Για χρόνια ολόκληρα η Microsoft προσπαθούσε να πείσει τους εργαζόμενους στα γραφεία να γράφουν αναφορές, να συμπληρώνουν υπολογιστικά φύλλα και να δημιουργούν παρουσιάσεις χρησιμοποιώντας το λογισμικό της. Αλλά τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η εταιρεία επιθυμεί να «δουλεύει» αυτή για τους εργαζόμενους.

Στα κεντρικά της γραφεία στο Ρέντμοντ, ένα καταπράσινο προάστιο του Σιάτλ, η εταιρεία επιδεικνύει με περηφάνια το τελευταίο της δημιούργημα.

Ενα μικρό γκρι ορθογώνιο βρίσκεται στην κορυφή ενός κενού εγγράφου του Word. Πρόκειται για ένα chatbot που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, ή αλλιώς για το «Copilot», όπως το αποκαλεί η Microsoft. Στην παρουσίαση, βρίσκει ένα τεράστιο αρχείο σε έναν φάκελο υπολογιστή και συνοψίζει το περιεχόμενό του. Αργότερα, επιμελείται το έργο που μόλις έφτιαξε και απαντά συνοπτικά σε ερωτήσεις σχετικά με το υλικό.

Αυτή είναι μια ματιά στο μέλλον της εργασίας. Οι εντυπωσιακές δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι θα μεταμορφώσουν πολλές εργασίες των υπαλλήλων γραφείου, σύμφωνα με τον Economist. Είναι επίσης μια ματιά στο μέλλον της Microsoft, η οποία κάποτε ήταν η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο και ελπίζει να διεκδικήσει εκ νέου τον τίτλο, πουλώντας την τεχνολογία πάνω στην οποία έχει στηρίξει τη μεταμόρφωσή της. Μέσω της επένδυσης της εταιρείας στην OpenAI, τη startup πίσω από το ChatGPT, είναι σε θέση να εισάγει τεχνητή νοημοσύνη αιχμής στα προϊόντα της.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς την προσθήκη του Copilot στο λογισμικό της, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, αλλά την εισαγωγή της ΑΙ σε σχεδόν κάθε επιχειρησιακή πτυχή της Microsoft.

Ισως πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα που παίρνει οποιαδήποτε εταιρεία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Το έπαθλο είναι δυνητικά τεράστιο. Τα Copilots θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον κόσμο της εργασίας για τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν το Microsoft 365 και τα 1,4 δισεκατομμύρια που χρησιμοποιούν τα Windows γενικά.

Ετσι, η Microsoft θα μπορούσε να προσελκύει νέους πελάτες και να τους χρεώνει περισσότερο. Κατ΄ επέκταση θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο Azure, τη δραστηριότητα cloud της Microsoft, η οποία έχει υψηλά περιθώρια κέρδους. Θα μπορούσε, πιθανώς να ξεπεράσει τις υπηρεσίες Web της Amazon (AWS) και να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία cloud στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη 

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Υπερπλεονάσμα – έκπληξη έως 0,3% φέτος παρά την κρίση

Εκλογές έχουμε (!) ο Μητσοτάκης πάει παντού και ο Stefanos στον Γκλέτσο (αλίμονο), ο ενδοκυβερνητικός εμφύλιος και τα σενάρια για τις διοικήσεις των τραπεζών

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο και πληρωμή των ενστάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ