Επιχειρήσεις

ΤτΕ: Τι αναφέρει για το «λουκέτο» της City Insurance

  • newsroom


Για ποιους λόγους η εποπτική αρχή της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority (ASF) ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Η εποπτική αρχή της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority (ASF) ενημέρωσε ότι ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. (Insurance-Reinsurance Company City Insurance S.A.), με έδρα στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Ρουμανίας (ASF), η City Insurance εμπλέκεται σε σωρεία παραβάσεων, λογιστικών και φορολογικών αδικημάτων ενώ σε απάτη με εικονικούς λογαριασμούς, ανύπαρκτες καταθέσεις και… δάνεια εμπλέκονται μέλη της διοίκησης και μέτοχοί της.

Επιπλέον, η έκθεση ελέγχου της ASF αποκαλύπτει ότι ο πλειοψηφικός μέτοχος της ασφαλιστικής εταιρίας, η εταιρεία Vivendi International (ελέγχεται από τον Νταν Οντομπέσκου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε) “δανείστηκε” από την City Insurance ποσό συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020. Το ποσό αυτό δεν βρέθηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας, καθώς ο λογαριασμός αυτός είναι ανύπαρκτος (!), σύμφωνα με τα έγγραφα που απέστειλε η τράπεζα.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοοικονομικού Ελέγχου αποφάσισε να επιβάλλει καθεστώς ειδικής διαχείριση, να ανακαλέσει τις εξουσιοδοτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, να ανακοινώσει πρόστιμα συνολικής αξίας 8 εκατομμυρίων λέϊ προς τα μέλη και το εποπτικό συμβούλιο για διάφορες παραβάσεις και στην συνέχεια νέο πρόστιμο ύψους 2,9 εκατομμυρίων λέι για αθέτηση εποπτικών υποχρεώσεων.

Ουσιαστικά, η City Insurance βρίσκεται υπό προσωρινή διοίκηση ενώ η πρώην διοίκηση ελέγχεται πλέον από τις εποπτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με ενημέρωση της εποπτικής αρχής της Ρουμανίας, το εγγυητικό σχήμα Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), τοποθετήθηκε προσωρινός διαχειριστής στην ασφαλιστική επιχείρηση City Insurance (Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.).

Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E. (Συγγρού 168, 17671 Καλλιθέα, τηλ. 2109577096- 2109565481, fax 2109565481, e-mail: n.bourgazas@cityinsurance.ro).

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο δίλημμα: Χρεοκοπία ή διάσωση του κολοσσού Evergrande – Πώς επηρεάζονται τα assets παγκοσμίως

Στουρνάρας στο Politico: Η ισχυρή ανάκαμψη της χώρας ανοίγει τον δρόμο για να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ

Τράπεζες: Κλείνει το Frontier – Ποια deals ολοκληρώνονται μέχρι τέλος του έτους