Την άποψη πως οι εθνικές bad banks θα μπορούσαν να καθαρίσουν πιο γρήγορα τους ισολογισμούς των τραπεζών, αποκαθιστώντας την ικανότητά τους να παρέχουν χρηματοδότηση, επανέλαβε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Andrea Enria, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η συμμετοχή δεν θα είναι άμεση για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. υπό την «ομπρέλα του οποίου θα μπορούσε να τεθεί και το ελληνικό σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος Καθημερινά τετ α τετ κυβέρνησης – ΤτΕ για την Bad Bank), εάν έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της διάσκεψη Handelsblatt European Banking Regulation, εστιάζοντας σε δύο στοιχεία που θα πρέπει να είναι σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: η χρηματοδότηση και η τιμολόγηση.

«Η χρηματοδότηση που παρέχεται ή εγγυάται ένας ευρωπαϊκός οργανισμός θα επιτρέψει σε κάθε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να επωφεληθεί από την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ και να απολαύσει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά. Οι κοινοί οικονομικοί πόροι θα απαιτούσαν, φυσικά, κατάλληλα τυποποιημένες και επαληθευμένες μεθοδολογίες και δεδομένα αποτίμησης για τον καθορισμό της τιμής μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε και συνέχισε: «Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και μία προσεκτικά σχεδιασμένη και επαληθευμένη κοινή μεθοδολογία αποτίμησης θα πρέπει να διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των ζημιών που επιβάλλονται στις τράπεζες κατά τη μεταφορά των ‘κόκκινων’ δανείων και της μεσοπρόθεσμης κερδοφορίας του συστήματος ανακούφισης περιουσιακών στοιχείων».

Όσον αφορά στη συμμετοχή στο επίμαχο σχήμα, ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου ξεκαθαρίζει πως αυτή θα είναι άμεση μόνο για τις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. «Για τις υπόλοιπες η συμμετοχή πρέπει να βασίζεται σε αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των αποφασιστικών μέτρων αναδιάρθρωσης», εξήγησε, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν ζημιές, ο ίδιος προτείνει ως λύση τον σχεδιασμό ενός πλαισίου όπου θα περιορίζει ή ακόμη και αποτρέπει οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση πιστωτικών απωλειών σε ολόκληρη την ΕΕ. «Οι ζημίες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σύμφωνα με την εθνικότητα της εκάστοτε τράπεζας και το σχετικό εθνικό σχήμα», υπογράμμισε.

Μικρή αλλά υπαρκτή η κόπωση από τα μορατόρια

Στα δάνεια υπό αναστολή, τα οποία σταδιακά… ξεπαγώνουν αναφέρθηκε ο Andrea Enria. «Ενώ έχουμε μόνον πρώιμα στοιχεία μέχρι στιγμής, βλέπουμε τους περισσότερους δανειολήπτες να συνεχίζουν τις πληρωμές, με μόνον ένα μικρό κλάσμα να δείχνει σημάδια κόπωσης», σχολίασε, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, στην Ευρώπη, ήτοι πολύ πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων χρηματοπιστωτικών και κρατικών κρίσεων. «Οι τράπεζες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να διαχωρίσουν προληπτικά τους βιώσιμους προβληματικούς πελάτες από τους μη βιώσιμους με τη χρήση πρακτικών εξειδικευμένης αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης δανειοδοτήσεων», κατέληξε.