Διευρύνει τα πεδία δραστηριότητάς της η Uni Systems, σε μια χρονιά που πολλοί διαβλέπουν ένα «big bang» για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Η θυγατρική του ομίλου Quest πιστώνεται την πρώτη επενδυτική συμφωνία του κλάδου για το 2021 αλλά αυτό, μάλλον, αποτελεί μόνο την αρχή.

Uni Systems και Guardian Telematics επένδυσαν στην Probotek αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό της σχήμα (25% και 33,34%, αντίστοιχα) με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD). Μια αγορά με τεράστιες προοπτικές καθώς στον πυρήνα της τεχνολογίας drone βρίσκονται λύσεις cloud, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης, big data, ανάλυσης εικόνας, αυτονομίας, edge computing και δικτύων νέας γενιάς. Η στρατηγική συνεργασία των τριών εταιρειών πρόκειται να εστιαστεί στην ανάπτυξη λύσεων Drone-as-a-Service, επιτρέποντας στις τεχνολογίες drone να διεισδύσουν στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων και να καθιερωθούν μέσω της ευρείας αξιοποίησής τους σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους. Παράλληλα, Uni Systems, Guardian Telematics και Probotek έχουν θέσει βάσεις συνεργασίας για κοινά έργα και προτάσεις σε εμπορικό και ερευνητικό επίπεδο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νέες προοπτικές

Η Uni Systems έχει «ανοικτές κεραίες στην αγορά για να αδράξει τις ευκαιρίες», όπως δηλώνει στο newmoney o Αντώνης Κασσάνο, Business Development Director της Uni Systems, με αφορμή το νέο deal.

Γιατί, όμως, μια εταιρεία system integrator μπαίνει στην αγορά των drone; Ο Αντώνης Κασσάνο εξηγεί: «Είναι μια περιοχή η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί ουσιαστικά συγκεντρώνει όλα τα constraints της σύγχρονης πληροφορικής και των σύγχρονων τεχνολογιών, πάνω σε μια πλατφόρμα. Δηλαδή, διαθέτει μεγάλες προκλήσεις στα embedded συστήματα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην επόμενη μέρα και στο 5G, έχοντας τους περιορισμούς της μπαταρίας, της διαθεσιμότητας, των δικτύων στον μέγιστο βαθμό. Αν αντιμετωπίσουμε π.χ. ένα πρόβλημα σε μια περιοχή δικτυακή, φαντασθείτε πόσο σημαντικό είναι σε μια πορεία ενός drone για 80 χιλιόμετρα που πρέπει να παραδώσει κάτι. Επίσης, καίριο θεωρείται το «πάντρεμα» του cloud με το local κομμάτι.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές, διότι άλλο ένα αυτόνομο drone να επιτηρεί διόδια ή μια περιοχή και άλλο μια φωτιά ή να επιχειρεί για πολιτική προστασία. Οι αλγόριθμοι, το σκέλος των analytics, το image processing, τα οπτικά και οι δυνατότητες τους (LIght Detection And Ranging, θερμικές κάμερες κ.α.), όλα αυτά είναι digital και η πλατφόρμα που συγκεντρώνεις όλα τα δεδομένα, ότι πιο εξαιρετικό υπάρχει στο κομμάτι των challenge τεχνολογιών. Σαν τομέας R’n’D το drone είναι από τα βασικά που οι system integrator έχουν στην «φαρέτρα» τους».

«Πολιτική προστασία, ασφάλεια και logistics»

Σε ποιους κυρίως τομείς θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία drone; «Το drone διαθέτει διάφορες υποκατηγορίες και πολλές εφαρμογές, έχει να κάνει με τους επαγγελματίες, την παρακολούθηση χώρων, φωτογραφίας. Αυτό το οποίο που αλλάζει άρδην στην αγορά είναι το κομμάτι της αυτονομίας, η οποία διαφοροποιεί εντελώς την χρήση του drone.

Να μπορεί, δηλαδή, το drone να διανύσει μια απόσταση και να υλοποιήσει διάφορα use case που θέλουμε. Στα πλαίσια, λοιπόν, της μεγάλης αυτής τεχνολογικής αλλαγής, οι εφαρμογές που «βλέπουμε» είναι η πολιτική προστασία, η ασφάλεια και ο κλάδος των μεταφορών, τα logistics – λόγω και των εταιρειών που έχουμε στον όμιλο. Εμείς, δεν είμαστε στραμμένοι, έτσι κι αλλιώς, στην άμυνα.

Εκτός από το drone, που αντιπροσωπεύει μια υποκατηγορία των αυτόνομων εναέριων μέσων, υπάρχει μια μεγαλύτερη αγορά UAV. Σε πολλές περιπτώσεις που το drone δεν είναι αρκετό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο μεγάλα πτητικά αντικείμενα. Μίνι ελικόπτερα, για παράδειγμα ή άλλου τύπου drone», τονίζει.

«Η Probotek και οι ’’Πλειάδες’’»

Ποια είναι η σημασία της επένδυσης στην Probotek; «Έχουμε δυο οπτικές γωνίες στο κομμάτι των επενδύσεων. Αν προσδοκάς από μια εταιρία να σου δημιουργήσει υπεραξία, όπως κάνουν περισσότερο τα funds, δεν είναι αυτό το δικό μας ζητούμενο. Είναι σαν integrator πολύ διαφορετικό. Έχουμε τέτοια δραστηριότητα, που αν δουλέψει συμπληρωματικά θα είναι θετικό. Ο integrator, όμως, χρειάζεται ομάδες ευέλικτες, έξυπνες τις οποίες να μπορεί να στρέψει στην περιοχή που δρα. Δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μια start up και να την αγοράσει ένα fund που θα επιχειρεί στην Αμερική. Στόχος είναι να την φέρουμε κοντά στα επιχειρησιακά «θέλω» μας και σε πράγματα που δεν έχουμε την ευελιξία, το à entrepreneur ή το κομμάτι της τεχνολογίας να το υποστηρίξουμε εσωτερικά. Δημιουργούμε ομάδες οι οποίες διαθέτουν την δυνατότητα να παίξουν πολλές φορές και τον ρόλο του integrator στην περιοχή τους. Και το drone είναι ένα integration πολλών τεχνολογιών και επιστημών», σημειώνει.

Προηγήθηκε η ίδρυση του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation Cluster) που ανακοινώθηκε το Φθινόπωρο από την Uni Systems, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογικής καινοτομίας στην περιοχή του Internet of Things (IοΤ), μέσω της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ των μελών του.

Ο Business Development Director της Uni Systems αναλύει τον τρόπο λειτουργίας των «Πλειάδων»: «Υπάρχει μια δραστηριότητα στην Unisystems που έχει ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια και αυτή την στιγμή κορυφώνεται. Είμαστε εξαιρετικοί στο παρόν, αλλά πρέπει να χτίζουμε αντίστοιχα και το μέλλον μας. Το μέλλον χτίζεται, λοιπόν, στη λογική ότι πρέπει να έχουμε πολλές κεραίες ανοικτές στην αγορά. Να παίρνουμε όλα τα μηνύματα που υπάρχουν πολύ νωρίς. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να συνδημιουργήσεις και να δημιουργήσεις οικοσύστημα. Η Probotek και πολλές άλλες εταιρείες αποτελούν μέλη των «Πλειάδων». Ένα πάρα πολύ καλό σημείο στο οποίο ξεκινάνε το evaluation, η συνεργασία και τα projects είναι πια το ίδιο το cluster. Μέσα από τα clusters δημιουργούνται εξαιρετικές συμμαχίες εταιριών, ακόμα και με συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Κάτι που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στην ελληνική αγορά. Τα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε στο cluster είναι πολλαπλάσια από ένα έργο. Το θέμα του IP, των royalties, της χρηματοδότησης μικρών εταιρειών που είναι στρατηγικοί εταίροι μας, το πως θα συνεταιριστούμε κ.α.. Δεν υπάρχει, σήμερα, μια πλατφόρμα στην ελληνική αγορά, ώστε μια μεγάλη εταιρεία σαν την Uni Systems να μπορέσει να κερδίσει από αυτό. Η αγορά είναι κατακερματισμένη κι εμείς έχουμε ακολουθήσει μια οικοσυστημική λογική και το κομμάτι των evaluation και της αξιολόγησης αυτών των εταιριών έρχεται πολύ εύκολα…»

«Τρέχουμε πολλές συνέργειες»

Πώς θα κινηθεί στο «μέτωπο» των νέων επενδύσεων της η Uni Systems; «Οι επενδυτικές κινήσεις έχουν να κάνουν με τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πλάνα», εξηγεί ο κ. Κασσάνο και προσθέτει:

«Τα βραχυπρόθεσμα έχουν να κάνουν με πιθανές περιοχές που αυτή την στιγμή λόγω του digital transformation θέλουμε άμεσα να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε, αξιολογώντας αν συμφέρει να το αναπτύξουμε εσωτερικά ένα κομμάτι ή να επενδύσουμε. Στο μελλοντικό πλάνο έχουμε ορίσει πολλά playgrounds που μας ενδιαφέρουν, με εξαιρετικές ευκαιρίες σε δραστηριότητες οι οποίες ήδη τρέχουν. Αυτό που βλέπετε σαν αποτέλεσμα με την Probotek, βασίζεται σε μια λογική συνεργασίας και μια equity σχέση. Τρέχουμε πάρα πολλά synergies με εταιρίες αυτή την στιγμή, με προοπτικές να οδηγηθούν σε τέτοια σχέση για διάφορες περιοχές της πληροφορικής.»

Όσο για τις εξελίξεις στον κλάδο; «Η πληροφορική γίνεται το core κομμάτι για την ανάπτυξη των περισσότερων εταιρειών, με το digιtal transformation να «σαρώνει» όλες τις αγορές πλέον πολύ πιο γρήγορα από ότι είχανε προγραμματίσει, ακόμα και τις πιο συντηρητικές. Αυτό σημαίνει για μας ότι η πίτα μεγαλώνει πάρα πολύ. Το κράτος μπαίνει με πάρα πολλά έργα, γιατί και αυτό πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και νομίζω πιο πολύ είναι στα χέρια μας το πόσο θα είναι επιτυχημένη η χρονιά και κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα «γεννηθούν».

Και θα πρέπει εμείς να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για να μπορέσουμε να ζυγίσουμε σωστά την ανάπτυξη της Ελλάδας με αυτήν του εξωτερικού, για να ανταποκριθούμε το ίδιο καλά και στις δυο προκλήσεις. Οι προσδοκίες μας για την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες για μια εταιρία πληροφορικής!»

«Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, banking και τηλεπικοινωνίες»

Σε ποια μέτωπα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Uni Systems; «Οι τομείς που ενδιαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι το κομμάτι του δημοσίου, ο τραπεζικός κλάδος, των τηλεπικοινωνιών και του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του δημοσίου, βλέπουμε ότι «ξεκλειδώνουν» εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγορές, οι οποίες δεν ήταν μέχρι τώρα στην δική μας προσέγγιση, όπως θα αναπτυχθεί πολύ και η λογική των ΣΔΙΤ. Στρέφουμε την προσοχή μας σε έργα όπως είναι οι έξυπνες πόλεις, που έχει να κάνει με το sustainability και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, πολλές από τις οποίες δεν είχαμε την δυνατότητα να προσφέρουμε μέχρι σήμερα και συσσωρεύονται. Το κομμάτι του banking, επίσης, γυρίζει πλήρως στο digital και το mobile και δημιουργούνται εξαιρετικές ευκαιρίες και στο fintech και στην παραδοσιακή μορφή των τραπεζών», σημειώνει

Η απάντηση στην ερώτηση αν θα περιμένουμε κάτι καινούργιο από την Uni Systems στο banking, καταφατική: «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές. Είναι core περιοχή μας το banking στρατηγικά. Εξετάζουμε διάφορα στο επίπεδο του μετασχηματισμού, έργων με πελάτες και νέες συνεργασίες»

Το τρίτο κομμάτι είναι των τηλεπικοινωνιών. Το 5G φέρνει μεγάλο μετασχηματισμό και διαμορφώνεται μια άλλη core περιοχή. Τα πάντα ορίζονται software και μπαίνουν πολλά στο cloud. Νέες υπηρεσίες και νέες προκλήσεις για τους πελάτες. Πολύ μεγάλη πρόκληση είναι ο τομέας ανάπτυξης μιας εταιρίας, διότι μετασχηματίζεις όλα τα τμήματα. Όπως και ο μετασχηματισμός του δημοσίου που εξελίσσεται με όλο και περισσότερες πλατφόρμες government, cyber security, identity, διαλειτουργικότητα με τον ιδιωτικό τομέα, διαχείριση ανοικτών δεδομένων και αξιοποίηση τους κ.ά. Η πρόκληση πολυπλοκότητας και το integration απαιτεί από εταιρείες σαν εμάς να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Πάντα, κοιτώντας σε δυο μεγάλες κατευθύνσεις. Το σήμερα και τα έργα που τρέχουν και παράλληλα πολύ γρήγορα να προσαρμοζόμαστε και να βλέπουμε τις ευκαιρίες του αύριο. Δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες που προσπαθούμε να συγχρονίζουμε».

Διαβάστε ακόμα:

Στάση πληρωμών λόγω… έλλειψης ΙΒΑΝ

Κατώτατος μισθός: Σε 3 ταχύτητες η ΕΕ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα (χάρτες)

Lockdown: Αλήθεια, πόση καραντίνα μπορείς να αντέξεις ακόμα;