Επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για την σημαντική ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της Trade Estates με «αιχμή» τα εμπορικά κέντρα και τα logistic centers σχεδιάζει ο Όμιλος Fourlis σε βάθος πενταετίας. Ήδη, όπως έλεγε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του logistic center του αθλητικού τομέα του Ομίλου (Intersport, The Athlete’s foot)  στα Οινόφυτα, προγραμματίζεται η εξαγορά τουλάχιστον άλλων δύο retail parks, τα οποία βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις. Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να προστεθούν και άλλα μέσω ίδιας ανάπτυξης.

Σημειωτέον πως ήδη το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates που περιλαμβάνει τέσσερα ΙΚΕΑ (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια) δύο logistics centers (Σχηματάρι και Οινόφυτα) και δύο εμπορικά Κέντρα (Πειραιώς, Θεσσαλονίκη – Florida 1) αποτιμάται σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ.

Τα νέα projects

Σε ο,τι αφορά τα νέα projects, το πλέον γνωστό είναι η επένδυση των 55 εκατ. ευρώ στις νέες εγκαταστάσεις του Ελληνικού για τη δημιουργία ενός retail park 30.000 τμ. Εξ αυτών, τα 14.000 τμ θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία καταστημάτων με σήματα που διαθέτει ο Όμιλος (ΙΚΕΑ, Intersport) και τα υπόλοιπα 16.000 τμ θα διατεθούν προς ενοικίαση σε άλλες αλυσίδες. Μάλιστα ο κ. Φουρλής αποκάλυψε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Το κάθε κατάστημα αναμένεται να είναι άνω των 2.000 τμ.

Παράλληλα ο όμιλος έχει δρομολογήσει την δημιουργία τεσσάρων ακόμη εμπορικών πάρκων σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Σπάτα και Χαλάνδρι. Το τελευταίο αφορά σε box στην Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, που αναπτύσσει η Ten Brinke και το οποίο θα φιλοξενεί ΑΒ Βασιλόπουλο και McDonald’s.

Σημειωτέον ότι στην ΑΕΕΑΠ ανήκει και το νέο logistics center που λειτουργεί η θυγατρική Trade Logistics στα Οινόφυτα. Η τελευταία επένδυσε περί τα 12 εκατ. ευρώ στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής ειδών των Intersport και The Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το κέντρο δημιουργήθηκε στον χώρο που φιλοξενούσε στα Οινόφυτα στο παρελθόν το εργοστάσιο απορροφητήρων και άλλων ηλεκτρικών συσκευών της οικογένειας Φουρλή και στην συνέχεια αποθήκες της Κωτσόβολος.

Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ στο logistic center της IKEA στο Σχηματάρι οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Επιπρόσθετα η ΑΕΕΑΠ έχει ήδη ανακοινώσει την είσοδο της στη Ρετς Κατασκευαστική, ώστε να ωριμάσει ακίνητο στην Ελευσίνα, όπου θα κατασκευαστεί logistics center 56 στρεμμάτων.

Υπηρεσίες σε ξένες αλυσίδες

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή η επένδυση σε εμπορικά πάρκα και Logistics αποτελεί στρατηγική επιλογή που εξυπηρετεί να δημιουργήσει ένα νέο πόλο υπηρεσιών στο μέλλον. Κι αυτός είναι η προσέλκυση ξένων αλυσίδων στη χώρα μας προσφέροντας τους χώρους για καταστήματα αλλά και υπηρεσίες logistics για τα προϊόντα τους. Αποκάλυψε δε πως μία τέτοια συμφωνία έχει κλείσει η Trade Estates με την πολωνική Pepco, που αναμένεται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα της στο retail park της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, η Trade Estates σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην χώρα και ο πρώτος εξειδικευμένος στα εμπορικά ακίνητα. Ο προγραμματισμός για την είσοδο στο ΧΑ ως το τέλος της χρονιάς δεν έχει αλλάξει, όπως διαβεβαίωσε.

Επενδυτής

Σε ό,τι αφορά την είσοδο επενδυτών ο κ. Φουρλής προανήγγειλε ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία είσοδος πριν την δημόσια εγγραφή που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία και ο οποίος θα λάβει χαμηλό διψήφιο ποσοστό μετοχών, ενώ θα υπάρξουν και άλλες που θα ακολουθήσουν τη δημόσια εγγραφή. Μάλιστα ήδη φέρονται να διεξάγονται σχετικές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος Fourlis θέλει να διακρατά ένα ποσοστό 35-40% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την δημόσια εγγραφή.

Διαβάστε ακόμη:

Τι είπαν στο «κλειστό» Μπάιντεν – Μητσοτάκης, το φως στη Χαλυβουργική, οι εξαγορές στα τρόφιμα, η INTRALOT και οι εξαφανισμένες μπύρες 

Όμιλος Φωτιάδη: Οι Κύπριοι που επενδύουν στην Ελλάδα, η «Βόρεια» και η mega επένδυση στην Κρήτη (pics)

«Κόκκινα» δάνεια: Έρχονται νέα μεγάλα deals – Ποια funds κρατούν τα ηνία της αγοράς