Ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τη Βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να ηχήσουν χθες το προεδρείο των Ευρωπαίων Βιομηχάνων καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής Βιομηχανίας στο ετήσιο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ. Προειδοποιώντας ότι πλέον το αυξημένο κόστος της ενεργειακής μετάβασης για τις βαριές Βιομηχανίες έχει καταστήσει την Ευρώπη μη φιλόξενο τόπο για νέες επενδύσεις, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ασία, όπου πλέον κατευθύνονται όλες οι μεγάλες επενδύσεις χάρη στα ειδικά κίνητρα που έχουν τεθεί, ζήτησαν μία σειρά απο παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού του πρόσθετου κόστους για την «πράσινη μετάβαση», της μεγαλύτερης ευελιξίας και της απλοποίησης των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασίων.

Κάτι που υπογράμμισε και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο CNBC

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των Ελλήνων Βιομηχάνων απ’ την κυβέρνηση αυτά που μεταξύ άλλων προτάθηκαν ήταν η δημιουργία “Υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας”, κίνητρα για επενδύσεις, μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και ένα νέο deal στις εργασιακές σχέσεις. Το τελευταίο διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, που έχει προσκληθεί να μιλήσει το βράδυ αλλά και η πρώτη επαφή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κασσελάκη στους οποίους έχει επίσης προσκληθεί να μιλήσει.

Η γενική εικόνα

Σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της Business Europe, κ. Φρεντρικ Πέρσον προειδοποίησε απ’ το βήμα του συνεδρίου πως «αν δεν μεγεθυνθεί η βιομηχανία η Ευρώπη θα καταρρεύσει». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας ΕΕ που να επιδεικνύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τη βιομηχανία, θέτοντας ως προτεραιότητα το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Το τελευταίο, όπως τόνισε, διώχνει τις επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης, μια τάση που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη χωρίς βιομηχανία στους τομείς των χημικών, του αλουμινίου, του ατσαλιού και του τσιμέντου.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουου αναφορικά με το αν είναι αναστρέψιμη αυτή η τάση, ο κ. Πέρσον σημείωσε ότι η υπερβολική εστίαση της Κομισιόν στην πράσινη ατζέντα – την οποίαν η ευρωπαϊκή βιομηχανία στηρίζει – οδηγεί σε υποβάθμιση χάραξης πολιτικής σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανική στρατηγική. Πάντως πλέον έχει υπάρξει συνειδητοποίηση, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Σε ανοδική τροχιά η Ελλάδα»

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων βιομηχάνων σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά έχοντας εκκινήσει από ένα εξαιρετικά αρνητικό σημείο. «Προσελκύετε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, κάτι που πολλές άλλες χώρες δεν κάνουν», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι αν η ανοδική τροχιά της Ελλάδας συναντηθεί με την καθοδική της ΕΕ υπάρχει το θετικό σενάριο το μπλοκ να προχωρήσει ως σύνολο υψηλότερα.
Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την επιστροφή πολλών τμημάτων της αλυσίδας αξίας κοντά στην Ευρώπη.

Παπαλεξόπουλος: «Υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημείωσε ότι οι εθνικοί ρυθμιστικοί κανόνες, εν προκειμένω οι ελληνικοί, προστίθενται στους ευρωπαϊκούς ενώ συνολικά διαρκώς προστίθενται κανόνες αλλά δεν αφαιρούνται.

Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας αλλά και την διασύνδεση της καινοτομίας με την αγορά και τις επιχειρήσεις. «Το όραμα για αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ από 10% που είναι σήμερα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά την ανηφόρα που έχουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ο στόχος είναι εφικτός. Δεν θα έρθει όμως αυτόματα, θέλει δουλειά και μια δομική αλλαγή που θα θέλαμε να προτείνουμε είναι η δημιουργία ένα Υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κόσμος μπορεί να μεταβάλλεται αλλά η Βιομηχανία εξακολουθεί να παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε, στην πορεία της ελληνικής Βιομηχανίας 2030 υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν αλλά και μικρές επαναστάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα όπως:

Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, απασχολεί εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, συνεισφέρει στην αύξηση των εξαγωγών και συμβάλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Επενδυτική κινητοποίηση μέσα από ειδικά προγράμματα ενθάρρυνσης επενδύσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, αποτελεσματικούς μηχανισμούς έγκρισης και αδειοδότησης νέων επενδύσεων, άρση αντικινήτρων στο φορολογικό πλαίσιο και ευθυγράμμιση των φορολογικών πρακτικών με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και προσαρμογή της αγοράς ενέργειας για αδιάλειπτη πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια σε λογικό κόστος.

Ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων δομών για την κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογικές ειδικότητες και την εναρμόνιση των ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα με πρακτικές της υπόλοιπης ΕΕ.

Μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών της νομοθεσίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα συστημάτων της δημόσιας διοίκησης, δραστική απλοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών πριν τη ψηφιοποίηση τους, απλοποίηση της αδειοδότησης εγκαταστάσεων και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Αισιοδοξία για ελληνική βιομηχανία

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές σημειώνοντας ότι ανοίγονται τρεις αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία. Αφενός, για πρώτη φορά η χώρα μπορεί προοπτικά να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη. Χρειάζονται πολλές επενδύσεις και θα είναι μια επίπονη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να προσέξουμε να μην καταστραφεί η βιομηχανία. Όμως είναι επιτεύξιμος στόχος, υπογράμμισε.
Αφετέρου, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα startups ενώ προχωρά η συνεργασία των επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια. Οι παράγοντες αυτοί τα επόμενα χρόνια θα ασκήσουν μεγάλη επίδραση στη βιομηχανία.

Τέλος, σημείωσε ότι οι ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκουν την Ελλάδα τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος, με αναπτυξιακή ατζέντα.

Στασινόπουλος: «ανάγκη ελάχιστης εθνικής συνεννόησης»

Απ’ την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Viohalco και Πρόεδρος της “Ελληνικής Παραγωγής” κ. Μιχάλης Στασινόπουλος επισήμανε τη σημασία της πολιτικής απόφασης για να προχωρήσουν σχεδιασμοί που βαλτώνουν, καθώς και στην αξία της δημιουργίας υπουργείου βιομηχανίας αλλά και της εκπόνησης σχεδιασμού που δεν θα ανατρέπεται σε κάθε κυβερνητική εναλλαγή, κάνοντας λόγο για ανάγκη ελάχιστης εθνικής συνεννόησης.

Τόνισε ότι η αγορά ενέργειας πρέπει να λειτουργεί σωστά, καθώς η ανταγωνιστικότητα πλήττεται από τις υψηλές τιμές ρεύματος, ενώ επισήμανε ότι οι δεκαετίες αποβιομηχάνισης έχουν αφήσει κακό αποτύπωμα σε πολλούς τομείς της διοίκησης. «Η βιομηχανία δεν αποτελεί μυστήριο. Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να ωφεληθούν όλοι», είπε.

Τέλος, επισήμανε τη σημασία να δοθεί έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση, που κατέρρευσε μαζί με την αποβιομηχάνιση.

Τρύφων: «Υψηλό κόστος και γραφειοκρατία»

Αλλαγές στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι Βιομηχανίες του φαρμάκου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπης, ζήτησε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN κ. Θόδωρος Τρύφων.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη σκέφτεται πώς να αντιδράσει στις προκλήσεις της εποχής, όμως ακόμα δεν έχει λάβει κάποια μέτρα. Αντιθέτως, πολλές ρυθμίσεις όπως αυτές για τα απόβλητα ή τα προωθητικά αέρια ανεβάζουν το κόστος ενώ δημιουργείται μια γραφειοκρατία που δεν αντιμετωπίζει κανένα ανταγωνιστικό μπλοκ. Πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία, επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φάρμακο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, δημόσιο αγαθό αλλά και σημαντικό επενδυτικό τομέα. Πρόκεται για έναν κλάδο, είπε, όπου αναπτύσσεται σκληρός ανταγωνισμός για προσέλκυση ταλέντων, ενώ επισήμανε ότι ένα στα 10 εργοστάσια φαρμάκου της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα (45 στα 450). «Στόχος είναι η ελληνική παραγωγή να καλύπτει το 70% των εγχώριων αναγκών σε βάθος τετραετίας», επισήμανε.
Υπογράμμισε δε ότι απαιτούνται συνεργασίες με ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, βιομηχανίες και εταιρείες έρευνας καθώς «τα οικοσυστήματα ανατροφοδοτούν την ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη

Νέο νομοσχέδιο με «ανάσες» για τα κόκκινα δάνεια

Σε ανανεωμένη τροχιά το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Αιολικά πάρκα: Ποια χώρα σχεδιάζει φόρο και γιατί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ