Επιχειρήσεις

TESLA: Η μετοχή «τρελάθηκε» – Δίχως προηγούμενο τα κέρδη του Έλον Μάσκ

  • newsroom


Το απίστευτο ράλι συνεχίζεται και σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη της τάξης του 14% τα οποία παραπέμπουν σε φούσκα - ή σε ένα νέο ηγέτη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

Μια πτήση, δίχως προηγούμενο: το χρηματιστήριο μοιάζει να έχει παραδοθεί στην Tesla – και ο Ιανουάριος του 2020 μοιάζει να ανήκει στον Έλον Μάσκ.

Η αξία της μετοχής της Tesla έχει υπερδιπλασιαστεί με αύξηση πάνω από 115% από την αρχή του χρόνου. Ο Μασκ έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 14 δισ. δολάρια μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις μια ώρα την προηγούμενη Τετάρτη, όταν οι μετοχές της Tesla Inc. εκτοξεύτηκαν στα νέα των κερδών του τέταρτου τριμήνου που ήταν μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα, αλλά και του νέου, πιο σύντομου χρονοδιαγράμματος για την κυκλοφορία του νέου SUV Crossover Model Y.

Η διαδρομή της μετοχής κόβει την ανάσα:

Χρειάστηκε 976 ημέρες για να αυξηθεί από τα 300 στα 400 δολάρια. Δείτε τι έγινε στη συνέχεια.

-Ημέρες από τα $300 στα $400: 976
-Ημέρες από τα $400 στα $500: 25
-Ημέρες από τα $500 στα $600: 18
-Ημέρες από τα $600 στα $700: 4

Ο Μασκ, 48 ετών σήμερα, κατέχει περίπου το 20% των μετοχών της Tesla, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Εκτός από την Tesla κατέχει και την πλειονότητα των μετοχών της SpaceX, με αποτέλεσμα μετά το χθεσινό ράλι της μετοχής να εκτινάσσεται κατά 13 θέσεις στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (22ος από 35ος), περνώντας μεταξύ άλλων, τη γυναίκα του Bezos και τον συνιδρυτή της Nike, Φιλ Νάιτ.

Στην αρχή η πορεία της Tesla στο χρηματιστήριο δεν έδειχνε τίποτα το ιδιαίτερο. To πρώτο εννιάμηνο του 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Μασκ.

Οι μετοχές της Tesla ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία από τον Οκτώβριο, όταν η εταιρεία παρουσίασε εξαιρετικά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Και εξελίχθηκε σε ένα ασυγκράτητο ράλι με το που η μετοχή της ξεπέρασε τα 400 δολάρια, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τη Δευτέρα τα 100 δισεκατομμύρια -το πρώτο από τα 12 ορόσημα που πρέπει να ξεπεράσει αλλά και να διατηρήσει ο Μασκ για να λάβει το πακέτο αποζημίωσής από την εταιρεία ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ξεπεράσει άνετα αφού η κεφαλαιοποίηση χθες αγγιξε τα $140 δισεκ. 

Η Tesla έκλεισε χθες στην τιμή ρεκόρ των 780 δολαρίων και σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 786,14 δολάρια. Όπως μετέδωσε το Marketwatch, το ράλι 20% ήταν η υψηλότερη ημερήσια άνοδος για τη μετοχή από τις 9 Μαΐου 2013, όταν είχε ενισχυθεί κατά 24,4%.

Προβλέψεις που επιβεβαιώνονται σε ώρες

Χθες η Argus Research αναβάθμισε την τιμή – στόχο στα 808 δολάρια από 556 δολάρια.

Νωρίτερα σήμερα η μετοχή ξεπέρασε και τα 900 δολάρια

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια – το δεύτερο ορόσημο, προκειμένου να ξεκλειδώσει το πακέτο απολαβών του Μάσκ – ξεπερνώντας τα 160 $δισ.

Οι short sellers της Τesla έχουν καεί – καθώς έχουν καταγράψει απώλειες 2,89 δισ. δολ. το 2019 και 8,31 δισ. δολ. μέχρι στιγμής το 2020, συμπεριλαμβανομένων και των χθεσινών 2,5 δισ. δολ.

Η Tesla το τελευταίο 12μηνο έχει κερδίσει περισσότερο από 180%, την ώρα που S&P500 και Dow Jones έχουν ενισχυθεί κατά 20%και 13%

Αν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φτάσει τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια και παραμείνει εκεί, και αν η Tesla αυξήσει τα ετήσια έσοδα της στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μασκ θα χτυπήσει το προσωπικό του τζακ-ποτ.

Η ευφορία του είναι εμφανής:

Για να γιορτάσει το ράλι της μετοχής της εταιρείας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι συνέθεσε ένα κομμάτι, το οποίο λίγο αργότερα δημοσίευσε στο Soundcloud.

Το όνομα του είναι: «Μην αμφιβάλλεις για την ενέργεια μας», και συνοδεύτηκε από την παρακάτω φωτογραφία.

 

Το τραγούδι με το οποίο πανηγύρισε ο Μασκ: