Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσαν τον Παναμά, τις Σεϋχέλλες, τα νησιά Καϊμάν και το Παλάου στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ, δίνοντας παράλληλα περισσότερο χρόνο στην Τουρκία για να αποφύγει την ένταξη της στη συγκεκριμένη λίστα αναφέρει σημερινό έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Ο κατάλογος, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2017 μετά τις αποκαλύψεις των εκτεταμένων συστημάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, περιλαμβάνει τώρα 12 κρατικές οντότητες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η προσθήκη οικονομικών κέντρων όπως οι Νήσοι Κέιμαν και ο Παναμάς αποτελεί στροφή για την ΕΕ. Είχαν απομείνει στη λίστα αρκετές αναθεωρήσεις, κυρίως ως προς τις χώρες του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, οι οποίες έχουν μικρές ή ανύπαρκτες οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ – γεγονός που προκαλεί την κριτική ότι η Ένωση δείχνει επιείκεια σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι άλλες οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία αμερικανικά εδάφη της Αμερικανικής Σαμόα, του Γκουάμ και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ.

Οι οντότητες που βρίσκονται στη λίστα αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα πλήγματα στο κύρος τους, αυστηρότερο έλεγχο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων της ΕΕ.

Ωστόσο κάποια βρετανικά υπερπόντια εδάφη θεωρήθηκε ότι συμμορφώνονται πλήρως με τα φορολογικά πρότυπα της ΕΕ και αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο παρακολούθησης της ΕΕ.

Το γεγονός εξόργισε τους ακτιβιστές για τη φορολογική διαφάνεια. “Για άλλη μια φορά, η ΕΕ αφήνει τους φορολογικούς παραδείσους να ξεφύγουν “, δήλωσε η Chiara Putaturo της Oxfam, αναφερόμενη στη διαγραφή των Βερμούδων, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και των Μπαχάμες.

Η ειδική περίπτωση της Τουρκίας

Η Τουρκία απέτυχε στην υλοποίηση της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, αλλά έλαβε περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, επειδή ενέκρινε νομοθετικές αλλαγές που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων, ανέφερε το έγγραφο της ΕΕ.

Η απόφαση ενόχλησε την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Τουρκία επίσης δεν μοιράζεται φορολογικά στοιχεία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Αυστρία, τις χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Ωστόσο παρά τις αδυναμίες αυτές, που παραμένουν άλυτες εδώ και χρόνια, όταν έληξε η προθεσμία το Δεκέμβριο, δόθηκε στην Άγκυρα ένα ακόμη έτος για να ξεκινήσει η ανταλλαγή δεδομένων με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Αξιωματούχοι που επικαλείται Reuters δήλωσαν ότι η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους, παρά τον κίνδυνο υπονόμευσης για την καταρτιση της «μαύρης λίστας». “Θα πρέπει να λάβουμε υπόψην μας τη σημασία της Τουρκίας σε πολλούς τομείς πολιτικής, οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας”, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η ΕΕ εξαρτάται από την Τουρκία για τον περιορισμό της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά η σχέση της με τη χώρα έχει επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και την κριτική που δέχθηκε ο Ερντογάν για καταστολή. Η σχέση έχει χειροτερεύσει περαιτέρω με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στις ακτές της Κύπρου για την ανεύρεση αερίου και πετρελαιου.