Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ιταλία, με το Ταμείο να σημειώνει ότι ακόμα κι αν η χώρα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει θα δυσκολευτεί πολύ να κλείσει το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ταμείου, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί λιγότερο από 1% φέτος και οριακά υψηλότερα το 2017, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ, τον Μάιο, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,25% το 2017.

Εκτιμάται ότι περίπου το 2025 το ιταλικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ενώ την ίδια στιγμή οι εταίροι της θα έχουν αναπτυχθεί κατά 20%-25% σε σχέση με τα επίπεδα προ του 2008.

Τα ρίσκα, σύμφωνα με την ανάλυση του Ταμείου, είναι η κακή κατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών, η αστάθεια και η μεταβλητότητα στις αγορές και ο αντίκτυπος στις εξαγωγές από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

«Οι ιταλικές Αρχές αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση. Η ανάκαμψη χρειάζεται να είναι ισχυρή για να μειωθεί η υψηλή ανεργία ενώ χρειάζονται και “μαξιλάρια” για την εξυγίανση των τραπεζών και την μείωση του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αν τα ρίσκα υλοποιηθούν τότε η μετάδοση, τόσο παγκοσμίως όσο και τοπικά, θα είναι σημαντική».

Τράπεζες

Για τις ιταλικές τράπεζες το Ταμείο αναφέρει ότι το μεγάλο βάρος των «κόκκινων» δανείων, ύψους 360 δισ. ευρώ, αποτελεί μεγάλη απειλή για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

«Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά τα προβλήματα κερδοφορίας και η ποιότητα του ενεργητικού, οι τράπεζες θα αποτελέσουν “βάρος” για όλο το ιταλικό σύστημα» προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ιταλία, Ρίσι Γκογιάλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσωσης των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά stress tests δείξουν ότι η οικονομική σταθερότητα τίθεται σε κίνδυνο.

Σε τι βαθμό μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να ενεργοποιηθεί το bail in και οι ζημιές για τους μετόχους θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ε.Ε., πρόσθεσε.