Η Thyssenkrupp αναβάθμισε το κατώτατο όριο των προβλέψεών της για τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο της χρήσης, καθώς οι ισχυρότερες επιδόσεις στους κλάδους χάλυβα και ναυπηγικής αντισταθμίζουν εν μέρει τις πιέσεις από το δύσκολο διεθνές βιομηχανικό περιβάλλον.
Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) αναμένεται πλέον να διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για κατώτατο επίπεδο 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βελτίωσε και το κατώτατο όριο της πρόβλεψης για τις καθαρές ζημιές του 2026.
Η περιορισμένη αναβάθμιση του outlook αποτυπώνει τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι δραστηριότητες της Thyssenkrupp, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος Μιγκέλ Άνχελ Λόπεθ Μπορέγο επιχειρεί να απλοποιήσει τη δομή του ομίλου και να επικεντρώσει το χαρτοφυλάκιό του σε πιο ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
Οι πιέσεις από αυτοκινητοβιομηχανία και ενέργεια
Η Thyssenkrupp εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χαμηλή ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες συνεχίζουν να παράγουν σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα πριν από την πανδημία. Ταυτόχρονα, το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να επιβαρύνει τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
Ο όμιλος, που στο παρελθόν είχε ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο, από τον χάλυβα και τους ανελκυστήρες έως τις υπηρεσίες μηχανικής, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και περιορισμού της πολυπλοκότητάς του.
Κεντρικό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού αποτελεί ο διαχωρισμός της χαλυβουργικής δραστηριότητας, η οποία επί χρόνια αντιμετωπίζει υψηλό κόστος, ασθενή ζήτηση και χαμηλές τιμές χάλυβα.
Η συγκεκριμένη μονάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει Capital Markets Day στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς προετοιμάζεται για πιθανή απόσχιση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η μητρική Thyssenkrupp ενδέχεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής.
Άνοδος των EBIT – Στήριξη από χάλυβα και υποβρύχια
Τα προσαρμοσμένα EBIT της Thyssenkrupp αυξήθηκαν στα 183 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην κερδοφορία είχε ο κλάδος χάλυβα, ο οποίος ωφελήθηκε από την αναδιάρθρωση, τις περικοπές κόστους και τις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών.
Βελτίωση κατέγραψε επίσης η δραστηριότητα εμπορίας υλικών, χάρη στις υψηλότερες τιμές και στους αυξημένους όγκους πωλήσεων.
Θετική ήταν και η εικόνα στη ναυπηγική δραστηριότητα, όπου τα προσαρμοσμένα EBIT ενισχύθηκαν καθώς τα ναυπηγεία εκτελούν παραγγελίες υποβρυχίων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Η επίδοση αυτή προσφέρει πρόσθετη στήριξη στον όμιλο σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξακολουθεί να κινείται σε απαιτητικό περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης
Ρεύμα: Η Ελλάδα στις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης – Στο 70% η συμμετοχή των ΑΠΕ
«Πωλούνται οι Lakers;»: Πώς μια απλή ερώτηση οδήγησε στο αθόρυβο deal αστραπή των $12,5 δισ.
Γιατί η BYD «κρέμασε» τον Ερντογάν: Το εργοστάσιο που πάγωσε και η οργή της Άγκυρας (tweets)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.