Επιχειρήσεις

Κόκκαλης: Ξεκλείδωσε η συμφωνία με τους ομολογιούχους – Προς Nasdaq η Intralot Inc.

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Σφάτος: Δεν είναι επαχθέστεροι οι όροι, αποφύγαμε τον συναλλαγματικό κίνδυνο - Τι ειπώθηκε για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και την επόμενη ημέρα

Σε εκτενείς αναφορές για τη συμφωνία που εξασφάλισε με τους ομολογιούχους πιστωτές της στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της προχώρησε η διοίκηση της Intralot κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ο επικεφαλής του Ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης, έκανε λόγο για μια συναινετική συμφωνία που εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα της Intralot, χωρίς την οποία η εταιρεία θα αντιμετώπιζε «σοβαρό πρόβλημα» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν και λήγει το ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η Όμιλος. Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας δρομολογείται και η εισαγωγή της Intralot Inc., της αμερικανικής θυγατρικής του Ομίλου, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όπως ανέφεραν στο newmoney οι επικεφαλής του Ομίλου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, η εισαγωγή της Intralot Inc. στο Nasdaq αποτελεί μέρος της συμφωνίας και θα προχωρήσει σε εύλοχο χρόνο και μόλις ολοκληρωθεί το project της αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικά, ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, ανέφερε στους μετόχους πως ένα βασικό θέμα το οποίο έπρεπε να επιλυθεί ήταν οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας που αφορούσαν τα δύο ομόλογα της εταιρείας, το πρώτο λήξης το Σεπτέμβριο του 2021 (ύψους 250 εκατ.) και το δεύτερο λήξης το Σεπτέμβριο 2014 (500 εκατ.)

Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, οδήγησαν τελικά τον Ιανουάριο του 2021 σε μια συμφωνία για ενδιάμεση χρηματοδότηση και για το ομόλογο του 2021 και για αυτό του 2024. «Το πρώτο μας μέλημα ήταν να βρεθεί ένας συναινετικός τρόπος διευθέτησης του θέματος, κυρίως με τους ομολογιούχους του Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια μια λύση για όλους, μετόχους και ομολογιούχους. Αλλά αυτή απαιτούσε ένα συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής, κάτι που δεν κατέστη δυνατό», σημείωσε.

«Τελικά», ανέφερε, «χθες (σ.σ. Δευτέρα) ανακοινώσαμε μια ενδιάμεση συμφωνία χρηματοδότησης που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ολοκληρώσει, χωρίς προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες, μια μερική αποπληρωμή του ομολόγου στην ονομαστική του αξία, όπως προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως η βασική προσπάθεια της Intralot θα επικεντρωθεί στη θυγατρική στις ΗΠΑ, η οποία έχει αποφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα στον όμιλο. Όπως τόνισε, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει η μετοχική συμμετοχή των ομολογιούχων (του ομολόγου 2021) ενός ποσοστού 18-19%, αλλά είναι ανοιχτή η διαδικασία για τη συμμετοχή και άλλων ομολογιούχων, μέχρι ποσοστού 49% της Intralot Inc. «Με τη συμφωνία αυτή, παραμένουμε οι βασικοί μέτοχοι της θυγατρικής στις ΗΠΑ και η Ιntralot Inc. παραμένει σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στα μεγέθη του ομίλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς την οποία θα είχαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το Σεπτέμβριο του 2021. Τώρα όλα βασίζονται στις δικές μας προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά.

Aπομόχλευση

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής CEO, Χρυσόστομος Σφάτος, ανέφερε πως με τη συμφωνία το ύψος της απομόχλευσης είναι σημαντικό, της τάξης των  100-110 εκατ. κατ΄ελάχιστον και υπό προϋποθέσεις φθάνει τα 180-190 εκατ. ευρώ στο καλύτερο σενάριο. Ο κ. Σφάτος κατέστησε σαφές πως οι όροι της συμφωνίας δεν είναι επαχθέστεροι της αρχικής καθώς με αυτό το πλαίσιο απαλείφεται πλήρως ο συναλλαγματικός κίνδυνος που σε διαφορετική περίπτωση θα υφίστατο.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλα τα θέματα της ΓΣ υπερψηφίστηκαν από τους μετόχους της εισηγμένης.

Διαβάστε ακόμα:

Τι αλλάζει για εστίαση και ψυχαγωγία – Θα λειτουργήσουν με δύο ταχύτητες

EBRD: «Βλέπει» ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα το 2021 – Στο 5,5% το 2022 με αιχμή τις υποδομές

Πώς είναι τοποθετημένοι στη θαλάσσια σκακιέρα οι «μεγάλοι» της ακτοπλοΐας