Ευρώπη

Bundesbank: Ποια είναι τα σενάρια για τη διαδοχή του προέδρου Γενς Βάιντμαν

  • newsroom


Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν αποκλείεται να οριστεί μια γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας – Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο

Η ανακοίνωση παραίτησης του Γενς Βάιντμαν από την προεδρία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα έκπληξη.

Σε επιστολή προς τους συνεργάτες του, ο 53χρονος οικονομολόγος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι περίπου μία δεκαετία στη θέση αυτή είναι «τόσο για την κεντρική τράπεζα, όσο και για μένα προσωπικά» αρκετή και ότι θα αναζητήσει τώρα μια καινούργια πρόκληση.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Γενς Βάιντμαν κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρότατες οικονομικές κρίσεις, όπως η κρίση χρέους και τώρα οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο οικονομολόγος Βάιντμαν ανέλαβε το σημαντικό αυτό πόστο τον Μάιο του 2011, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Άξελ Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω έντονων διαφωνιών για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση Βάιντμαν, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ, τονίζει: «Στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ο Γενς Βάιντμαν εξέφραζε με συνέπεια θέσεις υπέρ της σταθερότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Απέρριπτε την πολιτική του φθηνού χρήματος και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ επιστρατεύοντας πάντοτε έξυπνα επιχειρήματα».

Οι απόψεις του απερχόμενου προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας εξέφραζαν, ωστόσο, τις θέσεις μιας μειοψηφίας στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με την πλειοψηφία να στηρίζει μια χαλαρή νομισματική πολιτική.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW