Η ώρα της αλήθειας για την κρίση στις χώρες της Ευρώπης έφτασε. Η Ευρπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει σήμερα τα ακριβή συγκριτικά στοιχεία για το ΑΕΠ το 2020.

Τα αποκαλυπτήρια για τον λογαριασμό της πανδημίας για την οικονομία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, κλείνουν μία συζήτηση που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο για το πού θα οδηγούσε αυτή κρίση και με ποια μέτρα. Αλλά ανοίγουν μία καινούργια για το ποια μέτρα «δούλεψαν» κι πιά όχι, κυρίως όμως πίτα για τον απογαλακτισμό της οικονομίας από τα έκτακτα μέτρα προστασίας που έλαβε το κράτος, αλλά τώρα πια εξαντλούνται.

Ένα χρόνο πριν, στην αρχή ακόμα της κρίσεως, η εφιαλτική πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ήταν ότι η Ελλάδα θα υποστεί την μεγαλύτερη καταστροφή στον κόσμο! Ότι κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της, σε περίπτωση μερικού ή και ολικού «κλεισίματος» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της παραγωγής, η μελέτη του ΟΟΣΑ έλαβε συγκεκριμένους τομείς με παραδοχές μείωσης 50% και 100% για ταξίδια, τουρισμό, ή κομμωτές, εστιατόρια, κινηματογράφους, αγορά κατοικίας κλπ.

Λίγες ημέρες μετά (6 Μαΐου 2020) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ (λόγω Πανδημίας και Υουρισμού) στην Ελλάδα. Ενσωμάτωνε όμως και τα μέτρα στήριξης, προβλέποντας τελικά μείωση ΑΕΠ 9,7% στην Ελλάδα, 9,5% στην Ιταλία, 9,4% στην Ισπανία, 8,2% στη Γαλλία κλπ. Την ίδια στιγμή (8 Μαΐου) η κυβέρνηση υπέβαλε Πρόγραμμα Σταθερότητος με πρόβλεψη 7,9%. Και οι πρώτες προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος τότε μιλούσαν για πτώση έως 8%.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Eurostat ανακοινώνει τα επίσημα και διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία. Μετρημένα όλα με τους ίδιους νόμους και τους ίδιους κανόνες (μεθοδολογία ESA, έτος βάσεως 2015 κλπ). Η «ζημιά» στην Ελλάδα συγκρατήθηκε στα καλύτερα προβλεπόμενα επίπεδα. Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις ή προσδοκίες για ποσοστά πτώσεως 10% και άνω, από φορείς και οργανισμούς εκτός ή εντός Ελλάδος.

Η Eurostat αναμένεται να πιστοποιήσει ότι:

– Όπως η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη ανακοινώσει, η ετήσια μείωση για το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 8,2% το 2020 και η πτώση του ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο 7,9%.

– Η επίδοση της χώρας δεν ήταν η χειρότερη στην Ευρώπη, όπως αναμενόταν. Η Ελλάδα άντεξε τελικά στο σοκ αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειχναν μέχρι το πρωί σήμερα πτώση ΑΕΠ το 2020 κατά 11% στην Ισπανία τελικά, 8,9% στην Ιταλία, 8,4% στην κροατία, 8,2% στην Ελλάδα, 8,1% στη Γαλλία, 7,6% στην Πορτογαλία…

Διαβάστε ακόμη:

Επ. Ανταγωνισμού: «Καμπανάκι» για τις συνέπειες του lockdown και σχέδιο ελέγχου των σούπερ μάρκετ

MFS Investment Management: Το «old money» που απέκτησε το 5% του ΟΤΕ

ΠΟΤ: Η Ελλάδα στο 34% των διεθνών προορισμών που είναι «μερικώς κλειστοί» για τους ξένους τουρίστες