Τα 23 εκατ. ευρώ έπιασε ένα σκίτσο του Μιχαήλ Αγγέλου σε δημοπρασία του οίκου Christie’s που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, ποσό ρεκόρ για έργο του Ιταλού γλύπτη, ζωγράφου, αρχιτέκτονα και ποιητή της Αναγέννησης.

Το σχέδιο χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα και εικονίζει έναν γυμνό άνδρα, όρθιο, ανάμεσα σε δύο άλλα πρόσωπα στο βάθος.

Ο ζωγράφος χρησιμοποίησε πένα και καφέ μελάνι, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το σκίτσο είχε πουληθεί το 1907 από τον οίκο δημοπρασιών Drouot στο Παρίσι, ως έργο που αποδιδόταν στη «Σχολή του Μιχαήλ Αγγέλου».

Μόλις το 2019, στο πλαίσιο έρευνας για μια ιδιωτική γαλλική συλλογή έργων τέχνης, αποδόθηκε στον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο.

Το προηγούμενο ρεκόρ για σκίτσο του περίφημου Ιταλού ζωγράφου και γλύπτη είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2000. Τότε, ο οίκος Christie’s του Λονδίνου πούλησε το σχέδιο «Η Ανάσταση του Χριστού» έναντι 9,5 εκατ. ευρώ.

Το σκίτσο που πουλήθηκε σήμερα στο Παρίσι έχει διαστάσεις όσο μια σελίδα χαρτιού Α4 και φαίνεται ότι βασίστηκε σε μια νωπογραφία του Μαζάτσο («Η βάπτιση των νεοφώτιστων»). Τον Σεπτέμβριο του 2019 χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» για τη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα για 30 μήνες και δόθηκε στο γαλλικό κράτος και τα μουσεία η δυνατότητα να το αγοράσουν.

Διαβάστε ακόμη

Διευρύνεται το sell off στη Wall Street – Απώλειες άνω των 1.000 μονάδων για τον Dow Jones

Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο €300 δισ. της Κομισιόν – Εισαγωγές μη ρωσικού αερίου, ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας

Ρωσία: Έγκριση σε 15 εταιρείες να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια