Ευρώπη

Brexit: Στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες ο Τζόνσον – Τα 3 «αγκάθια» της συμφωνίας

  • newsroom


Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνηση

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι τελευταίες ημέρες για το Brexit και την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινό τους ανακοινωθέν δήλωσαν ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή «λόγω των διαφορών σε κρίσιμα θέματα» που παραμένουν.

«Συμφωνήσαμε ότι οι προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας δεν πληρούνται λόγω των εναπομεινασών σημαντικών διαφορών σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι, διακυβέρνηση και αλιεία», ανέφεραν Τζόνσον και Φον ντερ Λάιεν μετά από την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

«Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας και τις ομάδες τους να προετοιμάσουν μια επισκόπηση των εναπομεινασών διαφορών που θα συζητηθούν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες μέσα τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε το κοινό ανακοινωθέν.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε τη Δευτέρα καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ίδιο σημείο που ήταν την Παρασκευή. Δεν έχουμε σημειώσει απτή πρόοδο. Είναι σαφές ότι αυτό πρέπει τώρα να συνεχιστεί πολιτικά», ανέφερε η πηγή.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, η Λόρα Κένσμπεργκ σε tweet της σημείωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν «φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και πολλά».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Τετάρτη είναι μια αυστηρή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι απαιτείται “πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια” για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Μετά την τηλεφωνική της συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επισήμως, θέμα της συνομιλίας ήταν η προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας. Ομως είναι φανερό ότι το Brexit ήταν παρόν στην συζήτηση.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα κληθούν ενδεχομένως να εξετάσουν τους άξονες μίας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο…ή να επισφραγίσουν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, απαιτώντας στην περίπτωση αυτήν την λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοκ της ρήξης.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό ασφυκτική πίεση, αφού, στην περίπτωση που υπάρξει εμπορική συμφωνία, και αυτή θα είναι 700σέλιδη, τα εθνικά κοινοβούλια των 27 θα κληθούν να την επικυρώσουν και αυτό πριν από την 1η Ιανουαρίου, οπότε υποτίθεται ότι θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Η ημερομηνία είναι όλο και περισσότερο υποθετική δεδομένης της ντε φάκτο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

«Αν τα πνεύματα δεν είναι έτοιμα, ας ξαναβρεθούμε τον επόμενο χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων το 2021.

Ομως τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να ληφθούν υπ΄όψιν οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών κρατών για το ενδεχόμενο υπερβολικών ευρωπαϊκών υποχωρήσεων προς τους Βρετανούς. Αλλωστε, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν απειλήσει να προβάλουν το βέτο τους σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν κριθεί ικανοποιητική.

Νέο σοκ

Την ώρα που η ευαισθησία ορισμένων χωρών όπως η Γαλλία και η Ολλανδία ως προς το θέμα της αλιείας θεωρείται δεδομένη, ο πραγματικός σκόπελος των συνομιλιών είναι ο καθορισμός των όρων που θα εγγυώνται ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών και προϋποθέτουν σύγκλιση στους τομείς των κρατικών επιδοτήσεων, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κανόνων, της λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κάνοντας μία υποχώρηση, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες διατεθειμένη να υπαναχωρήσει ως προς τις επίμαχες ρήτρες του νομοσχεδίου περί Εσωτερικού Εμπορίου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση κυρίως ως προς το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας και ειδικότερα ως προς το ζήτημα πού θα βρίσκονται τα σύνορα ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού, χωρίς σύνορα, δεν νοείται Brexit. Η πρόθεση καταπάτησης της συμφωνίας του Brexit εκ μέρους του Λονδίνου και μάλιστα των πλέον ευαίσθητων ρυθμίσεών της, έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους.

Από την επίσημη αποχώρησή του από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε η χώρα εξέρχεται οριστικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ελλείψει συμφωνίας, οι συναλλαγές ανάμεσα στην ΕΕ και το Λονδίνο θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πράγμα που σημαίνει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με κίνδυνο ένα νέο οικονομικό σοκ για τις οικονομίες που έχουν ήδη πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη:

Σε 30.000 δικαιούχους η τελευταία δόση της «Επιστρεπτέας 4»

MYTILINEOS: Στην απόκτηση ιδίων μετοχών προχώρησε ο όμιλος

«Αχίλλειος πτέρνα» οι αεροπορικές για την αυτοκρατορία Tata