετάλλων τα οποία είναι αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση.

Η εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley, μάλιστα, ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος χαλκού στη Ζάμπια.

Ο πρόεδρος της KoBold Metals, Τζος Γκόλντμαν, δήλωσε στο CNBC ότι οι επενδυτές της εταιρείας ενθουσιάστηκαν από την ανακάλυψη, ιδιαίτερα τη στιγμή που η εξορυκτική βιομηχανία αγωνίζεται να συμβαδίσει με την αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα μεταλλεύματα τα οποία έχει ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση.

«Αισθάνονται ενθουσιασμένοι με αυτή την είδηση, διότι αυτό είναι που θέσαμε ως στόχο. Ο σκοπός της εταιρείας είναι να ανακαλύπτει και να αναπτύσσει ορυκτούς πόρους τους οποίους χρειαζόμαστε για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Γκόλντμαν.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη και σημαντική νίκη για την εταιρεία ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο εξαιρετικά μεταλλευτικά κοιτάσματα στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η KoBold Metals υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει έναν χάρτη που θα βοηθήσει στην εξεύρεση νέων κοιτασμάτων μεταλλευμάτων όπως ο χαλκός, το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει επί του παρόντος περισσότερα από 60 πρότζεκτ τα οποία βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο σε διάφορες χώρες.

Στους επενδυτές της startup συμπεριλαμβάνονται η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Andreessen Horowitz, ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Equinor, ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης στον κόσμο BHP και το Breakthrough Energy, ένα ταμείο για το κλίμα και την τεχνολογία που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς το 2015.

Στους επενδυτές της Breakthrough Energy περιλαμβάνονται ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Group, ο Τζακ Μα της Alibaba και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.

Η KoBold Metals επικεντρώνεται τώρα στην προώθηση του πρότζεκτ Mingomba στη Ζάμπια, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να παράγει χαλκό εντός μίας δεκαετίας και στην ανακάλυψη του επόμενου κοιτάσματος ενεργειακά κρίσιμων ορυκτών, σύμφωνα με τον Γκόλντμαν.

«Η ζώνη χαλκού της Κεντρικής Αφρικής είναι το μέρος του κόσμου όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τέτοιου είδους κοιτάσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί. Η γεωλογία είναι εξαιρετική», προσέθεσε ο Γκόλντμαν.

«Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν τέτοια κοιτάσματα. Είναι ότι υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να ανακαλυφθούν. Έχουμε, μεν το Mingomba, αλλά που βρίσκεται το επόμενο; Αυτό είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη και το είδος των κοιτασμάτων όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε πόρους σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ποιότητα και η Ζάμπια παρέχει ένα περιβάλλον λειτουργίας που είναι πραγματικά εξαιρετικό», συμπλήρωσε.

Ο χαλκός έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της χρήσης του σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα. Η Ζάμπια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Αφρική μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η KoBold Metals ανέφερε ότι ο περισσότερος χαλκός που εξορύσσεται σήμερα έχει περιεκτικότητα μεταλλεύματος περίπου 0,6%, ενώ το κοίτασμα Mingomba έχει περιεκτικότητα μεταλλεύματος χαλκού άνω του 5%.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξορύξεις πολύ λιγότερο πέτρωμα για να παράγεις την ίδια ποσότητα χαλκού», δήλωσε ο Γκόλντμαν.

«Για ένα κοίτασμα περιεκτικότητας 0,5%, πρέπει να εξορύξετε 200 κιλά πετρώματος για να παράγετε 1 κιλό χαλκού. Για ένα κοίτασμα με περιεκτικότητα 5%, πρέπει να εξορύξετε 20 κιλά πετρώματος για να παράγετε 1 κιλό χαλκού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τόσο το κόστος παραγωγής όσο και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η KoBold Metals σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

«Αναμένουμε ότι εν ευθέτω χρόνω η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο θα είναι πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «ο σκοπός της εταιρείας είναι η συνεχιζόμενη επιτυχία στην εξερεύνηση κοιτασμάτων και τη μείωση του αναγκαίου κεφαλαίου που χρειάζεται γι αυτή. Πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες της εταιρείας είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να ανακαλυφθούν στη Ζάμπια».

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η πρώτη «πράσινη» σύμβαση για ρεύμα με εταιρεία Δημοσίου

Φουρλής: Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ – Το project στο Ελ. Βενιζέλος και το deal με τους Σουηδούς

H νέα μανία στα σπίτια των πλουσίων: Συστήματα καθαρισμού του αέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ