Η διοίκηση του Ομίλου Fourlis μπορεί τελικά να μην προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της νέας δραστηριότητας του Ομίλου στη λιανική κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, εν τούτοις φρόντισε να περιγράψει αναλυτικά τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ή έχει δρομολογήσει για τους προσεχείς μήνες αλλά και να απαντήσει στις ανησυχίες για τις προοπτικές της αγοράς λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου, απ’ την αρχή του μήνα, όταν και επιβλήθηκαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα στην αγορά , με στόχευση στον περιορισμό της κίνησης των ανεμβολίαστων πολιτών, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 10-12% περίπου. Με δεδομένο ότι δεν θα επιβληθεί νέο lockdown, όπως λέει η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι και ο Δεκέμβριος θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον τρέχοντα μήνα.

Μάλιστα ο όμιλος βλέπει περαιτέρω ανάπτυξη των online πωλήσεων στα 80 εκατ. ευρώ φέτος, με 20 εκατ. ευρώ επιπλέον EBIT.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα ότι η νέα δραστηριότητα θα αφορά προϊόντα υγείας και ευεξίας, λέγοντας πως «σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις». Διευκρίνισε πάντως ότι η νέα κατηγορία, για την οποία επίσης κυκλοφορεί στην αγορά ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με σημαντικό ευρωπαϊκό όμιλο, θα καλύψει γεωγραφικά το σύνολο των χωρών όπου σήμερα δραστηριοποιείται ο Όμιλος και θα αναπτυχθεί τόσο μέσω φυσικών καταστημάτων όσο και μέσω eshop.

Πέραν αυτού ο Όμιλος ετοιμάζεται μέσα στον επόμενο μήνα να ανοίξει τις πόρτες του νέου ΙΚΕΑ που θα λειτουργήσει στο The Mall Αthens καθώς η επένδυση βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Το νέο κατάστημα, έκτασης 2.000 τ.μ., θα προσφέρει πάνω από 1.000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς ενώ όλα τα προϊόντα θα βρίσκονται διαθέσιμα για παραγγελία και παράδοση στο χώρο των πελατών ή παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ Κηφισός ή ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο.

Συνολικά ο Όμιλος προωθεί επενδύσεις 29 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του τομέα real estate.

Επίσης όπως γνωστοποίησε χθες η διοίκηση του Ομίλου στις αρχές του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί επίσης η αναδιάρθρωση των καταστημάτων της Λάρισας και των Ιωαννίνων, ενώ η μεγάλη επένδυση στο νέο logistic center για την Intersport θα είναι πλήρως λειτουργική προς τα μέσα του 2022.

Στο τετραετές πλάνο ανάπτυξης για την ΙΚΕΑ, μετά το άνοιγμα του ΙΚΕΑ στο The Μall Athens τον Δεκέμβριο, στόχος είναι να ανοίξουν τουλάχιστον άλλα 3 μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, εκ των οποίων ένα στο Ελληνικό και δύο στην περιφέρεια – και πιθανόν περισσότερα – καθώς και ένα στη Βουλγαρία. Στο δίκτυο των 132 καταστημάτων της Intersport προωθείται πλάνο ανακαινίσεων την διετία 2022 – 2023 ενώ υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος λειτουργεί και 14 καταστήματα The Athlete’s Foot.

Για την Trade Estates, τον βραχίονα του real estate του Ομίλου σημείωσε ότι στόχος είναι να μπει στο Χρηματιστήριο εντός του 2022, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων φτάνει σχεδόν τα 200 εκατ. ευρώ  με πρόγραμμα ανάπτυξης για 250 εκατ. ευρώ. Μάλιστα μέσω της Trade Estates, ο όμιλος, όπως είπε ο κ. Φουρλής,  ετοιμάζεται να ηγηθεί στην αγορά διαθέτοντας εξειδίκευση μέσω της θυγατρικής του σε ανάπτυξη ακινήτων, omnichannel και e-commerce logistics, καλύπτοντας ένα κενό της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην Τουρκία, που συνεχίζει να ταλανίζεται απ’ την οικονομική κρίση, ο κ. Φουρλής παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει προβλέψεις και σχεδιασμοί για έξοδο απ’ τη χώρα. Ωστόσο τόνισε πως αυτό αποτελεί το «σχέδιο Β» για την εταιρεία και όχι το «σχέδιο Α». Σημειωτέον πως πλέον ο Όμιλος μετράει 12 καταστήματα Intersport στη γειτονική χώρα, από 23 που ήταν πέρυσι.

Τέλος, για τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η διοίκηση του Ομίλου υπογράμμισε ότι έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ΙΚΕΑ ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΙΚΕ στα εργοστάσια της στην Ασία αναμένεται να εξομαλυνθούν τους προσεχείς μήνες. Όπως υπογραμμίστηκε, ότι ο αντίκτυπος της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα ανέρχεται στο 4% των πωλήσεων ενώ οι ανατιμήσεις στην ενέργεια επηρεάζουν το λειτουργικό κόστος σε ποσοστό 4%.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Με εκπτώσεις και με δόσεις το 2022

Άλλαξαν χέρια ακίνητα «φιλέτα» στο Γκάζι σε πλειστηριασμό-θρίλερ

Τα χοντρά πορτοφόλια στο Greek Sale του Βοnhams στο Παρίσι, τα παζάρια Εllington και ΑΝΕΚ, οι «τραβηχτικές» του Αστέρα και το καρδιοχτύπι του Σάκη