Κυβερνητικά email που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον όντως ενέκρινε την απομάκρυνση κατοικιδίων ζώων από την Καμπούλ κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πέρυσι, έναν ισχυρισμό που είχε προηγουμένως απορρίψει ως «ανοησία».

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και σε κλοιό από τις καταγγελίες για μια σειρά από πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown, είχε αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόφαση να βοηθήσει στην απομάκρυνση και διάσωση γατιών και σκύλων της φιλοζωϊκής οργάνωσης Nowzad, που διευθύνει ο Βρετανός πρώην στρατιώτης Πεν Φάρθινγκ.

Τα κατοικίδια διασώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η χαοτική αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων και η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων, και από τις βρετανικές δυνάμεις η απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων και Αφγανών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μεταφορά τους στη Βρετανία, προκειμένου να εγκαταλείψουν την Καμπούλ μετά την πτώση της στους Ταλιμπάν.

Σε εσωτερικό κυβερνητικό email που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ένας αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις, του οποίου το όνομα έχει διαγραφεί, έγραφε: «Η Nowzad, που διευθύνεται από έναν πρώην πεζοναύτη, έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και ο πρωθυπουργός μόλις έδωσε την άδεια το προσωπικό της και τα ζώα να απομακρυνθούν».

Σε άλλο email που συζητούσε το αίτημα βοήθειας μιας άλλης φιλανθρωπικής οργάνωσης, ένας αξιωματούχος έγραψε: «Υπό το πρίσμα της απόφασης του πρωθυπουργού νωρίτερα σήμερα να απομακρύνει το προσωπικό της φιλοζωϊκής οργάνωσης Nowzad, το [διαγεγραμμένο όνομα] ζητά συμφωνία για την καταχώριση [διαγεγραμμένες λεπτομέρειες] του προσωπικού, όλοι Αφγανοί υπήκοοι».

Εκείνη την εποχή, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στην απομάκρυνση των ζώων της οργάνωσης του Φάρθινγκ. «Όχι, αυτό είναι πλήρης ανοησία», είχε πει συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, όταν ρωτήθηκε αν είχε παρέμβει στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον τόνισε ότι δεν είχε δει τα email, αλλά επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. «Γνωρίζω ότι ο υπουργός Άμυνας χθες κατέστησε σαφές ότι σε κανένα στάδιο […] ο πρωθυπουργός δεν του ζήτησε να ανοίξει τον δρόμο για [την απομάκρυνση] των κατοικίδιων, ότι κανείς δεν παραβίασε τη σειρά αναμονής και προφανώς έχουμε ξεκαθαρίσει πρωτύτερα ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε οδηγίες αξιωματούχοι να λάβουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη πορεία δράσης», είπε.

Η κατάσταση που βρέθηκε ο Φάρθινγκ και τα ζώα του τράβηξε μεγάλη προσοχή των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία και οδήγησε σε μια πικρή διαμάχη με τον υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τη σειρά αναμονής και δεν θα έδινε προτεραιότητα σε κατοικίδια σε σχέση με ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη

Πόλυς Β.Χατζηιωάννου: Η Safe Bulkers έφτασε τα 40 φορτηγά πλοία στον στόλο της

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς χάθηκε κάθε… ελπίδα στην Αττική Οδό – Η ώρα των ευθυνών

Βρετανία: Επιμένει ο Μπόρις Τζόνσον ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει παραίτηση