Oδήγησε την Ευρώπη σε δύο οικονομικές κρίσεις, μια προσφυγική κρίση, μια αναμέτρηση με τη Ρωσία. Η τελική πράξη της Άνγκελα Μέρκελ ως Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να είναι η πιο σημαντική.

Η Γερμανία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η οικονομία των «27». βυθίζεται σε ύφεση 7,4%, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταλείψει το μπλοκ και οι χώρες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με την πανδημία.

Ολα αυτά συμβαίνουν ή αναμένονται με φόντο τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει νέους νέους δασμούς σε ευρωπαϊκές εξαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γνωρίζουμε ότι η γερμανική προεδρία έρχεται με μεγάλες προσδοκίες », δήλωσε η Μέρκελ σε ένα εβδομαδιαίο podcast το Σάββατο.

Αυτό ακριβώς σκέφτεται. Εν μέσω πανδημίας και με τον φόβο ενός δεύτερου κύματος η Μέρκελ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην έγκριση ενός ριζοσπαστικού πακέτου ενίσχυσης σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο προβλέπει ένα κοινό κοινό χρέος 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Το σχέδιο ανάκαμψης θα κυριαρχήσει τον πρώτο μήνα της προεδρίας της και θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο από την οικονομική τρύπα που θα αφήσει πίσω της η αποχώρηση της Βρετανίας. Η συμφωνία πρέπει να είναι ομόφωνη και θα απαιτήσει υψηλού επιπέδου συμβιβασμούς προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορετκές θέσεις με την Ευρώπη να χωρίζεται ξανά σε βόρειους και νότιους.

Ο τελικός συμβιβασμός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας όσο και τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει στην ενιαία αγορά της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα μια ζωτική ροή κεφαλαίων στις φτωχότερες περιοχές του μπλοκ. «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε τον Ιούλιο», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στο ZDF και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό οι χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα, να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα χρήματα». “Δεν θα τους βοηθήσει αν χρειαστούν περισσότερες εβδομάδες και γι ‘αυτό είμαστε υπό μεγάλη πίεση για να επιτύχουμε συμφωνία με όλα τα χρηματοοικονομικά μέσα το συντομότερο δυνατό.

Η Μέρκελ επιδίωξε να σημειωθεί πρόοδος σε μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, την οποία ήθελε να θέσει στο επίκεντρο μιας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανία σταθμίζει την άνοδο της Κίνας ως υπερδύναμη εν μέσω ανησυχίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει να αντιμετωπίσει μια από τις ιερές αγελάδες της πολιτικής της ΕΕ: ανεξάρτητη αντιμονοπωλιακή εποπτεία της συμπεριφοράς των εταιρειών και διαπραγμάτευση για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να συζητήσουν τον έλεγχο των συγχωνεύσεων μεταξύ των εταιρειών.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές εκλογές θα δοκιμάσουν τις αντοχές και θα επηρεάσουν τις σχέσεις με έναν απρόβλεπτο πρόεδρο εν μέσω μιας περίεργης προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια κακή προσωπική σχέση με τη Μέρκελ και έχει συγκρουστεί μετωπικά με την ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων από το Ιράν και το εμπόριο έως τη διαχείριση της πανδημίας με δεδομένο ότι η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορά της στους Αμερικανούς τουρίστες. Θα προετοιμαστεί η Μέρκελ για αντιπαράθεση ή θα την συγκρατήσει, περιμένοντας να δει ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο;

Οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Συμφωνήστε με τον Τραμπ ή υποστηρίξτε τον Μπάιντεν. Όμως οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί και το εμπόριο δεν μπορεί να περιμένει. Η εμπορική ατζέντα της ΕΕ είναι γεμάτη κινδύνους και παγίδες καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει την πανδημία. Οι ευρωπαίοι θα δώσουν ταυτόχρονα την μάχη του Brexit που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και την αργή και σταθερή κατάρρευση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Η πανδημία έφερε την Ευρώπη στα γόνατά της, αλλά η ΕΕ διοχετεύει δισεκατομμύρια στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την θεωρεί κρίσιμη για μια οικονομική ανάκαμψη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία είναι να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις θα καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία για ένα σχέδιο νόμου για να καταστήσουν μη αναστρέψιμο τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

.