Προσχέδιο προϋπολογισμού που θα προβλέπει αυξήσεις συντάξεων 3,1% για το 2024, πέραν όλων των άλλων προεκλογικών ή μετεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων για αυξήσεις μισθών από 1.1.2024 σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα, καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας και παρά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οικονομία διατηρεί και μετεκλογικά την ισχυρή δυναμική της. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το Προσχέδιο που καταθέτει για το 2024 θα κρύβει αρκετές και σημαντικές «εκπλήξεις». Μέχρι τουλάχιστον λίγες ώρες πριν δοθεί το «τυπωθήτω» από το Γενικό Λογιστήριο, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προέβλεπε:

· Ανάπτυξη 2,2% ή 2,3% εφέτος, αντί 1,8% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2023

· Πληθωρισμό 3,9%-4% για εφέτος, αντί 5% που είχε γραφτεί στον Προϋπολογισμό

Από τον συνδυασμό των δύο αυτών στοιχείων, προκύπτει ότι το ύψος των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις που θα δοθούν τον Ιανουάριο, θα φτάνει στο 3,1%. Ενώ το ανακοίνωσε και επισήμως την Κυριακή ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα».

«Παράθυρο» υπεραπόδοσης

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε μάλιστα «υπεραπόδοση» και στην πραγματική οικονομία αλλά και στις εισπράξεις φόρων. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον δεν προκύψει άλλο έκτακτο γεγονός, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν… ευχάριστο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, πώς θα αξιοποιήσει τυχόν «περίσσευμα» πρωτογενούς πλεονάσματος, πάνω και πέραν του 0,7% που έχει τεθεί επισήμως ως στόχος για εφέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr για εφέτος προβλέπεται:

· Πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τον στόχο του 0,7% του ΑΕΠ κατά περίπου μισό δισ. ευρώ επιπλέον. Αναμένεται να φτάσει τελικά έως και 1% του ΑΕΠ

· Πτώση της ανεργίας, από 12,4% πέρυσι, σε 11,2% φέτος με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, ή σε 9,5% με βάση τους Εθνικούς Λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Και όλα αυτά σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με την ακρίβεια (εναρμονισμένος πληθωρισμός) στη χώρα μας να σημειώνει επιβράδυνση: από αύξηση 9,3% το 2022, φέτος η χρονιά αναμένεται να κλείσει με αύξηση 4%.

Ακόμα καλύτερα πάντως, σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο, προβλέπεται ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2024. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

· Πληθωρισμός: προβλέπεται περαιτέρω πτώση στο 2,4%

· Ανεργία: περαιτέρω πτώση σε 10,6% με βάση την έρευνα Εργατικού Δυναμικού ή 9% με βάση τους Εθνικούς Λογαριασμούς

· Ανάπτυξη 3% έναντι 2,2%-2,3% φέτος.

· Επενδύσεις: αύξηση 12,1% έναντι αύξησης 8,3% εφέτος

· Εξαγωγές: αύξηση 6,3% έναντι αύξησης 2,7% εφέτος.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές έχουμε (!) ο Μητσοτάκης πάει παντού και ο Stefanos στον Γκλέτσο (αλίμονο), ο ενδοκυβερνητικός εμφύλιος και τα σενάρια για τις διοικήσεις των τραπεζών

Το μεγάλο στοίχημα της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη (tweets + vids)

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο και πληρωμή των ενστάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ