Η προτεραιότητα της κυβέρνησης μέσα στο περιβάλλον της διεθνούς αναταραχής θα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί το φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον, σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της BC Partners κ. Νίκος Σταθόπουλος ο οποίος παράλληλα εκτίμησε πως θα αποδειχθεί βραχύβιος ο νέος κύκλος στην παγκόσμια οικονομία.

«Το θετικό είναι πως αυτή η …κρίση που βιώσνουμε δεν είναι χρηματοοικονομική. Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας φούσκας, αλλά συνδέεται με τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων. Άρα αυτό με κάνει να σκεφτώ ότι μιλάμε για οικονομικό κύκλο που δεν θεωρώ ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια. Εξάλλου ρευστότητα υπάρχει και στις τράπεζες και στα χέρια των επενδυτων. Επομένως θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση θα είναι βραχύβια», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας για την κατάσταση της Ελλάδας ο κ. Σταθόπουλος από το βήμα του συνεδρίου του economist, σημείωσε πως «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Η Ελλάδα είχε μία πολύ καλή πορεία λόγω των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προβεί. Ακούσαμε το πρωί και από άλλους συμμετέχοντες στο συνέδριο για την ανάγκη να διασφαλιστεί η μεταρρυθμιστική πορεία, στη φορολογία, την ψηφιακή οικονομία. Επίσης πιστεύω ότι με σθένος μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση. Κάτι που τελικά θα διασφαλίσει πως δεν θα φεύγουν τα λαμπρά μυαλά της χώρας», σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος.

«Άρα πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Κι αυτό που λέω κάθε φορά είανι πως το κράτος θα πρέπει ως προτεραιότητα να διασφαλίζει ένα περιβάλλον όπου η επιχειρηματικότητα θα μπορεί να ανθίσει. Γιατί η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που ωθεί την οικονομία. Επομένως, η συμβουλή μου είναι πως πρέπει να υπάρχει συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις, στην υιοθέτηση μέτρων και στη δημιουργία περιβάλλοντος για βιώσιμη ανάπτυξη».

Τα πλεονεκτήματα

Ο κ. Σταθόπουλος επανέλαβε την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ένα βιώσιμο επενδυτικό προορισμό», εστιάζοντας στην σταθερότητα της χώρας, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και το εύρος των ΜμΕ, που σύμφωνα με τον ίδιο θα σύρουν το άρμα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα αναπτύσσεται γρηγορότερα από άλλες οικονομίες. Και οι επενδυτές θέλουμε να πηγαίνουμε σε αγορές που αναπτύσσονται ταχύτερα και έχουν έναν μομέντουμ. Γι αυτό και πρέπει η χώρα να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση με στόχο να προσελκύει επενδύσεις», σημείωσε.

Σε ο,τι αφορά τους επενδυτικούς στόχους της BC Partners ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι μέσα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον αναζητεί επιχειρήσεις με κυκλική ανάπτυξη και επιχειρήσεις που είναι ηγέτες στον κλάδο τους.

Ερωτηθείς για το διεθνές κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο κ. Σταθόπουλος εκτίμησε πως ο κίνδυνος της ύφεσης έχει αποφευχθεί. «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια επηρεάζουν το οικονομικό περιβάλλον. Και η αλήθεια είναι πως τα επιτόκια φαίνεται ότι θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τα αποτελέσματα στην οικονομία συνήθως καθυστερούν να εμφανιστούν. Σε αυτό το περιβάλλον οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Και όταν κάνουμε επενδύσεις πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Σίγουρα θα υπάρξουν αξιολογήσεις που θα υποβαθμιστούν και αρκετοί δείκτες που θα πέσουν. Και όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, οι αποτιμήσεις υποχωρούν. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε πιο συντηρητικοί στα σενάρια εξόδου που κάνουμε. Άρα επικεντρωνόμαστε πλέον στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία. Κοιτάμε εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν αξίες που τελικά θα επιστραφούν στους επενδυτές. Το σίγουρο είναι πως βραχυπρόθεσμα δεν θα δείτε αποτιμήσεις που θα αυξηθούν απότομα», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική πειθαρχία με ανάπτυξη – Εύσημα ESM για την πρώτη επένδυση στις τράπεζες έπειτα από 17 χρόνια

Έρχεται νέο επίδομα θέρμανσης για όσους ζεσταίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα (vid)

Aνδρουλάκης: «Να αναλογιστούμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός ενωμένος, όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ