Στην πώληση του 100% των τηλεπικοινωνιακών υποδομών («TowerCo») και συγκεκριμένα πάνω από 4.800 πύργους κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία προχώρησε η United Group, μητρικός όμιλος της Nova.

Αγοραστής, είναι η Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom, με τη συμφωνία να αποτιμά την TowerCo σε 1,22 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αντιπροσωπεύει έναν πολλαπλασιαστή Enteprise Value / EbitdaAL για το 2022, ύψους 20,1x.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η πώληση των πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group ακολουθεί την τάση του κλάδου για διαχωρισμό των υποδομών των πύργων κινητής τηλεφωνίας από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σημειώνεται πως ανάλογες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι μεγάλοι όμιλοι στην τηλεπικοινωνιακή αγορά το προηγούμενο διάστημα.

Όπως σημειώνεται, τα έσοδα από την πώληση θα επιτρέψουν στον όμιλο United Group να προχωρήσει σε απομόχλευση και να αποδεσμεύσει ταμειακές ροές, καθώς και τη συνέχιση των επενδύσεων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την ανάπτυξη περίπου 2.000 πρόσθετων εγκαταστάσεων κατά τα επόμενα 20 χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της αραβικής Tawal στον κλάδο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών. Η Tawal αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πάροχο υποδομών ICT στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από περισσότερους από 16.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Σε σχετική δήλωση η Viktoriya Boklag, διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, ανέφερε:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αποκρυσταλλώσει επιτυχώς την αξία των πύργων μας σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να κάνουμε απομόχλευση και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες μακροοικονομικές πιέσεις. Αυτό θα στηρίξει τη συνέχιση των επενδύσεων στις εταιρείες χαρτοφυλακίου μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν ανταγωνιστικές στις αντίστοιχες αγορές τους. Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε έναν ισχυρό εταίρο στο πρόσωπο της TAWAL και θα αναζητήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας μαζί της καθώς επεκτείνει το αποτύπωμά της στην ευρωπαϊκή αγορά”.

Αντίστοιχα, ο Mohammed Alhakbani, Διευθύνων Σύμβουλος της Tawal ανέφερε:

«Αυτή η συνεργασία με τον όμιλο United Group σηματοδοτεί την πρώτη μας επένδυση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η σύμπραξη υποστηρίζει τον στόχο μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις υποδομής ΤΠΕ στους συνεργάτες μας και να παρέχουμε την ποιότητα των υπηρεσιών για την οποία είμαστε γνωστοί».

Από την πλευρά του ο Olayan Alwetaid, Διευθύνων Σύμβουλος της stc Group, δήλωσε:

«Η συμφωνία μας με τον όμιλο United Group αποτελεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο για την Tawal και τον ευρύτερο όμιλο. Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξής μας και στην επέκταση του διεθνούς μας αποτυπώματος.

Τέλος, ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της BC Partners για την Ευρώπη και πρόεδρος του United Group, σημείωσε:

«Η πώληση της TowerCo αποτελεί βασικό ορόσημο στην πορεία ανάπτυξης και επέκτασης της United Group. Επιτρέπει στον όμιλο να επικεντρωθεί στη συνέχιση των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές και στις υπηρεσίες μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Διαβάστε ακόμη

Οι συνήθειες των Ευρωπαίων τουριστών αλλάζουν: «Όχι» στην πολυκοσμία, «όχι» διακοπές τον Αύγουστο

«Ραντεβού» με τη Standard & Poor’s – Τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα και ο σκόπελος των εκλογών

Άρπαξε 2 δισ. σε crypto, τον βρήκαν στην Αλβανία – Το story της μεγάλης απάτης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ