Σε συμφωνία για το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, κατέληξαν οι «27» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως «και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη για τη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται».

Αγρότες: Με τα τρακτέρ «πολιορκούν» τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Πάνω από χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει σήμερα δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από το χώρο όπου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα η σύνοδος κορυφής των Είκοσι Επτά, κάνοντας εμφανές ότι η οργή των αγροτών στην Ευρώπη δεν υποχωρεί, παρά τις παραχωρήσεις της Κομισιόν.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε παλέτες και φώναξαν συνθήματα, ενώ προκλήθηκαν και μικροεντάσεις με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είναι παραταγμένες στην περιοχή.

Δείτε live εικόνα από τις Βρυξέλλες:

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η επέλαση των τρακτέρ ξεκίνησε από εχθές το βράδυ και κορυφώθηκε σήμερα. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε σήμερα το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι διαδηλωτές προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει η L’ Echo αναφέρουν ωστόσο ότι αριθμός των τρακτέρ αγγίζει πλέον τα 1.300, ενώ γίνεται αναφορά και σε δυναμικό «παρών» διαδηλωτών από άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Γαλλία.

Όπως μπορεί κανείς να δει σε βίντεο και φωτογραφίες στα social media, οι διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές σε δρόμους γύρω από το κτίριο όπου συνεδριάζουν οι 27.

Αν και είχαν δεσμευτεί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα ήταν ειρηνικές στις Βρυξέλλες, ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν το πρωί της Πέμπτης να πετούν πέτρες και αβγά προς την Ευρωβουλή και προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι εν συνεχεία εκτόξευσαν νερό προς το μέρος τους.

Προς το παρόν πάντως οι όποιες εντάσεις είναι μεμονωμένες.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αγρότες γκρέμισαν ένα άγαλμα από τη θέση του στο ιστορικό μνημείο στην πλατεία Λουξεμβούργου που είναι αφιερωμένο στον Τζον Κόκεριλ, έναν αγγλικής καταγωγής βιομήχανο που έγινε διακεκριμένος επιχειρηματίας στο Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, γάλλοι και βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «μαζί» ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από μια εισβολή στον περίβολο της αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η κύρια συνομοσπονδία των ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».

«Καθυστερημένη» προσπάθεια

Μολονότι το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ.

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των Είκοσι Επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Mercosur

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: αρμόδια για την εμπορική πολιτική των Είκοσι Επτά, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες», μπροστά στη «συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες».

Η νέα ΚΑΠ, η οποία ενισχύει από το 2023 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (ή «Green Deal») -έστω κι αν δεν βρίσκονται ακόμα σε ισχύ- αποκρυσταλλώνει το θυμό. Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για αγρανάπαυση o Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις αυξημένες ενισχύσεις», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο και των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα όπως το έκανε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα έτσι ώστε στο μετρό του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα πραγματοποιεί επιχειρηματικό άνοιγμα σε Τουρκία και Ινδία (pic)

«Σάρωσε» το ΙΡΟ για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Ο Μητσοτάκης και η Ούρσουλα, οι μπίζνες της Πόλης, η εταιρεία των Πεταλιών, η D.T στη Θεσσαλονίκη και τα λεφτά από τα σεντούκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ