Η πίεση προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς αυξάνεται, αφού το ακροδεξιό AfD σημείωσε σημαντικά κέρδη στις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου, παρά τα σκάνδαλα.

Το AfD εξασφάλισε το 15,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, κερδίζοντας το SPD (σοσιαλδημοκράτες) του Scholz και τους δύο εταίρους του στον συνασπισμό της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης, τους Πράσινους και το FDP (ελεύθεροι δημοκράτες).

Το SPD έχασε τη στήριξή του από τις εκλογές του 2019, κερδίζοντας μόλις το 13,9% των τελευταίων ψήφων. Η στήριξη των Πρασίνων αποδυναμώθηκε απότομα από 20,5% το 2019 σε 11,9% το 2024, ενώ το FDP κατέγραψε μόνο μικρή πτώση, εξασφαλίζοντας το 5,2% των ψήφων στην τελευταία δημοσκόπηση.

Τα αυξητικά κέρδη εν τω μεταξύ μετέτρεψαν την αντιπολίτευση της Γερμανίας, το CDU (Χριστιανοδημοκράτες), στο ισχυρότερο κόμμα, με ποσοστό υποστήριξης 23,7%.

Τα αποτελέσματα αποτελούν το τελευταίο πλήγμα για την κυβέρνηση Σολτς, η οποία αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις, από την προβληματική οικονομία μέχρι τα δημοσιονομικά ζητήματα και τις ανησυχίες για τη δημοτικότητα της ακροδεξιάς. Σε εθνικό επίπεδο, το AfD βρέθηκε τελευταίο μπροστά από το SPD και στη δεύτερη θέση συνολικά, σύμφωνα με κορυφαία δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το CNBC.

Επιτυχία του AfD παρά τα σκάνδαλα

Η επιτυχία του AfD έρχεται παρά την αύξηση των εντάσεων εντός και γύρω από το κόμμα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Τον περασμένο μήνα, εκδιώχθηκε από τη δεξιά συμμαχία Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στο κοινοβούλιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και το Rassemblement National της Γαλλίας.

Αυτό έγινε αφού ο Μαξιμίλιαν Κραχ, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε λέγοντας ότι δεν ήταν όλα τα μέλη της μονάδας SS του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος εγκληματίες. Νωρίτερα φέτος, ένας από τους υπαλλήλους του Krah, ο οποίος είχε την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνελήφθη επειδή φέρεται να κατασκόπευε το κοινοβούλιο για λογαριασμό της Κίνας.

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν το AfD θα προσπαθήσει να επανενταχθεί στη συμμαχία της ΠΔ, ακόμη και με το κόστος της διακοπής των δεσμών με τον Κραχ – ή αν θα επιδιώξει να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητο κόμμα χωρίς συμμαχία.

Ο δεύτερος υποψήφιος του AfD για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πέτρ Μπάιστρον, αντιμετώπισε κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες συνδέονταν με τη Ρωσία και με τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου.

Τόσο ο Κραχ όσο και ο Μπάιστρον αποκλείστηκαν από το κόμμα τους από την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Το AfD σημείωσε εκλογική επιτυχία παρά τους μήνες αντιδεξιών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία, με το κόμμα να κερδίζει την υποστήριξη των νέων. Οι πρώτες αναλύσεις του ερευνητικού ινστιτούτου Forschungsgruppe Wahlen και του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ZDF έδειξαν αργά την Κυριακή ότι το 17% των νέων ηλικίας 16-24 ετών ψήφισε το κόμμα.

Τι ακολουθεί για τον Σολτς;

«Το αποτέλεσμα δείχνει την αδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. «Αποσταθεροποιεί τον συνασπισμό που είναι ήδη πολύ ασταθής».

Οι απόψεις εμφανίζονται διχασμένες σχετικά με το αν θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα της Γερμανίας πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με ένα βήμα που έκανε ο Γάλλος ομόλογός του Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Φράτσερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι «απίθανο», παρόλο που κανένας από τους σημερινούς εταίρους του συνασπισμού δεν θα επωφεληθεί από την αύξηση του εκλογικού μεριδίου.

Το μικρότερο από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, το FDP βρίσκεται στα πρόθυρα του ορίου του 5% που πρέπει να υπερβεί για να συμμετάσχει στην εθνική κυβέρνηση, είπε. Μόλις περάσει αυτό το όριο, το FDP θα μπορούσε να αποχωρήσει από τον συνασπισμό και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να εξασφαλίσει θέσεις στο εθνικό κοινοβούλιο για τα επόμενα χρόνια, εξήγησε ο Φράτσερ.

Ο Χόγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, υποβάθμισε ωστόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Κανένα από τα τρία κόμματα του σημερινού συνασπισμού δεν έχει να κερδίσει κάτι από τις πρόωρες εκλογές. Αναμένουμε ότι ο συνασπισμός θα συνεχίσει να πολεμά ακόμη και μετά τις πιθανές αποτυχίες στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το σύνταγμα της Γερμανίας ορίζει ότι μόνο ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό περιορισμένες συνθήκες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους στη Γερμανία και στις πιθανότητες το SDP να προτείνει τον Σολτς για να κάνει εκστρατεία για μια δεύτερη θητεία ως καγκελάριος, ανέφεραν οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα.

«Αυτό το μάλλον αδύναμο αποτέλεσμα μπορεί να τροφοδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με το αν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για να οδηγήσει το SPD στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους», ανέφεραν.

Διαβάστε ακόμη

Morningstar DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν το κόστος κινδύνου το α’ τρίμηνο (γράφημα)

Ευρωεκλογές 2024: Ο χάρτης με τα κέρδη και τις απώλειες – Τα ρεκόρ και οι επιδόσεις ανά κόμμα

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία – Πώς αποτιμά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ