Η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία της χώρας. Επιπλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και μέσω αυτής να αυξήσουν και τα έσοδα του κράτους από τα εξαγωγές.

Όμως η γραφειοκρατία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που βάζει εμπόδια σε όλους όσοι θέλουν να ανοιχτού επιχειρηματικά σε χώρες εκτός Ε.Ε. Την ίδια ώρα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη διευκολύνουν την κινητικότητα των ξένων επιχειρηματιών.

Τη λύση στο πρόβλημα δίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί άμεσα την καθιέρωση «Εναρμονισμένης Επιχειρηματικής Πρόσκλησης» (“Business Invitation”) προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα για επαγγελματικούς κι επιχειρηματικούς σκοπούς να αποκτήσουν ευκολότερα και ταχύτερα visa.

Ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο όποιος προΐσταται της αρμόδιας διεύθυνσης και δρομολόγησε τις ενέργειες δήλωσε στο newmoney.gr : “Ο στόχος για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία φιλεπιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι Εθνικός. Το Υπουργείο Εξωτερικών απο την πλευρά του αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκπονεί ένα σχεδιασμό που θα συμβάλει στην ευόδωση αυτού του εγχειρήματος που έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Η χώρα αλλάζει σελίδα και καλείται να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότερη γραφειοκρατία, ανάπτυξη για όλους. Με αυτό το τρίπτυχο κατά νου εργαζόμαστε και χαράσσουμε πολιτική».

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες επιχειρηματίες που, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών τους ή να πραγματοποιήσουν εξαγωγικές δραστηριότητες, προσκαλούν αλλοδαπούς τρίτων χωρών να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά τελικά προσκρούουν στην “γραφειοκρατική” καθυστέρηση των Προξενικών Αρχών να εκδώσουν τις απαραίτητες θεωρήσεις εισόδου για τους προσκεκλημένους τους (Visa).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, μόνο φέτος απορρίφθηκαν από τα Προξενεία μας 1.714 από τις 19.684 αιτήσεις για Business Visa, δηλαδή αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν πολιτών που μετακινούνται για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς. Παράλληλα, χορηγήθηκαν σε 6.822 καλή τη πίστη αιτούντες θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας έως 5 έτη.

Στην πράξη, οι επιχειρηματίες που απευθύνουν την πρόσκληση αρκούνται να υπογράψουν μια “υπεύθυνη δήλωση”, που, όμως, είναι μη τυποποιημένη, κατά κανόνα ανεπαρκής ως προς τα απαιτούμενα στοιχεία και, στην πράξη, δύσκολα επιφέρει κυρώσεις.

Για το λόγο αυτό, οι Προξενικές μας Αρχές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές να τις λάβουν υπόψη, ειδικά όταν πρόκειται για χώρες υψηλού μεταναστευτικού κινδύνου. Μάλιστα, συχνότερη αιτία άρνησης είναι ότι «οι παρασχεθείσες πληροφορίες για την αιτιολόγηση του σκοπού και των όρων διαμονής δεν είναι αξιόπιστες» ή ότι «ο αλλοδαπός υπήκοος δεν διαθέτει επαρκή μέσα διαβίωσης» ή ακόμη ότι «δε διαπιστώθηκε η πρόθεση του αλλοδαπού να αποχωρήσει από τον χώρο Σένγκεν».

Αλλαγή παραδείγματος

Σε αντίθεση, ωστόσο, με αυτή την παρατηρούμενη δυστοκία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους τη βούλησή της να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και να άρει κάθε γραφειοκρατικό περιορισμό που αποτρέπει την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας.

Κι αυτό γιατί όσο διατηρούμε αυτούς τους περιορισμούς στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη έχουν φροντίσει να διευκολύνουν την κινητικότητα των ξένων επιχειρηματιών, δίνοντάς τους υπολογίσιμα κίνητρα να επεκτείνουν τις συναλλαγές μαζί τους.

Κίνητρα που και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος ζητά διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις στοχεύοντας στην τόνωση της εξωστρέφειας και τη συνολική ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, προσκρούει, όμως, συστηματικά σε αντιστάσεις.

Προκειμένου, λοιπόν, η Ελλάδα να πάψει να υστερεί σε αυτό τον πόλεμο ανταγωνιστικότητας, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αξιοποιεί επιτέλους τα ήδη διαθέσιμα εργαλεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός 810/2009 και 399/2016) και προχωρά στην καθιέρωση «Εναρμονισμένης Επιχειρηματικής Πρόσκλησης» (“Business Invitation”) που θα επιτρέπει σε πολίτες τρίτων χωρών να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις, διασκέψεις, υπηρεσιακές δραστηριότητες κι εκδηλώσεις εμπορικού ή βιομηχανικού χαρακτήρα.

Τι αλλάζει;

Η «Επιχειρηματική Πρόσκληση» θα είναι ένα τυποποιημένο έντυπο ανάληψης ευθύνης/φιλοξενίας, ο τύπος και το περιεχόμενο του οποίου θα καθοριστούν με ΚΥΑ των εμπλεκόμενων Υπουργών (Εξωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη). Το έντυπο, υπογεγραμμένο από τον φιλοξενούντα και σφραγισμένο από τα κατά τόπους επιμελητήρια, εφεξής θα γίνεται αποδεκτό από τις Προξενικές Αρχές ως δικαιολογητικό για τη χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν και θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται οι Αρχές, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη χορήγηση των αιτούμενων θεωρήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΞ, οι φιλοξενούντες επιχειρηματίες θα μπορούν να παρέχουν εγγυητικές επιστολές και να προβαίνουν σε δηλώσεις χορηγιών, που στο εξής θα θεωρούνται αποδείξεις επαρκών μέσων διαβίωσης των φιλοξενούμενων. Στην ουσία, η ρύθμιση αυτή “λύνει τα χέρια” των διπλωματικών αρχών που, όπως αναφέρθηκε, απορρίπτουν πληθώρα αιτήσεων για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, προωθείται η κατά προτεραιότητα εξέταση των συγκεκριμένων αιτήσεων, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται καταρχήν μέσα σε 15 μέρες το αργότερο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει προσπάθεια να αυξηθούν οι πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας θεωρήσεις σε καλή τη πίστη πολίτες που επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν για επαγγελματικές ή επιχειρηματικές επαφές. Ιδίως όσο αφορά στις αιτήσεις που απορρίπτονται με μόνο λόγο την προηγούμενη άρνηση κάποιας ελληνικής ή αλλοδαπής Προξενικής Αρχής, προκρίνεται η προσεκτικότερη εξέτασή τους βάσει των νέων στοιχείων που υποβάλει ο αιτών, συνεκτιμώντας τη συνολική κοινωνικοοικονομική του κατάσταση και την ανάγκη στήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΞ θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της συγκεκριμένης ρύθμισης, λαμβάνοντας τακτικά στατιστικά στοιχεία από τα επιμελητήρια κι έχοντας τη δυνατότητα να αποκλείσει όσους κατ’ εξακολούθηση προσκαλούν πολίτες που δεν εξέρχονται εγκαίρως από τον χώρο Σένγκεν.