Καθώς η πολιτική παράλυση κυριεύει το Βερολίνο, η ενεργειακή κρίση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για όλο και περισσότερους κατασκευαστές. Με αυτήν τη μάλλον ζοφερή περιγραφή, το Bloomberg αναφέρεται στο κλείσιμο εργοστασίων τον τελευταίο χρόνο στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι οι μέρες που βίωσε η χώρα ως βιομηχανική υπερδύναμη, μπορεί να φτάνουν στο τέλος τους.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η μεταποιητική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσιάζει πτωτική τάση από το 2017, και η πτώση γίνεται όλο και πιο γρήγορη, καθώς η ανταγωνιστικότητα διαβρώνεται.

«Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ο Στέφαν Κλέμπερτ, διευθύνων σύμβουλος της GEA Group AG, προμηθεύτριας μηχανημάτων παραγωγής που ξεκίνησε στα τέλη του 1800. «Πραγματικά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τάση. Πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν πολύ γρήγορα».

«Τα θεμέλια της βιομηχανικής μηχανής της Γερμανίας έχουν πέσει σαν ντόμινο», υπογραμμίζει το Bloomberg. «Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη και επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους για επενδύσεις στο κλίμα. Η Κίνα γίνεται μεγαλύτερος αντίπαλος και πλέον δεν αγοράζει αχόρταγα τα προϊόντα από τη Γερμανία. Το τελικό χτύπημα για ορισμένους βαρείς κατασκευαστές ήταν το τέλος των τεράστιων ποσοτήτων φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου», τονίζει το δημοσίευμα.

«Το σοκ ήταν τεράστιο», δήλωσε ο 59χρονος Βόλφγκανγκ Φράιταγκ, ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο που έκλεισε, από τότε που ήταν έφηβος. Η δουλειά του πλέον είναι να αποσυναρμολογεί εξοπλισμό προς πώληση και να βοηθά τους παλιούς συναδέλφους του να βρουν νέα δουλειά.

Η Γερμανία εξακολουθεί να διαθέτει ένα αξιοζήλευτο ρόστερ μικρών, ευέλικτων κατασκευαστών, ενώ η Bundesbank -και όχι μόνο- απορρίπτουν την άποψη ότι η πλήρης αποβιομηχάνιση της χώρας πλησιάζει. Ωστόσο, καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει, δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα είναι αυτό που θα επιβραδύνει την παρακμή.

«Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, σε εκδήλωση του Bloomberg στις αρχές του μήνα. «Γινόμαστε φτωχότεροι επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Έχουμε μείνει πίσω».

Διαβάστε ακόμη

Σαουδική Αραβία: Γιατί δεν πηγαίνει καθόλου καλά η παραγωγή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (tweet)

Oι επενδυτές αποσύρουν $1 δισ. κάθε μήνα από τα ευρωπαϊκά funds ακινήτων (γράφημα)

Βερολίνο: Ελληνες αγρότες προβάλλουν τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ