Επιχειρήσεις

Vivartia: Πράσινο φως για το mega deal των 630 εκατ. ευρώ άναψε η ΓΣ της MIG

  • Στέλιος Μορφίδης


Σχεδόν απόλυτη η στήριξη των μετόχων καθώς συνοδεύθηκε και με αναδιάρθρωση του δανεισμού της MIG με ευνοϊκούς όρους διάρκειας 3+1 ετών - Οι τρεις εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής

Την έγκριση της για το mega deal, ύψους 630 εκατ. ευρώ που αφορά το μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων της χώρας παρείχε η έκτακτη ΓΣ των μετόχων της MIG. Υπέρ της συμφωνίας για την πώληση των μετοχών του ομίλου Vivartia σε fund της CVC Capital Partners τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των παριστάμενων μετόχων. Και τούτο διότι συνοδεύεται από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ίδιας της MIG με ευνοϊκους όρους. Βάσει αυτού, η MIG τα επόμενα 3+1 χρόνια θα αποπληρώνει μόνο τους τόκους και χωρίς άλλες ενδιάμεσες πληρωμές.

Πλέον, μετά το «πράσινο φως» από την Γενική Συνέλευση απομένουν άλλα τρία στάδια έως ότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Το πρώτο είναι να δώσει την έγκριση της η Γεν. Δ/νση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), κάτι που αναμένεται να έχει γίνει ως το τέλος του Μάρτη. Από εκεί και έπειτα απομένουν:

α) η υπογραφή των νέων δανειακών συμβάσεων ή η τροποποίηση των υφιστάμενων από τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Vivartia, και

β) η συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο των άλλων συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

 Γι αυτό και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται χρονικά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Με βάση τη συμφωνία το CVC θα καταβάλει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής 175 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Vivartia, εκ των οποίων τα περίπου 161,13 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στο ταμείο της MIG αναλογώντας στο 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα η εταιρεία συμμετοχών στην Vivartia. Παράλληλα, το CVC αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ περίπου.

Έπειτα και απ’ την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ανοίξει και τυπικά ένας τρίτος κύκλος στην 16ετή ιστορία του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας. Ο πρώτος, που έκλεισε και πολύ νωρίς, ήταν ο σχηματισμός του το 2006 με τη σύμπραξη των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου και τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Ο δεύτερος άνοιξε ένα χρόνο μετά, το 2007 με την απόκτηση του ελέγχου απ’ τη MIG για να κλείσει τώρα. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος η οποία προμηνύεται αρκετά ενδιαφέρουσα ειδικά λόγω της ιδιαίτερης κινητικότητας του CVC στην ελληνική αγορά το οποίο πλέον διεκδικεί το χαρακτηρισμό «μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα».

Ήδη όπως φαίνεται αυτές τις μέρες, «κλείδωσε» το ντιλ για την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ παράλληλα διοχετεύονται πληροφορίες και για νέες κινήσεις. Όπως αυτή που είχε αποκαλύψει το newmoney για το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ή το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Σε ο,τι αφορά τον όμιλο Vivartia, πάντως το fund φαίνεται ότι θα χρειαστεί να βάλει κάπως βαθύτερα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης κυρίως των εταιρειών γύρω απ’ την εστίαση (Everest, Goody’s κοκ) που έχουν πληγεί σημαντικά απ’ τα lockdowns και την κάθετη πτώση του τουρισμού με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυξημένες ταμειακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 ο όμιλος Vivartia είχε απώλειες άνω των 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υποχωρώντας στα 416,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα ΕBITDA υποχώρησαν στα 37,9 εκατ. ευρώ από 50,4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Επανέρχεται ο σχεδιασμός για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας

«Game of Thrones» στην ελληνική κρουαζιέρα – Σύγκρουση αρμοδιοτήτων υπ. Τουρισμού και Ναυτιλίας

Τουρκική λίρα: Τρενάκι του τρόμου για τους επενδυτές – Έχασε όλα τα κέρδη του 2021

Απόρρητο Απόρρητο