Επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: Με ρυθμό ανάκαμψης 15% «τρέχει» η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης το α’ 6μηνο

  • newsroom


Άνοδο 16,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές στην ένδυση και 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία και στο σύνολό τους ανήλθαν σε 27,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος, από 23,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020

Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά τις επιπτώσεις που επέφερε στους κλάδους η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Διευκρινίζει δε, ότι ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, που «οφείλεται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στην επάνοδο της κανονικότητας στη λειτουργία των αγορών».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο φέτος η παραγωγή «έτρεξε» με θετικό ρυθμό 15,6% στην κλωστοϋφαντουργία και με +2,5% στην ένδυση, με τη μείωση ωστόσο στην απασχόληση να συνεχίζει, στο -3,1% στην κλωστοϋφαντουργία και -7,5% στην ένδυση, παρά τα μέτρα στήριξης.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών, με τις πωλήσεις στο +17,1% στην κλωστοϋφαντουργία και στο +7,3% στην ένδυση. Οι λιανικές πωλήσεις την ίδια περίοδο, παρουσίασαν άνοδο 12,4%, κυρίως λόγω των επιδόσεων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Άνοδο 16,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές στην ένδυση και 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία και στο σύνολό τους ανήλθαν σε 27,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος, από 23,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Την ίδια στιγμή δε, μειωμένες σε ποσοστό 15,8% παρουσιάστηκαν οι εισαγωγές και διαμορφώθηκαν σε 48,1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που κατά τον ΣΕΠΕΕ, οφείλεται στη μεγάλη πτώση, κατά 42%, των εισαγωγών προϊόντων προστασίας από την Κίνα. «Ειδικά στην ένδυση, καταγράφεται μια μετακίνηση της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη με άνοδο των εισαγωγών κατά 43% από το Μαρόκο, 23% από Τουρκία και 19% από την Τυνησία», τονίζει ο σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκαίνια Pfizer στη Θεσσαλονίκη – Μητσοτάκης: Eπένδυση-σταθμός για τη χώρα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από Παρασκευή η διάθεση σε «τσουχτερή» τιμή – Τα νέα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το επίδομα (vid)

MyData: Ποιοι και πώς πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια εσόδων από 1η Νοεμβρίου